Romantična Slovenija

Dobivaš pozdravčke iz krajev, kjer uživajo prijateljice, tvoja denarnica pa je tako prazna, da daleč od doma ne moreš?

26. 6. 2008

Nič hudega. Če pogledaš s svetle strani, ima tudi kratek izlet znotraj slovenskih meja svoje prednosti: ni ti treba urejati dodatnega zavarovanja za tujino, odpade neskončno dolga vožnja do cilja in nikamor ti ni treba nositi težkega nahrbtnika ali kovčka. Enodnevni oddih je lahko preprosto čudovit, zato smo na Cosmu staknile glave in izbrale nekaj romatičnih predlogov, ki jih s fantom lahko preizkusita že ta konec tedna.

Otok ljubezni

Sredi reke Mure leži otok, ki so ga domačini poimenovali Otok ljubezni, saj je bil nekoč zatočišče zaljubljenih parov. Do njega se lahko pripeljeta iz Ižakovcev na prekmurski strani.

Cosmo namig: Za polno mero romantike izkoristita vožnjo z enim redkih ohranjenih brodov, ki otok povezuje z bregom.

Prem

Med Pivko in Ilirsko Bistrico bosta našla vasico, ki jo straži grad, hiše pa so – gledano iz zraka – postavljene v obliki križa. Prem je lep prav zaradi miru, ki tam vlada že od nekdaj.

Cosmo namig: Stopita skozi vrata obrambnega stolpa na grajsko dvorišče in začutila bosta prav posebno energijo.

Velenje

Velenjsko jezero vaju bo navdušilo z možnostmi za veslanje, jadranje in deskan­je, na poti okrog njega pa lahko potrenirata nordijsko hojo. Nepozabno doživetje bo tudi spust v premogovnik ali obisk koncerta v Rdeči dvorani.

Cosmo namig: Če sta ljubitelja čeva­p­čičev, bosta navdušena nad ponudbo v lokalu Mladost.

Fokovci

Kaj je bolj romantično od opazovanja zvezd v dvoje? Za 30 evrov si jih skozi teleskop lahko natančno ogledata v observatoriju Magašov brejg v Fokovcih v krajinskem parku Goričko.

Cosmo namig: Svojega dragega preseneti za rojstni dan ali pa si za obletnico skupaj podarita to zanimivo nočno doživteje.

Trenta

Vzemita si čas za izlet po tej izjemno slikoviti dolini. Obiščeta lahko kakšno domačijo, na primer Kekčevo, kjer bodo razvajali vajine brbončice, in jo mahneta v edini alpski botanični vrt Juliana.

Cosmo namig: Sprehodita se tudi do izvira Soče, kjer je ob vročih polet­nih dnevih še posebej osvežilno.

Goriška Brda

Zajahajta kolesi in se podajta na vinsko pot po ljubkih briških vasicah – še posebej slikovite so Dobrovo, Medana in Šmartno. Prav tam bosta prvi konec ted­na v juliju ujela mini etno festival.

Cosmo namig: Na koncu kolesarskega dne­va zavijta na zasluženi kozarček v kakšno od gostoljubnih domačij.

Škofja Loka

Že sam sprehod po srednjeveških ulicah je romantičen, mimogrede pa lahko zavijeta še v kakšno od prikupnih trgovinic pogledat, če imajo kaj zanimivega. Če sta radovedna, kaj se skriva za grajskimi zidovi, se povzpnita še na grad.

Cosmo namig: Obvezno zavijta v slaščičarno Homan na Mestnem trgu na škofjeloškega indijančka.

Pule

Blizu Trebeljnega (južno od Mokronoga) najdeta posestvo Pule, ki združuje prefin­jeno skladnost stare slovenske kulture in moderne prestižnosti. Ob dobri kavi se prepustita domišljiji – kako bi bilo, če bi bilo posestvo vajino?

Cosmo namig: Če sta navdušena, se pozanimajta, kako je z organizacijo porok ‘med nebom in zemljo’.

Portorož

V portoroškem pristanu kar nekaj ladjic čaka na vaju – popeljita se z eno in ob pravi morski hrani bosta lahko občudovala slovenski košček obale. Resda je ni veliko, je pa naša in prav posebno ljubka.

Cosmo namig: Najbolj romantično je zvečer, ko lahko opazujeta zvezde in štejeta utrinke.

Kolpa

Če sta ljubitelja športa, je Hotel in šport­ni center Kovač v Osilnici pravi naslov za vaju. Če gresta za več dni, je nastanitev poceni, športnih aktivnosti, ki se jih lahko udeležita, pa imajo cel kup.

Cosmo namig: Izberita paket Aktivni vikend pohodništvo, Adrenalinski vikend ali Aktivni vikend multišport – kar vama pač bolj ustreza.

Brdo pri Kranju

Namesto na oblegan Bled se odpravita v Brdo pri Kranju – za jezero z labodi, lepe travnike in gozd ne bosta prikrajšana. Stranske poti v okolici so kot nalašč za kolesarjenje, in če sta pri volji, se zapeljita do Preddvora.

Cosmo namig: Poiščita jezero Črnava in se sprehodita skozi poročni drevored.

Snežniški grad

Na domačiji Kandare v vasi Dane se zavihtita v sedlo in po lepo označeni Veliki Krpanovi poti odjahajta romantični prav­ljici naproti – vajin cilj je pred kratkim prenovljen Snežniški grad.

Cosmo namig: Skozi grajske drevorede pojdita kot princ in princesa, ki si bosta kmalu obljubila večno zvestobo.

Logarska dolina

V najhujši vročini se v hladno zavetje hribov skrijta v Logarski dolini. Parkirajta pri cerkvici na začetku doline (in prihranita vstopnino za avto) ter odrolajta naprej. Ne ustrašita se kosmatega škotskega goveda, ki se pase tam naokoli.

Cosmo namig: S seboj vzemita superge in skočita do slapa Rinke.

Bohinj

Brez skrbi lahko uživata v pikniku na obali, se sprehajata ob jezeru in občudujeta račke ali pa se preprosto uležeta v dišečo travo in sanjarita ob pogledu na visoke gore. V najhujši vročini se lahko ohladita v bistrem in hladnem jezeru.

Cosmo namig: Na bolj odročnem delu bodita kar nudista – zakaj pa ne?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri