Si noro želite poroke... ali pa ostajate samske?

Pojavil se je razkol med potencialnimi nevestami. Na eni strani so ženske, ki si tako želijo prstana, da jim prstanec že kar utripa, na drugi pa tiste, ki vztrajno podaljšujejo samsko življenje. Odkljukajte svoja prepričanja in morda boste presenetili sami sebe.

28. 4. 2005

Kdaj se poročiti, je zahtevno vprašanje za vse ženske in v tem času večina seksi samskih cosmopolitank odlaša s tako zahtevno zvezo do sredine dvajsetih in celo tridesetih let življenja. V ZDA je v preteklih treh desetletjih običajna starost žensk pri poroki zrasla iz 21 na 25, obenem pa je poskočilo tudi število neporočenih žensk.

Včasih je bilo žensk, starih med 20 in 24 let, brez uradnega moža le 36 odstotkov, danes pa je takšnih kar 75 odstotkov. Prav tako je odstotek neporočenih žensk, starih od 30 do 34 let, narasel s 6 na 23 odstotkov. “V Sloveniji je zelo podobno. Največ parov, ki se odločijo za poroko, pripada starostni skupini od 25 do 35 let.

Vse več je tudi poročnih parov z enim ali dvema otrokoma,” je dejala Kristina Vidergar, urednica revije Moja poroka. Kljub temu da je tam zunaj ogromno samskih žensk, ki želijo brezskrbno in nevezano uživati še vsaj naslednjih nekaj let, je v istem hipu danes tudi veliko mladih deklet, ki sanjarijo o stopanju proti oltarju praktično takoj po vpisu na fakulteto.

“Zadnje čase videvam ogromno nevest, starih 21 in 22 let,” pravi Risa Provencio, poročna svetovalka v agenciji iz San Clementa v Kaliforniji. “Vse bi bile rade kot Jessica Simpson v šovu Mladoporočenca. Upajo na veliko poroko, na kateri bi bile kot princeske in želijo mlade začeti ust-varjati družino, podobno kot je to storila Kate Hudson.”

Vidergarjeva dodaja: “Tovrstne težnje pri nas ne opažamo. Gotovo si želijo dekleta prej ustvariti eksistenco in ne želijo biti denarno v podrejenem položaju.” Morda ste vi popolnoma prepričani, da veste, ali si želite poroke ali ne. A vseeno vas okolica praktično vsak dan bombandira z intenzivnimi mnenji. “

Zunanji vplivi, kot sta pritisk družine in doživljanje poročne vročice, lahko zavirajo razvijanje vaših pravih občutkov,” pravi psiholog dr. Dale V. Atkins, soavtor uspešnice Reševanje poročne stabilnosti in svetovalec na priznani internetni strani www.Weddingchannel.com.

Prav tako se lahko zgodi, da gledate ženske, ki so v drugačnem položaju kot vi in si mislite, da je z vami morda kaj narobe, saj so si vse vaše prijateljice našle resnega partnerja in tako ostajate edini, ki se ne ‘igra’ neveste. Ali pa nasprotno – resnično si želite ustaljene zveze in poroke, vendar ste obkroženi s samskimi prijateljicami, ki se nenehno zabavajo.

Da bi izvedeli, kam v resnici spadate, preverite naš seznam, odkljukajte vam pripadajoče trditve in bodite pri tem iskreni. Nato pa se naučite biti srečni s svojimi stališči, in vedeli boste, da se borite za pravo stvar.

Komaj čakate, da se poročite, če ... odkljukajte trditve, s katerimi se strinjate.

1 Ste spoznali odličnega moškega, v sebi pa gojite občutek Zakaj bi čakala?

2 Poroka bo olajšanje. Čutite, da bi v vaše življenje prinesla ustaljenost.

3 Že od nekdaj ste premišljevali na način Vsekakor bi se rada poročila, preden dopolnim _____ let.

4 Ne vidite smisla v številnih zmenkarjenjih z različnimi fanti in menjavanjem služb v procesu nekakšnega iskanja same sebe. Ste popolnoma prepričani o tem, kdo ste in kaj si želite.

5 Ko srečate zaročene ali poročene prijateljice,si ne morete pomagati, da jim ne bi njihovega položaja vsaj malo zavidali.

Preberite, če ste odkljukali tri ali več trditev.

Poleg navdušenja nad občutkom, da ste spoznali pravega moškega in bi to tudi uradno radi potrdili, je za vas poroka privlačna možnost tudi zaradi stabilnosti, ki jo prinaša v razmerje. “O poroki sem sanjala praktično vse svoje življenje,” pravi Urša, 22-letna zaročenka, ki se bo poročila čez šest mesecev. “Barve, sedežni red, obleka. Vedno sem bila prepričana, da bo moje življenje v celoti zapolnjeno, ko se bom poročila. In soočati se s svetom v dvoje je veliko lažje.”

Tovrstno razmišljanje je za neveste zelo pomembno. “Živimo v nestabilnih časih, takopolitično kot ekonomsko, in poroka ti lahko prinese v življenje občutek varnosti,” pravi Pamela Paul, avtorica knjige Začetniška poroka.“Veliko je ljudi, ki so se odselili daleč odstaršev ali pa prihajajo iz razbitih družin. To v njih lahko zbuja hrepenenje po občutku trajnosti in reda v življenju, obenem pa so prepričani, da jim bo poroka prinesla prav to.

”Težava se pojavi, kadar se želite poročiti,da bi v razpadajočo zvezo doprinesli stabilnost,ali pa, kadar s poroko iščete občutekpopolnosti. Če je tako, je čas, da se zbudite.“ Lahko vas prstan mika, ker ga vidite kot hitro rešitev težav v razmerju ali pa pričakujete, da vas bo poroka spremenila v popolnoma drugačno osebo,” pravi dr. Michael Cunningham, predavatelj socialne psihologije na Univerzi v Louisvillu.

“A poroka ni idealna rešitev, zavita v obliki darila s pentljo. To ni avtopralnica za umazana razmerja.”Poleg tega je tu še podatek, da mlajše kot ste ob poroki, več je možnosti, da zakon ne bo trajal prav dolgo. Statistično se namreč kar 29 odstotkov porok konča pred deseto obletnico, kadar je bila nevesta stara od 20 do 24 let, 24 odstotkov porok pa po desetih letih, če je bila nevesta stara 25 let ali več.

“Ljudje v dvajsetih letih starosti gredo čez ogromno sprememb,” pravi Paul. “Selijo se, menjajo kariere. Kako naj vedo, kaj jim bo ustrezalo čez deset let? V tem času se ljudje do poznih dvajsetih ali zgodnjih tridesetih niti ne doživljajo kot odrasli.” Da se ne bi prenaglili z odločitvijo o poroki in podlegli paniki ob skoku v poročno zvezo, za začetek upoštevajte naslednje nasvete.

Ne čakajte na darila. Eden od vabljivih dejavnikov poroke so zagotovo tudi darila, ki jih prejmete na poročni dan. Vendar ni razloga,da ne bi formalnih jedilnih setov iz kitajske keramike pričeli po kosih zbirati že zdaj.

Pojdite nakuharski tečaj. Če si želite opravljati delo gospodinje, vam ta preprost korak lahko hitro zapolni potrebe po občutku domačnosti.

Uživajte v zmenkih. Morda se želite poročiti, ker imate nekakovostno samsko življenje. Zato se prijavite na internetno stran za spoznavanje ljudi in se veselite novih poznanstev. S tem si boste ustvarili nove možnosti za srečo v zmenkarskem življenju.

Počakajte, tudi če je pravi. Ste srečno vezani? Mogoče je vseeno čas, da najprej zgradite gnezdece in poskrbite,da boste mesečno lahko plačevali račune.

S poroko se vam vsekakor ne mudi, če ... odkljukajte trditve, s katerimi se strinjate.

1 Radi uživate v brezskrbnih avanturah, kot jepohajkovanje po Evropi s prijateljicami (ali sami).

2 Ste s čudovitim fantom, ki ga ljubite, a vsakič kokdo omeni poroko, v želodcu začutite cmok.

3 Čutite, da je sedaj odločilni čas za vašo kariero, tudi če to pomeni selitev v tujino.

4 Otroci, ki so komaj shodili in se zaletavajov vas, ko hodite po cesti, vam gredona živce.

5 Ko ste gledali Seks v mestu, vam je bilo popolnoma jasno, zakaj je Carrie ljubila Aidana, a tega ni mogla potrditi tudi uradno.

Preberite, če ste zgoraj odkljukale tri ali več trditev.

Verjetno iz popolnoma treznih razlogov zavlačujete usodni ‘da’. Radi bi končali fakulteto, se osredotočilina kariero, uživali samsko življenje ali pa le poiskalipravega partnerja. Morda pa pač preprosto ne verjamete,da vaše razmerje potrebuje ogromno ceremonijo, ki ga bo potrdilo.

“Vedenje, da sem zosebo, ki jo ljubim in z njo želim preživeti vse življenje,je meni najpomembnejši dejavnik,” pravi Mojca, 29-letna študentka na poti do doktorata.“Ne potrebujem lepe obleke, ne božanskih šopkovin popolne lokacije. Ne potrebujem diamanta, ki bime prepričal, da je moj moški meni zvest.

”In zaradi 50 odstotkov ločitev po prvi poroki nitini čudno, da ste verjetno tudi malce nervozni, sajlahko končate kot statistika ali pa se ujamete vnekaj, iz česar ne boste znali poiskati izhoda.“Najbolj me straši, da bi končala v nesrečni zvezi,” pravi Nevenka, 28-letna modna stilistka.

“Večkrat sem že bila zaročena, zato se tudi sprašujem, ali morda nimam prevelikih pričakovanj. Nočem se poročiti, dokler ne bom z idealnim moškim in bo čisto pravi čas za to, toda če se to ne bo nikoli zgodilo, mar potem pomeni, da se nikoli ne bom poročila in bom na koncu umrla sama?”

“V današnjem svetu imamo toliko možnosti, daje to za človeka lahko celo obremenjujoče,” pravi dr. Susan K. Perry, avtorica knjige Ljubite s tokom. “Če se ne moremo niti odločiti, katere TV-programe bi radi gledali vse življenje, kako lahko pričakujemo, da bomo izbrale moškega za vse življenje?”

Poleg strahu zaradi preštevilnih možnosti vas lahko straši tudi drugačen način življenja, ko boste enkrat zaživele v paru. “Lahko vas begajo misli, kot je ‘ne želim se odpovedati svoji samostojnosti’,‘ne želim zapustiti svojega stanovanja’, ‘moje stvari se ne morejo mešati z drugimi’ ali pa ‘neželim izgubiti svojih samskih prijateljic’,” pravi Allison Moir-Smith, poročna svetovalkaiz agencije v Massachusettsu.

Toda če nekoga spustite v svoje življenje, to šene pomeni, da se s tem odrekate svoji samostojnosti. Alenka, 29-letna marketinška direktorica, pravi, da je bila včasih proti poroki, ko pa je spoznala svojega zaročenca, se je vse spremenilo.

“Vedno sem mislila, da bom zadnja oseba na svetu, ki se bo poročila. Zdaj sem vesela, da sem počakala. Lahko sem v miru prišla do točke, kosem si rekla ‘Okej, zdaj lahko delim to, kar sem,z nekom drugim.’ Vendar na ta račun nikoli ne bom izgubila lastne moči in prepričanj. In menim, da točno to pri meni on najbolj ljubi.”Če vam torej misel na poroko povzroči manjšo paniko, preberite naslednje nasvete in si prečistite svoj pogled na zvezo.

Pojdite na potovanje. Če vas še grabi potovalna mrzlica, se odpravite na pustolovske počitnice. Počnite, kar vam poželi srce in ko se boste vrnili domov, boste vedeli, da ste to storili, ker ste sami tako hoteli.

Poiščite srečne pare. Pogovorite se s poročenimi pari, ki so srečni v svoji zvezi. Naj vam bodo oni za vzor in ne nesrečni, ob katerih niti ne upate pomisliti na poroko.

Zamislite si svoj ulov. Morda vas upočasnjuje dejstvo, da si sploh ne predstavljate svojega želenega moškega. Pomislite, kakšen naj bi vaš moški bil in s čim bi vas osrečeval. Tako boste prej vedeli, kdaj ste našli pravega.

Bodite iskreni z njim. Naj mu bo jasno, da so vaša čustva do njega močna in nikakor niso povezana z neodločnim tuhtanjem o poroki.

Zara Železnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri