Samska ali vezana – kaj je bolje zate?

Tvoja dvajseta so namenjena eksperimentiranju in odraščanju. Toda ali je bolje vse to početi, če si samska ali v resni zvezi? Da se boš lažje odločila, ti predstavljamo argumente za in proti.

27. 8. 2009

Zagotovo si že slišala za pregovor, da je sosedov krompir vedno bolj debel. In če pomisliš, kako se ti življenje drugih vedno zdi vznemirljivejše, zanimivejše, srečnejše in sploh v vsem boljše kot tvoje, pregovor še kako drži.

Seveda to velja tudi za ljubezenske okoliščine: če si samska, si želiš, da bi imela zdravo ljubezensko zvezo, kot jo ima tvoja najboljša prijateljica, če si v razmerju, pa zavidaš tistim, ki uživajo v svobodi in neobveznih razmerjih ter imajo na pretek časa zase.

Peggy Vaughan, avtorica knjige The Monogamy Myth (Mit o monogamiji), pravi takole: “V življenju po navadi vedno poskušamo uravnotežiti našo potrebo po svobodi in potrebo po tem, da bi bili z nekom. Kadarkoli se to ravnotežje poruši, se v nas zbudi potreba po tistem, kar pogrešamo.”

Če si v resnem razmerju, na primer, ti je morda všeč občutek, da nekomu pripadaš. Toda, kot opozarja Vaughnova, se lahko ta občutek pripadnosti počasi spremeni v utesnjenost in željo po večji svobodi.

Če si samska in svobodna kot ptiček na veji, pa se lahko lepega dne po vseh vznemirljivih pustolovščinah in avanturah zbudiš osamljena in zahrepeniš po razmerju. In ko se boš potem znašla v resni zvezi, je zelo verjetno, da se boš slej ko prej spet začela počutiti utesnjeno.

Če se ne zavedaš, da tako vedno znova ponavljaš en in isti vzorec, se lahko vse skupaj kaj hitro spremeni v začaran krog, v katerem se tvoja popolna razmerja (ali celo poroka) vedno znova spremenijo v razočaranje (ali ločitev).

Toda zakaj bi se morala svoboda in partnerstvo izključevati? Da bi bila lahko zadovoljna bodisi samska bodisi v dvoje, bi bilo najbolje, če bi iz obeh situacij izbrala najboljše, in to vključila v svoje življenje, obenem pa na novo definirala, kaj sploh pomeni biti samska in biti v razmerju.

Kot pravi Vaughnova: “Če boš s partnerjem gradila razmerje, ki temelji na pravičnosti, spoštovanju, iskrenosti in zaupanju, lahko zadovoljiš tako potrebo po samostojnosti kot tudi potrebo po pripadnosti, obenem pa se lahko izogneš tudi pogledovanju na sosedovo njivo in njegov krompir.”

Če si samska

Argumenti za:

 • Imaš vso svobodo in vse možnosti, da najdeš samo sebe in da si, kar si. Bi rada šla na tečaj masaže, se naučila govoriti rusko, poskusila s tečajem padalstva, bi zamenjala službo, stanovanje, državo? Prav nič te ne zadržuje, da si ne bi privoščila vse to in še več.
 • Lahko se naučiš, kako biti srečna, ne da bi za to potrebovala moškega.
 • Če si samska, lahko dozoriš in se izpopolniš v vsem, kar misliš, da ti primanjkuje. S tako dobrimi vrlinami boš v prihodnosti lahko obogatila tudi resno razmerje. Če boš udobno živela sama s sabo in brez zadržkov sprejela odgovornosti, ki jih imaš kot odrasla oseba, boš lahko udobno in odgovorno živela tudi v dvoje.
 • Imaš večji nadzor nad svojimi financami. Če ti ni težko cele dneve jesti sir in kruh samo zato, da si potem lahko privoščiš drag plašč ali unikatno torbico, ti tega pred nikomer ni treba upravičevati.
 • Ni ti treba prenašati zoprnih navad, ki jih imajo po navadi moški, od smrčanja in puščanja kocin v umivalniku pa do dvignjene deske na stranišču. No, razen takrat, ko tvoj ljubimec prespi pri tebi.
 • Več časa lahko nameniš svojim prijateljicam, družini, sodelavcem in drugim, ki ti veliko pomenijo. Tako okrog sebe gradiš podporni sistem, ki ti bo lahko v prihodnosti prišel še zelo prav, pa če boš samska ali v dvoje.
 • Lahko greš ven z družbo in srečuješ nove ljudi (tudi moške!), obenem pa tako počasi spoznavaš, kdo in kaj ti odgovarja.
 • Tvoje spolno življenje je lahko vznemirljivo in zelo raznovrstno.

Argumenti proti:

 • Lahko se počutiš osamljeno, še posebej zato, ker naša družba poveličuje življenje v dvoje tako v reklamnih oglasih kot v pesmih in filmih.
 • Lahko se celo počutiš manj vredna in depresivna.
 • Zdi se, da si ves čas na čustvenem vrtiljaku, saj vedno znova premlevaš o enem in istem. “Všeč mi je, sem mu tudi jaz? Naj naredim prvi korak? Kaj pa, če nisva za skupaj? Me bo pustil? Naj jaz pustim njega?”
 • Zmenki so lahko precej naporna reč, saj ženske in moški po navadi v nasprotnem spolu iščemo popolnoma drugačne stvari; ženske iščejo dober pogovor, toplino in zabavo, moški pa predvsem seks (vse drugo pri njih pride pozneje).
 • Občutek imaš, da zamujaš vse tisto, kar imajo tisti, ki živijo v dvoje: stalno partnerstvo s sorodno dušo, družinsko življenje, vzgojo otrok itd. Toda če boš vedno zaskrbljena glede tega, česa nimaš, se boš s podobnimi strahovi soočala tudi potem, ko boš v razmerju.
 • Če te je strah, da boš pri tridesetih še vedno samska, lahko postaneš obsedena z iskanjem pravega partnerja in večno nezadovoljna s svojim samskim statusom, kar te lahko pripelje do novih razočaranj in rednih menjavanj partnerjev.
 • Prijatelji in starši ti ves čas dihajo za ovratnik in te sprašujejo, kdaj boš spoznala pravega ter ali ne bi šla na zmenek z nekom, ki se jim zdi naravnost ustvarjen zate. Starejša si, bolj pritiskajo nate tudi z vprašanjem, kdaj boš imela otroke.
 • Seks je lahko vse prej kot sproščen, še posebej če tega ne počneš redno.

Če si v razmerju

Argumenti za:

 • Zdaj, ko si ga našla, lahko z njim končno uživaš!
 • Nič več spogledovanja, zmenkov, razočaranj in strtih src. Čustveno si lahko malo oddahneš, toda ne preveč: tudi v uspešno razmerje moraš vložiti veliko čustev in energije.
 • Lahko se podpirata v čustvenem, finančnem in v marsikaterem drugem smislu, lahko si delita čustva, spretnosti, zaslužek in seveda srečo, če si se le odločila za pravega.
 • Življenje v dvoje je cenejše, saj si delita tudi najemnino, stroške za položnice, hrano in vse druge izdatke, ki jih imata.
 • Ko si v resnem razmerju, spoznaš pravo globino čustev in medsebojnega zaupanja. Tako med drugim spoznaš tudi pravo vrednost zaupanja, predanosti in iskrenosti.
 • Zaradi občutka predanosti, varnosti in stabilnosti verjameš v svetlo prihodnost.
 • Med njegovimi prijatelji in družino lahko najdeš nove prijatelje.
 • Seks je popolnoma drugačen. Počutiš se varno tako v čustvenem kot fizičnem smislu.

Argumenti proti:

 • Stabilno razmerje ni dovolj, da bi bila zadovoljna in srečna. Prav lahko se zgodi, da bo vajin odnos še bolj izpostavil tvoje težave ali pa celo prinesel nove. To se še posebej rado zgodi, če nisi zadovoljna sama s sabo in pričakuješ, da bo partner zapolnil praznino, ki jo čutiš v sebi. V takšnih primerih so razočaranja zelo pogosta.
 • V odnosu se lahko hitro zgubiš, še posebej če si se v partnerstvo podala zaradi napačnih razlogov (na primer samo zato, da ne bi bila več samska).
 • Lahko imaš občutek, da zamujaš zabavo, brezskrbnost in vse drugo, kar zdaj zavidaš svojim samskim prijateljicam, še posebej če imaš otroke.
 • Lahko se počutiš utesnjeno in se dolgočasiš, tvoja prihodnost pa se ti zdi že zapečatena.
 • Ni ti všeč, da moraš nekomu odgovarjati za vse, kar narediš in kupiš, kamorkoli greš, pa čeprav ga moraš samo poklicati po telefonu in mu povedati, da prideš pozneje.
 • Ni ti všeč, da moraš igrati določeno vlogo (npr. vlogo njegove boljše polovice, vlogo skrbne partnerice, dobre kuharice itd.) in početi določene stvari (npr. hoditi na obiske k njegovim staršem, prijateljevati z njegovimi prijatelji, s katerimi nimaš nič skupnega).
 • Veliko težje je narediti konec resnemu partnerstvu kot površinskemu razmerju.
 • Lahko se počutiš odrezana od svojih prijateljic in družine, ker te je razmerje popolnoma posrkalo ali pa zato, ker več časa preživiš z njegovo družbo.
 • Pogrešaš čas zase, ki si ga prej imela na pretek.
 • Vajin seks je varen samo, če sta si zvesta.

Kaj je bolje zate

Pravilnega odgovora na to vprašanje seveda ni. Vsak izmed nas je drugačen in vsi se spopadamo s svojimi željami, potrebami, dvomi ter življenjskimi zgodbami. V splošnem pa vseeno velja, da se za velik korak v dvajsetih ne splača odločiti, če dvomiš, da bi bilo to dobro zate.

Raje si vzemi čas, da se dodobra spoznaš in razviješ lastno identiteto, ki je potrebna zato, da boš nekoč s svojim partnerjem lahko razvila tisto stopnjo intimnosti in zaupanja, ki je potrebna za uspešno in trdno partnerstvo. Tako se boš tudi veliko lažje spopadla s težavami in dvomi, ki se slej ko prej prikradejo v vsako, še tako trdno in srečno razmerje.

Ne nazadnje prisluhni tudi svoji intuiciji. Ko se znajdeš pred odločitvijo, ali biti samska ali v dvoje, si vzemi čas, da prisluhneš svojim občutkom. Če te ob misli na to, da bi se z nekom ustalila, spreleti srh, pa čeprav si po drugi strani želiš, da bi bila srečno zaljubljena, tako kot so drugi, potem to ni dobra popotnica za življenje v dvoje. In če to ni dovolj, si pomagaj tako, da boš svoja občutja prelila na list papirja. Tudi sama boš verjetno presenečena nad tem, kaj si v resnici želiš od življenja, odnosov in ljubezni.

Kaj je najbolje za njiju?

Kate Winslet, 34: Z oskarjem nagrajena igralka je od samega začetka za resno razmerje. Najprej je bila z igralcem Stephenom Tredrejem, ki je pozneje umrl zaradi kostnega raka, potem pa z asistentom režije Jimom Threapletonom. Poročila sta se, ko je imela 23 let, tri leta kasneje pa se ločila. Namesto da bi nekaj časa uživala sama, se je v dveh letih poročila z režiserjem Samom Mendesom. Po petih letih zakona in rojstvu sina je še vedno srečna.

Kate Hudson, 30: Hčerka večne hipijevke Goldie Hawn se je pri 21 odločila za poroko z rockerjem Chrisom Robinsonom. Njuna idila je trajala pet let, od takrat naprej pa Kate leta s cveta na cvet. V njeni postelji so se med drugim greli tudi Owen Wilson, Lenny Kravitz, Elijah Craig in Lance Armstrong, medtem ko je za zdaj srečna ob Alexu Rodriguezu, igralcu ameriškega nogometa. Če kaj, so njeni ljubimci znani po tem, da tako kot ona niso pripravljeni na resno partnerstvo.

Prevedla: Janka Menart