S potovanja v Abu Dhabi

Nič ne bi bilo narobe, če bi tako poimenovala Združene arabske emirate, in tudi šejki ne bi imeli nič proti. V njihovo glavno mesto Abu Dhabi so se pred mano že namenile Carrie, Samantha, Miranda in Charlotte, a do tja niso nikoli prišle – scene, ki so bile v resnici žaljive do prebivalcev Emiratov, so na koncu posneli v Maroku.

4. 5. 2014

Svet NAJ-ev

V tem neverjetnem svetu sredi puščave, kjer se je s 64 kilometri na uro mogoče povzpeti v 124. nadstropje in od tam opazovati ples vode in lučk 'dubajske fontane', se v velikih belih džipih vozijo možje v belem z lepimi ženami v črnem in red delajo policisti v lamborghinijih. Tu je čisto mogoče večerjati pod vodo in smučati na snegu v nakupovalnem centru, največja in najbolj zlata palača pa sprejme vse vrste princesk: tiste prave in tiste za en dan.

Osnovna organizacija

Ugotovila sem, da bo pot iz Ljubljane najcenejša s Turkish Airlines, čeprav me je mikalo, da vsaj enkrat preizkusim Emirate, a za to bi se morala odpeljati do Benetk. In ker od 22. marca dalje za ZAE ne potrebuješ več vizuma, jo boš odnesla s 419 evri in tistim, kar si boš tam privoščila.

Če nimaš velike želje, da bi noči v Dubaju preživljala v najvišjem in najdražjem hotelu na svetu Burj Al Arab, potem bo to cenovno povsem povprečno potovanje, saj je metro poceni, hrana na ulici ali v trgovini pa prav tako, v starem delu (Deira) najdeš tudi hotele, ki ti omogočajo spanje za kakšnih 30 evrov ali 150 dirhamov. A tja, če si sama in bolj občutljive sorte, raje ne hodi in si rezerviraj kakšen soliden hotel velike verige. Jaz sem spala pri prijateljici, ki se je v Dubaj preselila pred enim letom. Tako sem prihranila za svojo prvo (in do zdaj edino kraljevsko noč) v Emirates Palace v Abu Dhabiju. Brez kralja sicer, a v tem primeru res ne bi bila rada malenkostna.

Seznam želja

Ker imam le pet dni dopusta (štiri bom preživela v Dubaju, enega pa v Abu Dhabiju), ne bom obkljukala vseh želja. To je taka finta, ki jo uporabljam za kraje, v katere se nameravam še vrniti: nekaj stvari si vedno pustim za drugič. Naslednjič bom torej zares raziskala glavno mesto Emiratov, šla dirkat s ferrariji v Ferrari World, raziskala stari iranski suk, se sprehodila po Veliki mošeji šejka Zayeda, prespala v oazi Liwa, vdihnila zrak največje peščene puščave na svetu Rub' Al Khali ali The Empty Quarter in 'zaštopala' kakšnega motorista na poti na Tel Moreeb ali Hill of Terror, legendarno sipino, ter se sončila na otočkih Abu Dhabija.

Kot bi se rodila z zlato žlico

V Emirates Palace (tja sem prišla s prijateljičinim avtom, uro in pol ravne avtoceste loči Abu Dhabi od Dubaja, se pa lahko tudi mirno usedeš na avtobus!) sem ustavila urne kazalce in hitro nehala šteti, koliko datljev dobrodošlice je izginilo v mojem želodcu. Tudi tebi ne svetujem hitenja – če se hočeš nalesti luksuza nekih drugih časov, se moraš vanj potopiti čez glavo in še čez.

Emirates Palace čez 'krila' meri kar kilometer, torej se hiteti tudi zares ne da. Vrt s športnimi površinami se razteza na 100 hektarjih in ima čudovito peščeno plažo. Domači ljubljenčki so dovoljeni, zato v lobiju srečaš moške s sokoli na rokah. Vsak dan ob treh je v palači fin dogodek: High Tea ali čajanka – priporočam, da si ob kolačkih privoščiš vsaj eno znamenito hotelsko kavo: kapučino z zlatim prahom in kamelčino, kapučino s kameljim mlekom.

Dragemu sem poslala fotko, pa mi je odpisal, naj naročim še kakšnega in zlato spravim, da bova imela za prstan. Ker hočem, da se zame malo bolj potrudi, sem zlato lepo pojedla. O čem sem tisto noč sanjala v palači, pa ti žal ne morem povedati: bala sem se, da bi ušel trenutek, in si sploh nisem upala zatisniti oči. Najcenejša soba te stane 270 evrov, in če jo razdeliš na pol, se da.

Huda nespečnost

Spanje sem tako preložila na čas, ko bom spet doma. Četrtek  je v Dubaju dan za žur. Znajdem se v super VIP-svetu, popolnoma neprimerno oblečena in obuta  –  imam vsaj za 10 cm prenizke pete in za dva metra predolgo krilo. Drugič bom bolj pripravljena! Super VIP, prihajam!

Top 5 clubbing

 •  People by Crystal (Raffles Dubai)
 • 360˚ (Jumeirah Beach Hotel)
 • Armani Privé (Burj Khalifa)
 • Trilogy (Madinat Jumeirah)
 • Boudoir (Dubai Marina Beach Resort & Spa)

Preizkušeno

V Dubaju si oglej + privošči + povonjaj

 • Predel Bastakija, kjer so tradicionalne hiše z vetrnimi stolpi.
 • Stare suke na obeh straneh zaliva Dubai Creek (v četrti Deira sta najbolj zanimiva suka zlata in začimb, na cesti Al-Sabkha pa si lahko kupiš nov parfum) ter ribjo tržnico v bližini metrojske postaje Palm Deira.
 • Dubajski muzej
 • Smučanje v nakupovalnem središču The Mall of Emirates (dve uri 200 dirhamov ali 40 evrov, za to pa dobiš tudi vso opremo, in ti na letalo ni treba s pancerji in smučmi!), po smučanju pa kava v kavarni Aspen hotela Kempinski iz na las enakega kavnega avtomata, kot ga ima papež, ter koktajl v španski restavraciji Salero Tapas & Bodega pri španskem barmanu Oreu.
 • Fontano in akvarij v nakupovalnem središču Dubai Mall ter vzpon na najvišjo zgradbo na svetu Burj Khalifo (svoje mesto si nujno rezerviraj na www.burjkhalifa.ae, da ne ostaneš na tleh).
 • Vodni park Wild Wadi s tobogani, kjer se hitrosti dvigajo do 80 km na uro in kjer lahko deskaš na umetnih valovih.
 • Večerno sprehajanje po promenadi Marina Walk.
 • Poležavanje na plažah, od koder je nor razgled na hotel Burj al Arab.
 • Enega od številnih safarijev – ponudbo si oglej na www.arabianhorizons.com.

Pripravila: popotnica Tina Torelli