Sarajevo: Mesto, kamor se boš želela vrniti

Sarajevo je multikulturni, zgodovinski in kulturološki fenomen – mesto, ki je bilo večkrat obkoljeno, a nikoli poraženo, te bo očaralo s prijetno gostoljubnostjo, meščani pa s svojim prikupnim šarmom.

23. 2. 2011

V glavno mesto Bosne in Hercegovine je Irena Jama prvič prišla leta 1990 in se v mesto preprosto zaljubila.

“Vračala sem se v času vojne in po njej, letos pa sem se odločila, da se sem preselim za vedno. Sarajevo imam rada, ker v meni prebudi hedonizem brez meja, ter zaradi neverjetne energije in topline prebivalcev. Tukaj se preprosto počutim doma.”

Sarajevo se ponaša z izjemno bogato kulturno - zgodovinsko dediščino, saj so tam v sožitju bivale štirih kulture in religije: židovska, islamska, katoliška in pravoslavna. Najboljši vpogled v vsa obdobja, ki so skozi čas zaznamovala in oblikovala današnjo podobo mesta, boš dobila, če se odpraviš na potep od Vratnika do Ilidže in nazaj. Vse potrebne informacije poišči na spletnih straneh www.sarajevo.ba in www.sarajevo-tourism.com, še prej pa seveda preberi tale mini vodnik, ki ga je za Cosmo pripravila Irena.

Ko je čas za kosilo ...

naj te premami vonj Baščaršije (v prevodu: glavna tržnica). Na čevapčiče se odpravi v Petico ali k Želji, na pleskavico pa v Mrkvo. Pogosto je na mizo treba počakati, a se splača potrpeti.

Poleg hrane obvezno naroči jogurt – alkohola v čevabdžinicah ne strežejo. Tudi brez bureka ne bo šlo. Domačini poznajo samo mesnega, vse ostalo pa so pite: zeljanica (s sirom in špinačo), krumpiruša (s krompirjem), sirnica (pri nas je znana kot sirov burek), maslenica (s kislo smetano). Ena od bolj priljubljenih burekdžinic je Sač.

V osrčju čaršije sta restavraciji Pod lipom (www. podlipom.ba) in Dveri (www.dveri.co.ba). V prvo se odpravi na bosanske dobrote in obvezno naroči klepe (v testo ovito meso, prelito s smetano), ker so tam najboljše. V restavraciji Dveri, eni najmanjših v mestu, pa pravijo, da tja prideš kot gost, odideš kot znanec in se vrneš kot prijatelj.

Čakajo te fantastičen ambient in odlična hrana s pridihom zahoda – če mizo rezerviraš vnaprej. Tudi restavracija Kibe (www.restaurantkibe.com) je ena tistih, ki jo preprosto moraš obiskati.

V tradicionalnih okusih boš uživala enako kot v čudovitem pogledu na stari del mesta, v večernih urah pa se lahko prepustiš živi glasbi. Pred prihodom se moraš najaviti, ob prihodu pa pozvoniti pri vhodu.

Če želiš biti trendna, moraš obvezno obiskati tudi Četiri sobe gospođe Safije (www.placetobe.ba), ki zajema restavracijo, vinski in koktajl bar ter lounge room. Tipično bosansko sladico, baklavo, pa naroči v Saraj Bosni ali v slaščičarni Bosna.

Ko je čas za nakupovanje ...

na Baščaršiji odkrij pravo nakupovalno meko. Za nakup džezve in izdelkov iz bakra se odpravi na ulico Kazandžiluk in v bližini poišči pravo bosansko kafano Behar, kjer lahko spiješ ‘bosansku kahvu’ (kavo) in smreko (brezalkoholni napitek iz brinovih jagod). Filigrane in zlato najdeš na Zlatarski ulici ali ulici Sarači, bižuterijo, šale in podobne predmete pa v Gazi Husrev-begov Bezistan. V pekarni Imaret, ki je poleg Gazi Husrev-begove džamije, si za malico mimogrede lahko kupiš male kifle in se v slaščičarni Slatko ćoše odžejaš z bozo (brezalkoholni napitek iz koruze). Če te mikajo pravi orientalski izdelki, je pravi naslov Morića han. Na čaršiji so ugodni tudi nakupi obutve in oblačil, če pa želiš izstopati, poišči trgovino Thara na ulici Bravadžiluk.

Ko boš prečesala vse kotičke Baščaršije, nadaljuj pot po Ferhadiji, kjer so številne trgovinice. Ustavi se v pokriti tržnici Markale, ki je ena izmed najlepših tovrstnih zgradb v regiji. Na koncu Ferhadije poleg Viječne vatre si vzemi čas za počitek, v Vatri si privošči odličen espresso ali katero izmed božanskih sladic. Če pot nadaljuješ po ulici Maršala Tita, boš pred seboj zagledala BBI center (www.bbicentar.ba), ki te bo preprosto navdušil, saj z neverjetno arhitekturo, zanimivim konceptom in bogato ponudbo ustvarja unikatno vzdušje najvišjih standardov.

Ko je čas za zabavo ...

se v Sarajevu najde za vsak okus nekaj.

V osrčju Baščaršije so številni lokali, v katerih potekajo tematske zabave. Vsekakor obišči Haciendo in Baghdad Cafe.

Poleg hotela Evropa sta Cheers in City pub, kjer igrajo ‘live svirko’. V neposredni bližini sta Central Cafe in Jež, ki poleg dnevnega programa nudita tudi večerno zabavo.

Še nekaj žurerskih idej:

  • če želiš biti ‘in’, obišči najbolj trenden Caffe bar Opera,
  • če si za jugonostalgijo, je pravi naslov Caffe Tito,
  • če še nisi utrujena, se odpravi v The club, Club Jazz, Boemi club, Slogo ali The Basement,
  • če želiš slišati ‘narodnjake’ (v centru mesta jih boš težko), pojdi v restavracijo Bazeni na Bentbaši ali v katerega od lokalov na Ilidži.

Ko je čas za oddih ...

pojdi na Ilidžo in se sprehodi po poti, ki jo obdaja 726 platan in ki se razteza od termalno-turističnega naselja Ilidža do Vrela Bosne. Zeleni tunel’ je svojevrsten spomenik narave, skozi katerega se s kočijo iz avstroogrskega obdobja za 10 konvertibilnih mark lahko odpelješ na najprivlačnejši izvir pitne vode v Evropi, kjer iz približno 60 izvirov na področju parka priteče reka Bosna. Če si pripotovala z avtom in ti čas dopušča, se odpravi smučat na Bjelašnico, Igman ali Jahorino.

Nepozaben je tudi ogled slapa Skakavac ter Bijembarskih pečin, kjer obvezno obišči še Etno Begovo selo (www.etnoselo.ba).

Ko je čas za spanje ...

poišči udobno namestitev. Cene za nočitev z zajtrkom so različne in se gibljejo od 15 do 200 evrov, prijetni hotel(čk)i pa so City Boutique, Michele, Boutique 36, Hayat, Old Town. Če potuješ z družbo prijateljic, se poskusite dogovoriti za dodatne popuste. Več informacij poišči na www.booking.com ali na www.sobe.ba, vendar bodi pozorna na lokacijo.

Sarajkini nasveti

(Sarajka: ženska iz Sarajeva, Sarajevčanka)

Irena s teboj deli nasvete za načrtovanje sarajevske dogodivščine.

  • Bosanska valuta so konvertibilne marke – za en evro dobiš dve.
  • Če potuješ z avtom, ne pozabi na zeleno karto in vedno parkiraj na varovanem parkirišču.
  • Taksi službe so dobro organizirane in poceni.
  • Na javnih prevoznih sredstvih pazi na torbico – kraje so vsakodnevnica.

Od kulturnih centrov obišči Art kuću sevdaha, kjer izveš vse o sevdalinkah – ljubezenskih pesmih (www.artkucasevdaha.ba), Bošnjački institut, kjer se seznaniš z bošnjaško kulturo in umetnostjo (www.bosnjackiinstitut.org), Muzej Sarajeva z depandansami za sprehod od zgodovine do današnjih dni (www.muzejsarajeva.ba), Zemaljski muzej zaradi arheološke in etnološke zbirke (www.zemaljskimuzej.ba), Umetniško galerijo BIH (www.ugbih.ba), Avazov toranj (stolp) zaradi
najlepšega razgleda na mesto ter Tunel D-B, kjer dobiš vpogled v Sarajevo v času vojne.

Najpopolnejši kažipot po dogajanju najdeš na:

Za pripravo članka in fotografijo se zahvaljujemo: Ireni Jama, fotografije: osebni arhiv, shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri