Si pripravljena na vadbo v vročini?

Med treningom v vročem vremenu moraš dovolj piti, in če je le možno, načrtovati vadbo tako, da se izogneš najhujši vročini.

Si pripravljena na vadbo v vročini? (foto: Arhiv shutterstock) Arhiv shutterstock
20. 8. 2012

Vadba v vročini

Napor pri visokih temperaturah je za telo večji, saj se ob tem zviša tudi telesna temperatura, s tem pa je ohlajanje telesa oteženo.

Da se tvoje telesce ne bi pregrelo, zahteva še več tekočine (vodo in elektrolite), ki je nujna za nadomeščanje primanjkljaja telesne tekočine – prevelika izguba vode preprečuje hlajenje telesa in oslabi funkcijo prenosa impulzov v mišicah.

Najbolje se absorbira napitek, ki je ohlajen na temperaturo med 10 in 18 stopinj Celzija. Popij 300 ml tekočine dve uri pred začetkom aktivnos­ti, 200 ml tik pred vadbo, med vadbo 150 ml tekočine vsakih 20 minut, takoj po vadbi pa 500 ml tekočine.

Alkohol ima dehidracijski učinek

Z njim vplivaš na povečano izločanje vode iz telesa in le povečuješ dehidracijo ter negativno vplivaš na raven sladkorja v krvi.

Pripravi si raje napitek za hitro nadomestitev izgubljene tekočine in elektrolitov.

Potrebuješ:

  • 25 g medu,
  • 1,5 g kuhinjske soli,
  • 1 l vode in
  • 6 žlic naravnega limonovega soka

Še več nasvetov pa boš našla tukaj.

 Tekst: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri