Selitev brez stresa

Pravijo, da je poleg ločitve selitev najbolj stresen dogodek v življenju. Da bi selitev preživela čim manj naporno, smo sestavili seznam nasvetov, ki ti bodo gotovo prišli prav.

27. 9. 2007

Prvo pravilo selitve je, da v to ne vpletaj svojih prijateljev. Če misliš, da boš s tem prihranila denar in živce, se pošteno motiš. Poleg tega, da se boš vedno počutila dolžno (in zato po selitvi pripravila nekaj večerij in zabav samo zaradi slabega občutka, kar te bo po možnosti stalo veliko več kot najem za to plačanih ljudi), si boš s tem prihranila tudi morebitne spore, če bodo tvoji neuki prijatelji razbili kakšno dragoceno vazo, nesramno podrsali tvojo nočno omarico itd. Za prenašanje, razstavljanje in ponovno sestavljanje torej raje najemi selitveni servis.

Iskanje primernega servisa: Res je sicer, da se kakovost ponavadi odraža v ceni, toda kljub temu ni treba pretiravati. Zakaj bi cenjenemu selitvenemu servisu plačevala 90 evrov na uro, če lahko povsem enako dobro delo opravijo tudi tisti, ki zaračunajo polovico manj?

Povej vnaprej: Ponudniku selitvenih storitev že vnaprej povej, iz kako velikega stanovanja se seliš ter kakšno pohištvo, koliko kosov pohištva in približno koliko škatel bo treba znositi. Ne pozabi omeniti, v katerem nadstropju živiš in kam se seliš, ali je na poti do tvojega novega doma morebitna ovira, kot na primer težka dostopnost s tovornjakom itd. Vsa morebitna presenečenja na kraju samem namreč

upočasnijo potek selitve, kar se izdatno pozna tudi na ceni!

Preseli se zgodaj zjutraj: Če boš servis najela za drugo uro popoldne, si lahko prepričana, da bodo zamujali. Zakaj? Pred teboj morajo verjetno preseliti še kakšno drugo stranko, kar se lahko nepredvidljivo zavleče.

Spremeni naslov

To nadležno birokratsko zadevo uredi čim prej, saj boš sicer imela sitnosti z neažurno dostavo pošte ali pa do nekaterih pisem nikoli ne boš prišla, ker boš odvisna od dobre volje novega lastnika oziroma podnajemnika na tvojem zdaj že nekdanjem naslovu. Če moraš spremeniti tudi stalno prebivališče, to uredi čim prej. Po zakonu moraš to storiti v osmih dneh po selitvi, sicer se ti obeta tudi denarna kazen.

Čiščenje

Tudi če si znana po tem, da se tvoje stanovanjce sveti od čistoče, si še predstavljati ne moreš, koliko svinjarije razkrivajo popolnoma prazne sobe. Namesto da kupuješ draga čistila, s katerimi naj bi lažje in hitreje opravila nujno zlo, si raje pomagaj z domačimi zvarki: bel kis odstranjuje še tako trdovraten vodni kamen, v kombinaciji s sodo bikarbono pa bo odlično razmastil vse zlato rumene in črno rjave madeže na kuhinjskih ploščicah in v pečici. Za umazanijo, ki je ne boš mogla spraviti z robov pohištva, pa ti bo v veliko pomoč raztopina, v katero boš zmešala milo in sladkor.

Pakiraj pametno!

Nasveti pri pakiranju niso nikoli odveč:

  • Škatle, ki jih boš potrebovala, pridno nabiraj v bližnji trgovini.
  • In ne pozabi, da jih je bolje vzeti preveč kot premalo.
  • Knjige spravi v čim manjše škatle. Tudi fantje, ki te bodo selili, so samo ljudje, in dvajsetkilogramskih škatel res ne bodo mogli nositi.
  • Označi kable vseh električnih naprav, da boš pri montiranju točno vedela, kam moraš vtakniti katerega.
  • Oblačil na obešalnikih, ne zlagaj v škatle. Z obešalniki vred jih spravi v kovčke ali večje vreče, da jih boš potem enostavno spet obesila v omaro.

Marta Pirnar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri