S pisanimi koktajli do dobre volje!

Vsi so barviti, ohlajeni z ledom in nosijo domišljijska imena, kot so Sunset Malibu, Black Magic ali Green Dream. In nadvse so slastni!

S pisanimi koktajli do dobre volje! (foto: revija Lisa) revija Lisa
2. 2. 2014

Lahko so s sadeži, lahko pa tudi z zelišči.

Seveda ne sme manjkati tudi led.

Vse sestavine za koktajl lahko enostavno zmešaš tudi v steklenici z navojnim zamaškom, če nimaš pri roki posebnih pripomočkov.

Recepti za koktajle

  • Sunset Malibu

Za 2 kozarca: močno pretresi 80 ml marakujinega soka, 240 ml ananasovega soka, 40 ml kokosovega likerja z belim rumom (na primer rum Malibu), 20 ml limoninega soka in 50 ml rjavega ruma. Z malce ledu prelij v kozarca. Okrasi z rezinami rdečih pomaranč.

  • Green Dream

Za 2 kozarca: zmešaj 40 ml metinega sirupa, 100 ml pomarančnega, 100 ml marakujinega in 100 ml ananasovega soka. Rob kozarca navlažite z limetinim sokom in ga obrni po sladkorju. V vsak kozarec deni tri ledene kocke in prilij koktajl. Okrasi z malce mete.

  • Tuscan Fresco (brez alkohola)

Za 2 kozarca: v šejkerju dobro premešajte 2 vejici rožmarina, 80 ml breskovega nektarja, 40 ml brusničnega soka, 30 ml limoninega soka, 30 ml sladkornega sirupa in led. Skupaj z ledom prelijte v kozarca in dolijte sodavico. Okrasi z 1 vejico rožmarina in 3 brusnicami. Namig: namesto sodavice lahko priliješ penino.

  • Limonin koktajl

Za 2 kozarca: v kozarca deni po 20 ml limoninega likerja. V liker postavite steblo bazilike s po 3 ali 4 listi ter pusti stati nekaj časa. Pred serviranjem stebli odstrani. Zalij s 160 ml penine in okrasi z baziliko.

  • Black Magic (brez alkohola)

Za 2 kozarca: zmešaj 300 ml hladnega črnega čaja, 60 ml jagodnega sirupa, 200 ml ribezovega soka in 10 ml limoninega soka. Skupaj z ledenimi kockami prelij v kozarca. Okrasi s karambolo in limono.

  • Malinovo-limetin napitek

Za 2 kozarca: v 500 g malin pretlači skozi cedilo in jim primešaj 200 ml vodke, 100 ml malinovega žganja, 100 ml limoninega soka in hladno sladkorno vodo (200 ml vode zavri z 200 g sladkorja). Prelij v steklenice in shrani na hladnem. Napitek postrezi z ledom.

Še nekaj sladkih idej za super zabavo!

  • Nabodalca

Ni koktajla brez dekorja. Sadeži na nabodalcih poskrbijo za karibski pridih. Pomembno je le, da aroma sadežev ustreza okusu koktajla in ga ne prekrije. Za nabodalca so primerni karambola, volčje jabolko, kivi, melone, grozdje in jagode. Zreži jih na grižljaje ali rezine, nataknite in položi na rob kozarca.

  • Sadni pire

Sadeže (na primer kivi, mango, maline, jagode) zreži na kocke, jim dodaj sladkor v prahu po svojem okusu in jih pretlači s paličnim mešalnikom. Pireju prilij hladno penino in napitek je končan. Za mangov daiquiri: mangov pire zmešaj z limetinim sokom, belim rumom in ledom.

  • Spirale

Če koktajl vsebuje pomarančni ali limonin sok, se zraven zelo lepo poda dekoracija iz lupine, zvite v spiralo. Zato uporabi neškropljene sadeže, jih operi pod vročo vodo in tanko nastrgaj lupino, da ne boš hkrati odstranila tudi bele grenke kožice. Deni jih v kozarec in jih malce potlači, da v napitek izločijo aromo. Sijajen učinek: ledene kocke z delčki sadežev.