Si vedela? Te lastnosti si podedovala od MAME in te od OČETA

Zdaj veš, komu se lahko 'zahvališ', da nimaš koncentracije! 😜

Si vedela? Te lastnosti si podedovala od MAME in te od OČETA (foto: Profimedia) Profimedia
1. 2. 2023

Obstaja nekaj osnovnih stvari, ki ti jih genetika lahko pove o lastnostih, ki jih podeduješ od mame in tistih, ki si jih dobila od očeta.

Najprej pa moraš vedeti, kako deluje dedovanje.

Obstajajo dva glavna načina, kako lahko podeduješ lastnosti svojih staršev.

Prvi je prek dominantnega gena - če podeduješ dominanten gen, boš razvila to lastnost. Drugi je preko recesivnega gena - oba starša morata imeti recesivni gen, da imaš to lastnost.

Torej katere lastnosti si podedovala od koga?

Sposobnost hujšanja

V telesu obstajata dve vrsti maščobe: »dobra« rjava maščoba, ki pospeši tvoj metabolizem in ti pomaga ohranjati zdravo težo, in »slaba« bela maščoba, ki lahko povzroči debelost in bolezni, če jo imaš preveč.

Vsakdo ima nekaj od vsake vrste, toda glede na študijo, objavljeno v Nature Communications, koliko rjave maščobe imaš – in s tem, kako hiter je tvoj metabolizem – lahko podeduješ po mami.

Druga lastnost, ki jo dobiš od svoje mame, je tvoja inteligenca.

Kako zlahka se zrediš

Čeprav ti mama morda pomaga pri rjavi maščobi, lahko očeta kriviš za tvojo belo maščobo, je ugotovila študija Nature Communications.

Raziskovalci pravijo, da količino maščobe, ki jo shranjuješ, zlasti okoli organov, morda delno določajo geni, ki si jih dobila po očetu.

Vendar genetika ni usodna, ko gre za tvojo težo; tvoj življenjski stil igra še večjo vlogo.

Tvoja sposobnost osredotočanja

Če ima tvoja mama nižje ravni serotonina, možganske kemikalije, povezane z razpoloženjem, je večja verjetnost, da boš kasneje v življenju razvila motnjo pomanjkanja pozornosti in hiperaktivnosti, je pokazala študija, objavljena v JAMA Psychiatry.

Zdi se, da geni, ki se prenašajo z matere na otroka in vplivajo na proizvodnjo serotonina, prav tako vplivajo na tvojo sposobnost osredotočanja.

Začetek pubertete

Genetika obeh staršev igra vlogo pri tem, kdaj natanko začneš z veliko spremembo, toda če si puberteto začela zgodaj – pred 8. letom pri deklicah in pred 9. letom pri dečkih – je to lahko posledica gena, ki ga podeduješ od očeta.

Tvoje razpoloženje

Matere lahko vplivajo na tvoje razpoloženje na več načinov.

Struktura dela možganov, znanega kot kortikolimbični sistem, ki nadzoruje čustveno regulacijo in igra vlogo pri motnjah razpoloženja, kot je depresija, se bolj verjetno prenaša z matere na hčere kot z matere na sinove ali z očetov na otroke.

To lahko pomeni, da hčere vsaj delno podedujejo svoje razpoloženje od svojih mater. 

Spol tvojih otrok

Očitno je, da geni tebe in tvojega partnerja določajo spol vajinih otrok.

Toda ali si vedela, da je gene, ki jih prenašaš na svoje otroke in določajo spol, morda prinesel tvoj oče?

Takole deluje: glede na študijo, objavljeno v Evolutionary Biology, je bolj verjetno, da bo imel moški s številnimi brati sinove, medtem ko je moški s številnimi sestrami bolj verjetno, da bo imel hčere.

Tvoj spomin

Že nekaj časa je znano, da družinska anamneza Alzheimerjeve bolezni znatno poveča tveganje za razvoj bolezni, vendar je nova študija, objavljena v Biological Psychiatry, pokazala, da genetsko tveganje izvira predvsem od tvoje mame.

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence pozneje v življenju, zato je pomembno vedeti, kateri dejavniki povečujejo tveganje – vključno z zdravstveno anamnezo tvoje matere –, da lahko začneš sprejemati ukrepe za zaščito zdravja svojih možganov.

Tvoja plodnost

Glede na študijo, objavljeno v Science, lahko na plodnost ženske vpliva gen, ki ga je podedovala od očeta.

V normalni jajčni celici se del celice, imenovan centriole, odstrani kot del naravnega razvojnega procesa.

Če pa se centrioli ne odstranijo – pogosto zaradi genetske disfunkcije, ki jo je prenesel njen oče –, potem je ženska sterilna, so pojasnili raziskovalci.

Po predlogi rd.com

Preberi še: Si ROBČEK po nesreči oprala skupaj s PERILOM? S tem trikom ga ODSTRANIŠ

Priporočamo tudi: Ojej! Ta HRANA te v resnici POSTARA (čimprej jo odstrani iz kuhinje!)