Šest zmot o bontonu za mizo

Za spoščen užitek v praznični večerji, je treba včasih narediti ovinek okoli zastarelih pravil o bontonu.

13. 1. 2014

1 Z vodo se ne nazdravlja

Včasih je veljalo, da mora oseba, ki ne pije alkohola, svoj kozarec pustiti na mizi, kadar drugi nazdravljajo. Vendar pa ni prav prijazno, če nekoga izključimo iz rituala, ki naj bi ustvarjal občutek pripadnosti. Danes zato velja, da lahko prav vsi gostje dvignejo svoj kozarec k zdravici in tudi trčijo s kozarcem.

2 Belo vino se pije k ribi, rdeče pa k rdečemu mesu.

Vrsta vina ne določa, katero vino se poda k določeni jedi. Obe vrsti bi se morali z jedjo ujeti v harmonijo, kar pomeni, da okus vina ne sme prekriti okusa jedi in obratno. Obstajajo namreč ribje jedi, ki se lepo podajo k lahkemu rdečemu vinu, in tudi govedina (na primer pripravljena v voku), ki je izvrstna ob belem vinu. Si že poskusila pršut s suhim sauvignonom?

3 Krompirja in jajc ne smeš rezati z nožem.

Včasih je imela ta prepoved dober razlog: noži namreč niso bili legirani in so se v stiku s škrobom in beljakovino obarvali. Danes je ves pribor lakiran, tako da lahko z njim režemo tako krompir kot tudi jajca.

4 Iz jušne skodelice z dvema ročajema lahko piješ.

Juho je treba z žlico vedno pojesti do konca. Jušni krožnik zato malce nagneš, da lahko poješ še zadnje ostanke juhe. Juho popiješ le v redkih izjemah, na primer takrat, ko gre za zelo majhne krožničke. Število ročajev pri tem ne igra nobene vloge. Sicer pa velja, da se uporablja jedi primeren pribor.

5 Če ne popiješ aperitiva, kozarec odneseš k mizi.

Aperitiv je le pijača, ki zbudi tek. Popije se pred jedjo, za začetek večera. Veliko gostov ob povabilu za mizo s seboj vzame tudi kozarec z nepopitim aperitivom. Pravilno pa bi bilo, da bi kozarec s preostalo vsebino postavila nekam drugam (nikar ga ne zvrni!), da lahko gostitelj za mizo takoj ponudi primerno vino.

6 Papirnate prtičke po jedi položiš na krožnik.

Bodimo iskreni: ali je res videti lepo, če na krožnik položimo zmečkan prtiček, ki je prepojen z ostanki omake? Dovolj dober razlog, da tudi papirnate prtičke obravnavaš kot tiste iz blaga in jih položiš ob krožnik. Navadno prtiček – čisto vseeno, iz kakšnega materiala je – po uporabi preprosto rahlo zgubaš. Vendar tako, da se na njem ne vidi nobenih madežev.