Se zaljubljaš v zgube?

Se nate lepijo tebi nedorasli fantki, ženskarji ali čustveno nezreli ‘umetniki’? Vse smo dale skozi že kak primerek te sorte: sprva so se zdeli prava čudesa narave, nato vse manj čudesa in vse bolj naravna katastrofa. No, če jih zbiraš kot znamke, je čas, da album zabrišeš v smeti.

30. 4. 2009

Za začetek bodi poštena do sebe: ko si se razšla z zadnjim fantom, so prijateljice:

  • (a) debelo pogledale, saj so bile prepričane, da jih čaka najmanj vabilo na poroko,
  • (b) te potolažile z obiskom kina in veliko porcijo sladoleda ali
  • (c) od olajšanja znova zadihale, saj niso mogle verjeti, da si se spet zapletla v razmerje s tipom, ki ga nobena od njih ni prenašala. In če si zares do konca iskrena, ga nisi prenašala niti ti.

Če je tvoj odgovor (c), si se mogoče ujela v frustrirajoč, a popolnoma običajen fenomen popolnoma čudovitih punc, ki v ljubezenskem življenju ponavljajo vzorec zapletanja s popolnimi zgubami (o vzrokih za to nerazumno početje malo pozneje). Ali se nagibaš k neresnim tipom, ki imajo težave z resnimi razmerji, k umetniškim tipom, ki jim življenje kroji pomanjkanje navdiha in denarja (ter zato na tebi visijo zgolj finančno), ali k zapečkarjem z 0,00 % ambicij, je pravzaprav vseeno.

Bistveno je, da ponavljaš škodljiv vzorec, ki lahko na dolgi rok prizadene tvoje duševno in fizično zdravje. Se ti ta trditev zdi pretirana? Toda ali ni res, da se v razmerja spustiš polna energije, iz njih pa se izvlečeš brez samozavesti, ponosa in denarja? Lahko se kar takoj odločiš, da imaš tega dovolj.

Korak 1 - Spomladansko razstrupljanje

Če s svetlobno hitrostjo skačeš iz razmerja v razmerje, ker se z vsakim naslednjim pravzaprav tolažiš, boš začarani krog zelo težko prekinila. Zakaj? Samo nezrel in torej za novo tebe neprimeren tip se bo zapletel v razmerje s čustveno ‘sesuto’ žensko. Tisti ‘primerni’ zavohajo na sto kilometrov, da bi se rada samo na hitro potolažila, zato se tvoji pozornosti lačni energiji previdno ognejo.

Si ravnokar končala neperspektivno razmerje z neperspektivnim kandidatom? Čas je za dieto, ki predpisuje veliko zelenjave in gibanja, a nobenih tortic in še manj – moških. Vzemi si čas, da mirno prebaviš, kaj se ti je zgodilo in zakaj (ni napak, če se pogovoriš s strokovnjakom, saj te takšna razmerja uničujejo in izčrpavajo bolj, kot si misliš).

Koliko časa moraš vztrajati na ‘dieti’? Vsaj tri mesece oziroma toliko časa, da se ti bo vsaj malo poznalo (kar pomeni, da ti ne bo več hudo biti sama). Ni dovolj, da napako dojameš z razumom, dokler se ti v glavi nekaj zares ne premakne, stvari nisi ozavestila.

Korak 2 - Izostri svoj radar za zgube

Seveda ne zadnjič ne kadarkoli nisi šla ven z namenom, da si najdeš najbolj neresnega tipa v mestu (in v državi). Ko si ga zagledala, si se v trenutku stopila, in žal, stopili so se tudi možgani najboljše študentke na faksu. Kako bi ga lahko spregledala, ko pa te je gledal z najlepšimi očmi na svetu? Nemogoče!

Predpostavljamo, da se ti podobna scena ni odvrtela le enkrat v življenju, zato ne izgubljaš več glave v prisotnosti tipa, ki je videti za milijon dolarjev, a mu na čelu piše, da ne išče pametne punce. Se zdaj počutiš tako neumno in naivno? Nikar, telesna privlačnost je poglavje zase in nima nič opraviti z inteligenco. Bi te zares zanimalo, da ima Brad Pitt podpovprečen inteligenčni kvocient (čeprav ga nima) ali alergijo na zvezo (tudi te nima), če bi te začel … osvajati? Kako torej postaneš bolj objektivna?

Zelo preprosto: ne popustiš že prvi večer, pa čeprav je v zraku tisto nekaj, kar je tako težko opisati z besedami. Nujno ga moraš prej doživeti še v drugem okolju, podnevi, brez alkohola in litrov briljantine. Tvoje novo načelo mora postati hiti počasi. To pomeni, da se vsaj mesec dni z njim dobivaj na sprehodih, na pici ali v kinu. Sploh pa ne vsak dan! Če si zelo impulzivne narave, ti bo najbrž težko, a poskusi stisniti zobe, ker se splača. V tolikšnem času bo še iz najboljšega igralca na dan prišla njegova prava osebnost.

Ker si še vedno krhka in z eno nogo v preteklosti, si lahko pomagaš tudi s seznamom njegovih pozitivnih in negativnih lastnosti. Piši si dnevnik: ko stvari vidiš črne na belem, so vsekakor bolj jasne. Ko ti zadiši njegovo telo, pogosto spregledaš določene odločilne značajske znake, npr. agresivnost (nisi slišala, kako grdo se je pogovarjal z natakarjem?), zaverovanost vase (govori v glavnem o sebi) ali neiskrenost (ko ga vprašaš kaj pomembnega, te ne gleda v oči).

Korak 3 - Bodi na preži

In zdaj se postavi vprašanje, zakaj na začetku sploh spregledaš tako pomembne opozorilne znake. Ko sta se spoznala in spoznavala, ni bil skoraj nikoli trezen ali pa je bil celo zadet. Skupaj sta si zvila travo in bilo je tako … boemsko. Kako to, se sprašuješ po treh mesecih, da na začetku nisi opazila, da je tip alkoholik/zasvojenec/spolni iztirjenec/šovinist … in še bi lahko naštevala. Ljubezen je zares slepa vsaj v obdobju prvih treh mesecev, ko so zaradi posebne telesne kemije možgani omamljeni.

Narava se z nami igra, ker bi rada, da se čim bolj razmnožimo. Vsako od čustev, ki nas preveva med zaljubljenostjo – poželenje, zaslepljenost in vdanost –, ima svojo možgansko kemijo. Koktajl hormonov, ki se ženski sprosti ob pogledu na seksi žrebca, zagotavlja reprodukcijo. Ko pride ali pa ne pride do spočetja (narava ne vztraja v nedogled in nam po nekaj mesecih začne iskati novega potencialnega partnerja), se kemija neha. Navadno nekoliko odpremo oči po treh mesecih, medtem ko smo po šestih že dodobra streznjeni. Zdaj so tisti znaki, ki si jih spregledala na prvem zmenku, nenadoma v nebo vpijoči.

A zdaj si že navezana, to pa je spet cel spekter drugih čustev, in boš tipa, ki si te ne zasluži, težko zapustila. Zdaj razumeš, zakaj je tako pomembno, da si izbereš pravega zase? Ko ga spoznaš, imaš v možganih ozko predstavo o tem, kako čudovito se poljublja, širša slika pa ti po nekem čudnem ključu uide. Kako bi si lahko takoj razširila pogled? Ostani budna! Opazuj ga! Prav, prinesel ti je ogromen šopek in čokolado, ampak ali si opazila, kako se je obnašal do drugih ljudi?

Bodi pozorna na razlike: se ti ne zdi nekaj čudnega v tem, da je bil strašen kavalir vse do trenutka, ko nisi privolila na zmenek, na katerem te je potem stalno otipaval in nagovarjal k seksu? Nekam velika sprememba, se ti ne zdi? Dovolj velika, da se ti v možganih prižge rdeča lučka. Vztrajaj pri tem, da ga najprej spoznaš v krogu njegovih prijateljev. Ne bi bilo slabo, da ga vidiš tudi v krogu družine, to je tam, kjer so ljudje najbolj to, kar so.

Korak 4 - Odvadi se navade

Spreminjanje ukoreninjenih navad je eno najtežjih življenjskih opravil, saj nam dajejo občutek identitete in varnosti. Ko začneš ‘zmenkovati’ z določenim tipom moških, težko presedlaš na drugo kategorijo. Navadiš se visokoraslih športnikov, ki na strehi svojega avtomobila prevažajo po dve deski za jadranje na valovih, in spregledaš zanimivega fanta z očali v knjižnici.

Manj napora in preseganja same sebe namreč porabiš za druženje s sebi domačimi ljudmi, saj približno veš, kako se odzivajo, kaj želijo in kako živijo. Tu ima prste vmes tudi naša odvisnost od udobja. Če si že dala skozi obvezno trimesečno razstrupljevalno dieto od moških, ki smo ti jo predpisale, opravi naslednji preizkus: tri zdravo misleče ljudi iz različnih “filmov” svojega življenja vprašaj, ali poznajo koga, s katerim bi se po njihovem mnenju lahko dobro ujela.

Njihovi odgovori te bodo presenetili, saj najbrž nihče od njih ne bo omenil visokoraslega deskarja, ki mu je več do vetra kot do tebe. Mogoče bodo zate izbrali ljudi, ki te fizično ne zanimajo. Lahko se podaš tudi v kakšen zmenek na slepo in morda boš celo uživala.

Korak 5 - Nič več pridna punčka

Veliko žensk, ki si kot po tekočem traku izbirajo napačne moške, ima sindrom pridne punčke. Pridna punčka pa, se ve, prenese vse, tudi grdo obnašanje, saj globoko v sebi verjame, da bo moškega ob sebi lahko spremenila s svojim zgledom. A pridna punčka se slej ko prej ujame v začarani krog: ker ji ni uspelo poboljšati enega moškega, se bo projekta lotila pri drugem in tretjem ter tako naprej v nedogled.

Nekaj je gotovo: ljudje se ne bodo spremenili, če bo nekdo stalno popravljal njihovo obnašanje, jih kritiziral in kuhal mulo. Pozabi torej vsa leta, ko si hotela biti pridna in dobra, ter prekini svoje razmerje v trenutku, ko ugotoviš, da je fant zate nič drugega kot slaba novica. Za pomoč si predstavljaj, da se grozljivka ne dogaja tebi, ampak tvoji prijateljici. Kaj bi ji svetovala?

Najbrž to, naj se od tam čim prej pobere, če se ima vsaj malo rada. Če bi prijateljici svetovala, naj ga zapusti, ga moraš zapustiti. Kadar moraš priznati, da se stvar ni obnesla, seveda v tem ni nič zmagovalnega, je pa toliko več vredna tvoja pozitivna naravnost do sebe in do življenja. Saj veš: samo najboljše je dovolj dobro zate.

Prevedla in priredila: Alja Maček

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri