Bolje bo tistim, ki se znajo in hočejo boriti

Leto se končuje, vsi smo polni želja in ugibanj, kaj bo prineslo novo leto. Zagotovo nihče ne ve, kaj bo, a nekaj velja – bolje bo tistim, ki se znajo in hočejo boriti.

Bolje bo tistim, ki se znajo in hočejo boriti (foto: shutterstock) shutterstock
19. 12. 2013

Začne se v tebi

Vsi poznamo občutek, ko bi najraje popustili. Zdi se nam lažje, saj napora, ki ga prinaša kljubovanje, ne prenesemo več. Naj gre za vztrajanje pri dieti, ko si po določenem hudem času vztrajanja le dovoliš majhno nagrado v obliki sladkorne bombe ali pa med dva kosa kruha stisnjeno zmleto hitro kravo. Ali pa ko se odločiš, da se ti ne da več učiti in boš šla raje na naslednji rok, saj zato tudi so, hkrati pa si v opravičilo našteješ vsaj deset razlogov, zakaj se to ta trenutek res ne da.

Zelo dobro si znamo tudi vsi opravičiti, ko smo, namesto da bi bili z ljudmi kar se da prijazni, raje zadirčni, saj so si sami krivi, kaj nam pa na slab dan težijo še oni.

Vse to so vsakodnevni boji, ki se največ tičejo le našega lastnega  mikrokozmosa. Zato smo mi tisti, ki se odločamo, kako dolgo, kdaj in zakaj se bomo borili. Če klonemo, moramo odgovarjati le sebi. Do sebe pa res ni treba biti preveč strog, saj ni nič narobe, če si ta trenutek želimo malo olajšanja, ko bo šlo za velike stvari, pa bomo nepopustljivi. Pa nismo. Zato moramo začeti pri svojih malih mikrobojih. To je naš trening. Tukaj se lahko naučimo, kako se boriti, tukaj se kalimo in oblikujemo v ljudi, ki bodo nekaj spremenili.

Odloči se za razlog

Začelo se bo novo leto. Tradicionalno čas, ko si izberemo nove cilje, zadamo druge izzive, ki nam jih bo tokrat zares uspelo doseči. In nekatere cilje nekaterim ljudem dejansko uspe uresničiti, ve­lika večina pa nas kmalu prizna poraz, hitro pademo nazaj, na z razočaranjem napolnjene mehke blazine ustaljenega življenja, kjer nam mogoče kljub mehkobi ni zares udobno, smo ga pa navajeni.

Pademo pa zato, ker sicer imamo želje, ne poznamo pa dovolj dobro razlogov zanje. Brez razloga, ki ga zares poznaš, ga čutiš in je iskren, pa se ne boš dolgo boril.  Zato se, preden si zadaš cilje, za katere se boš borila z vsemi atomi svojega čudovitega obstoja, najprej vprašaj, zakaj. Zakaj boš reševala škripajočo zvezo? Zakaj se boš potegovala za določeno službo? Zakaj tako hrepeniš po družbi določenih ljudi? Vedno naj bo najprej zakaj, in če je odgovor na zakaj neprepričljiva klobasa, potem te že čakajo mehke blazine.

Bori se pošteno in pametno

Ljudje, ki se znajo boriti, so vztrajni in zaradi tega znajo doseči zastavljene cilje, imajo ogromno moč. Ko začneš zmagovati v tistih svojih majhnih bitkah in to prenašaš na cilje, ki vključujejo tudi druge ljudi, je zato zelo pomembno, da si obljubiš, da boš poštena. Sama si izbiraš cilje, razloge in bitke ter sama določaš, kakšna boš prišla iz teh bitk. Za novo leto ti zato želim, da boš dosegla, kar si si zastavila, da boš zmagala in da te ne bo sram nobene rane, ki jo boš medtem dobila.

Cosmo nasvet:  Z novimi cilji ne čakaj na 1. januar. Če resno misliš, začni ta trenutek.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri