Si za temeljito spremembo?

Si nezadovoljna s svojim življenjem? Se ubadaš s kakšno grdo razvado ali navado, ki bi se je rada znebila? Ja? Potem je čas, da nekaj za to tudi narediš!

28. 12. 2006

Če dobro razmisliš, smo čisto vsi ljudje del sistema oziroma matrice, v okviru katere delujemo in živimo svoja življenja. In razen če se v tem sistemu kaj ne spremeni, obstaja zelo velika verjetnost, da bomo še vedno živeli tako kot doslej.

Torej, če si želiš, da bi nekaj v svojem življenju spremenila, je edini način, kako boš do tega prišla, ta, da se odločiš za spremembo. Toda to je lažje reči kot narediti, kajne? V nadaljevanju ti ponujamo nekaj napotkov, ki ti bodo pomagali začeti, doseči in ohraniti spremembo, ki jo potrebuješ za to, da boš zaživela zadovoljno in srečno življenje.

Vse se začne v glavi

Sprememba se vedno začne v mislih. Misli same po sebi res ne naredijo ničesar konkretnega, toda nobena sprememba ni možna brez njih. Ko začnemo drugače razmišljati, se začnemo drugače obnašati in drugače čutiti, in šele s tem lahko v svoje življenje uvedemo spremembe. “V službi sem bila vedno deklica za vse. Tudi ko sem napredovala, sem še vedno kuhala kavo, hodila po malico in sodelavkam izpolnjevala tisoč in eno željo,” se spominja 26-letna Renata. “Tega sem imela počasi že dovolj, vendar nisem vedela, kaj naj storim. Ko sem o tem potarnala neki znanki, mi je dejala, da se očitno ne cenim dovolj in da kljub temu, da sem napredovala, še vedno mislim, da sem nekakšna služkinja.”

Znankine besede so Renati dale misliti. Zavedla se je, da se je vedno podcenjevala in da je tudi tokrat imela občutek, da si ne zasluži drugačnega položaja kot položaja služkinje. “Ko sem to dojela, sem si rekla: Dovolj je! Čas je, da se nekaj spremeni!” Ker je Renata o sebi vedno razmišljala kot o nekom, ki mora storiti vse, da bi bila vredna pozornosti in prijaznosti drugih ljudi, je morala najprej spremeniti način razmišljanja o sebi oziroma dojemanja same sebe, šele to pa bi ji posledično prineslo spremembo v obnašanju. Zdaj boš rekla, da si do te stopnje že prišla in na njej obstala. V mislih si ustvarila že vso spremembo, težave pa si imela, ko si jo hotela uresničiti.

Res je, ponavadi ni težko najti idej, s katerimi bi rade spremenile svoje življenje. Vse smo polne zamisli o tem, kako dobro bi bilo, da bi kmalu začele telovaditi, se odpovedale obilnim večerjam, se končno disciplinirale in vsaj enkrat v življenju dokončale začeto nalogo ali projekt, začele pridno študirati in hoditi na predavanja, prenehale kaditi, se nehale kriviti za pretekle napake, končno začele iskati zaposlitev in tako dalje in tako dalje. Toda ponavadi vse ostane pri idejah, nekje v oblakih, ki jih nikakor ne moremo prizemljiti in spraviti v resničnost. Me pa si želimo dejanskih spremembe, kajne?

Tudi Anita si je to želela. “Deset let sem si govorila, da se moram odseliti od staršev in zaživeti svoje življenje, pa sem še vedno visela doma,” pravi 28-letna Anita, ki ni bila sposobna v svoje življenje uvesti tako pomembne spremembe. “Vedela sem sicer, da se bo to slej ko prej moralo zgoditi, to pa je bilo tudi vse.” Vse, kar je Aniti manjkalo, je bil odločilni korak.

Ko misel postane navada

Razlog, zakaj je tako zelo težko nekaj spremeniti v svojem življenju, je prav to, da je težko spremeniti način našega razmišljanja. Naše mišljenje je namreč tako ukoreninjeno, da smo se nanj popolnoma navadili. Renata, na primer, si je tolikokrat ponavljala, da je manjvredna od drugih, da ji je takšno razmišljanje postalo samoumevno. Ne gre samo za to, da smo miselne vzorce dobile od svojih staršev in učiteljev, tudi same smo si jih neprestano ponavljale in tako so postale trden del naših miselnih navad.

“Spominjam se, da smo v prvem razredu osnovne šole morali zrecitirati pesmico. Bila sem tako živčna, da sem se zmotila. Bila sem edina v razredu, ki je naredila napako, in od takrat sem bila prepričana, da sem manj sposobna od drugih in da so drugi boljši od mene,” pravi Renata. Ko kot otroci začnemo ponavljati neko misel o samem sebi, ta v našem razmišljanju prevzame vodilno vlogo. S tem smo ustvarili začetek vzorca, ki se sproži vsakokrat, ko se znajdemo v podobni izkušnji.

Vsakič ko bi se Renata morala izkazati, si je rekla, da so drugi boljši od nje. Ta fraza je z njo ostala tudi potem, ko se je zaposlila, in to je bil eden od razlogov, zakaj se je kljub napredovanju še vedno počutila slabšo od sodelavcev. Toda zakaj bi ponavljale fraze, ki smo si jih izmislile kot neizkušene in prestrašene punčke? Čas je, da stare vzorce, ki so – bodimo iskrene – večinoma negativni, zamenjamo z novimi!

Izmisli si slogan

Glede na to, da se vsi miselni vzorci ukoreninijo v človekovi zavesti, če jih le dovolj dolgo ponavljamo, je pravzaprav vse, kar moramo storiti, to, da si začnemo ponavljati pozitivne misli. Pozabi na to, da te je mama zaznamovala z besedami, da nikoli ne boš ničesar dosegla v življenju, da so se ti v šoli vedno smejali ali pa si nekoč fantu dala poljub in te je zavrnil.

Vse to je preteklost, ki je ne moreš spremeniti, vsekakor pa imaš zdaj možnost, da v svoje vajeti vzameš sedanjost in tako začneš spreminjati svojo prihodnost. “Oče mi je vedno govoril, da moram trdno delati za svojo srečo, in še ob trdem delu se mi sanje po vsej verjetnosti ne bodo nikoli izpolnile. Ko sem se zavedla, da sem tudi sama začela razmišljati na takš en način, sem spoznala, da je to eden od glavnih razlogov, zakaj sem samo sanjarila o novem življenju, medtem pa s figo v roki sama sebe prepričevala, da se mi želja tako ali tako ne bo nikoli izpolnila. Nič čudnega, da nisem videla smisla v tem, da karkoli spremenim, saj sem bila prepričana, da mi ne bo uspelo,” pravi Anita, ki je popolnoma nehote postala žrtev očetovega negativnega prepričanja.

In prav to zastarelo in negativno prepričanje je bilo tisto, ki ga je morala spremeniti oziroma zamenjati s pozitivnim. “Dejala sem si, da potrebujem pozitivno afirmacijo, kot na primer: Ni razloga, da ne bi uresničila svojih sanj, ali: Brez težav lahko dosežem, da sem uspešna in zadovoljna v življenju. Te besede sem si zapisala na list papirja in jih ponavljala toliko časa, dokler si jih nisem zapomnila, potem pa sem si jih začela ponavljati vsak dan, predvsem zjutraj, ko sem vstala, in zvečer, ko sem šla spat, razlaga Anita.

Ponavljanje ene in iste misli na človekove možgane deluje podobno kot reklamni slogan. Torej si moraš preprosto izmisliti svoj reklamni slogan in ga ponavljati, tako kot proizvajalci, ki poskušajo bogato tržiti svoj izdelek, plačajo več ponovitev oglasa zato, da se bo ‘usedel’ v človekove misli. Enako se bo zgodilo s tvojim sloganom. Če si boš dovolj dolgo ponavljala pozitivno misel in seveda vanjo verjela, boš negativno prepričanje zamenjala s pozitivnim in s tem naredila trdne temelje za spremembo.

Določena misel ob določenem času

Samo ponavljanje določene fraze oziroma slogana ni dovolj. Podjetje, na primer, želi z oglasom za svoj izdelek ljudi tudi prepričati, da se odločijo za nakup. To pomeni, da si moramo reklamni slogan najprej dobro zapomniti (kar se z dovolj pogostim ponavljanjem oglasa tudi zgodi), potem pa se šele sproži asociacija nanj vsakič, ko se bomo odpravili v trgovino in zagledali izdelek z oglasa ter ga seveda pospravil v nakupovalni voziček.

Do podobnega učinka mora priti tudi pri tvojem sloganu. Tako je Anita odkrila, da je pogosto ponavljanje afirmacije doseglo določen učinek, še vedno pa ne takšnega, kakršnega si je želela. “Ko sem se tako pozitivno nastrojena lotila iskanja stanovanja, sem se spet zalotila, da razmišljam negativno, češ ‘gotovo mi ne bo uspelo, jaz že nimam te sreče, da bi se zame našlo stanovanje z nizko najemnino’.” Pri Aniti se torej ni sprožil tisti asociativni učinek in pozitivna afirmacija ni mogla priti na površje v ključnem trenutku, ko bi bilo to najbolj zaželeno.

Pomembno je torej, da se na svoj slogan spomniš takrat, ko je to potrebno. Če želiš shujšati in si neprestano ponavljaš: “Danes bom jedla samo zelenjavo in sadje,” vendar na to pozabiš takoj, ko zagledaš čokoladno tortico in si jo privoščiš, ponavljanje slogana ni obrodilo sadov v trenutku, ko bi moralo. Vendar nič hudega. Vse gotovo še ni izgubljeno. Pomembno je, da si boš naslednjič slogan ponovila v ključnem trenutku, torej ob pogledu na slaščico.

Ne prepoved, temveč motivacija

Pomembno je tudi, da slogana ne jemlješ kot prepoved ali kot pritisk. Slogan Ne smem jesti slaščic gotovo ni najboljši način, kako ne jesti sladkarij, saj se s tem zlahka v tebi rodi uporniška žilica, ki bo naredila prav to, na kar se nanaša prepoved. Danes bom jedla samo zelenjavo in sadje je spodbudnejša fraza. Konec koncev se želiš spremeniti na bolje, kajne? In slogan naj bi te spominjal prav na to pozitivnost, ki je tudi cilj vsake spremembe, do katere želi človek zavestno priti.

Ko se boš torej naslednjič znašla v trgovini in šla mimo police s sladkarijami, naj tvoj slogan deluje podobno, kot če bi se spomnila, da moraš kupiti moko. Le v tem primeru slogana in same spremembe, ki si jo želiš doseči, ne boš čutila kot prisile, temveč kot motivacijo in dobrodošel opomin na pozitivnost svoje odločitve. Nesamozavestna Renata, na primer, se je določila, da nekaj spremeni, da bi bila končno zadovoljna s seboj. Njen slogan se zato ni nanašal na njene težave z manjvrednostjo in ji ni prepovedoval v slogu Ne bom se več počutila manjvredno, temveč si je izbrala slogan Želim, da delujem v skladu s tem, kar si želim.

“To mi je pomagalo, da sem v službi končno odšla po kavo in sendvič samo zase. In še sama nisem mogla verjeti, da so moji sodelavci to sprejeli brez posebne drame in presenečenj! Postopoma sem uvidela, da me cenijo bolj, kot sem si mislila, in da je bila težava res samo v meni in v mojem občutku, da so vsi boljši od mene,” pripoveduje Renata, ki se zdaj na delovnem mestu in tudi sicer počuti veliko bolj samozavestno, predvsem pa se je otresla misli, da so drugi boljši od nje.

Tudi Aniti je nazadnje uspelo najti stanovanje, ki ji je bilo pisano na kožo. “Lahko rečem, da so se mi uresničile sanje in da sem končno dojela, da je očetovo prepričanje popolnoma zastarelo. Seveda mi ni treba vse življenje garati za to, da bi bila srečna! Imam službo, ki jo rada opravljam, stanovanje, v katerem se dobro počutim, in fanta, s katerim se imava rada in mu zaupam. Kaj več bi si lahko še želela? No ja, morda novo, večje stanovanje, ampak tudi to bo prišlo, vem, da bo!”

In če zdrsneš nazaj na stara pota?

Ko boš enkrat dosegla spremembo, ki jo želiš, se bo tvoja pozornost usmerila drugam in boš počasi pozabila na težavo, zaradi katere si sploh želela spremembo. Kar je gotovo dobro. Vseeno pa obstaja možnost, pa naj bo še tako majhna, da boš s tem, ko boš zavestno nehala premagovati svoje slabe navade, strahove, prepričanja itd., spet dovolila, da se prikradejo v tvoje življenje, dokler ne boš nekega dne sprevidela, da si zdrsnila nazaj na stara pota.

Takrat te bo verjetno imelo, da bi obupano potarnala, da vse skupaj ni imelo smisla in da prav nič od tega, kar si naredila za to, da bi nekaj spremenila, ne deluje. To seveda ni res. Vse, kar si naredila, seveda deluje, težava je le, da potem ko nekaj spremenimo, na to pozabimo in se osredotočimo na kakšno drugo negativno stvar. To pa tudi povzroči zdrse in nove pregrehe, ki si se jim prej, v času, ko je bila sprememba še prisotna v tvoji zavesti, tako uspešno izogibala.

Kaj lahko torej narediš, ko ugotoviš, da si skrenila z nove poti? Preprosto: nehaj se prepričevati, da stvar ne deluje ali pa da se nisi sposobna spremeniti, in raje spet začni delati to, kar ti je že prvič pomagalo, da si v življenje uspešno uvedla spremembo. In bodi prepričana, da spremenjen način razmišljanja, čutenja in delovanja resnično lahko postane del tvojega življenja!

Si res pripravljena?

Odgovori na spodnja vprašanja in se prepričaj, ali si pripravljena za spremembo.

1. Si resnično želiš koristi, ki ti jih bo prinesla sprememba?

2. Si pripravljena razmišljati, čutiti in se obnašati na drugačen način?

3. Lahko sprejmeš dejstvo, da se boš med procesom spremembe počutila nelagodno, lažno, morda pa ti bo nerodno?

4. Si sposobna vložiti čas, ki ga potrebuješ, da v življenje uvedeš spremembo?

Kako lažje do spremembe?

Nekaj nasvetov, ki te bodo spodbudili k drugačnemu načinu delovanja.

1. Bodi konkretna

Sprememba bo lažja, če boš konkretno vedela, kaj moraš spremeniti, in se tudi konkretno osredotočila na to.

2. Živi v sedanjosti

Preteklost te priklepa na stare vzorce, ne na tisto, kar bi si želela narediti. Energijo usmeri v dejavno reševanje tega, kar želiš spremeniti.

3. Pred seboj imej cilj

Če boš ves čas osredotočena na tisto, kar bi rada dosegla, boš lažje predvidela načine, kako do tja priti.

4. Postavi se v kožo drugega

Ves čas si ponavljaj stavek: Kaj pa, če bi se to zgodilo moji prijateljici? Kako bi ji svetovala?

5. Naredi, kar veš, da ima učinek

Vsak od nas ima določene adute, s katerimi si pomagamo v službi, v odnosih itd. Odkrij, kateri so tvoji aduti, in jih uporabi na področju, na katerem potrebuješ spremembo.

6. Pomisli na negativna prepričanja

Prav ta preprečujejo, da bi dosegla napredek. Prej ko se jih boš zavedala, prej jih boš začela spreminjati in prej boš sposobna narediti spremembo v življenju.

7. Kaj je res pomembno?

Ko se boš odločala med različnimi načini, kako bi nekaj naredila, se vprašaj, po katerem od teh načinov bi rada, da se te ljudje spominjajo.

Marta Pirnar