Sin Aštianijeve zahteva dokaze

Sin Iranke, ki je bila obsojena na smrt s kamenjanjem, bo od oblasti zahteval dokaze o materinem prešuštvovanju in domnevni vpletenosti v možev umor.

9. 9. 2010

In čeravno naj bi bil primer začasno ‘ustavljen’, družina do tega trenutka ni dobila nikakršnih uradnih dokumentov, ki bi jim zagotovili, da do kamenjanja (govorilo se je tudi o možnosti bičanja in obešanja oz. o doživljenjskem zaporu) Sakineh Mohamadi-Aštiani, 43-letne mater dveh otrok, ne bo prišlo.

Odvetnik Aštianijeve se celo boji, da je moratorij na kamenjanje zgolj začasen in da bodo oblasti po končanem Ramadanu kazen vseeno izvedle.

Protesti iz celega sveta

Obsodba Aštianijeve je izzvala ostre kritike s celega sveta in letos junija so pod pritiskom svetovne javnosti iranske oblasti prestavile njeno kamenjanje, trenutno pa o primeru odloča iransko vrhovno sodišče.

Iranske oblasti je med drugim k opustitvi kamenjanja Iranke pozivala organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International, na njen primer pa je opozorilo tudi več medijev in spletnih skupnosti.

Nasprotovanje krutemu kaznovanju po šeriatskem pravu se je nedavno pridružil še predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, nestrinjanje z ‘brutalno’ kaznijo pa je izrazil tudi Vatikan.

Več o tem tukaj.

Pridružiš se lahko tudi kateri od številnih FB podpornih skupin.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri