Robovox

RoboVox je 8 metrov visoka interaktivna zvočna instalacija Martina B. Briclja v obliki humanoidnega robota

12. 6. 2008

Gre za prvi urbani javni kip, ki potuje iz države v državo – premierno so ga junija 2007 postavili v Aalborgu, nato je novembra lani stal v Mariboru in nato še na festivalu Roboexotica na Dunaju.

V letošnjem letu bodo poleg premiere v Ljubljani, izvedena še gostovanja v Novem Sadu, na South Bank v Londonu, na Dunaju in v drugih prestolnicah.

Ker bo RoboVox gostoval v različnih krajih, bodo preko njega posredovana sporočila dobivala različno vsebino, kot odraz prostora in kulture. Robot je namreč vedno postavljen v obljuden mestni prostor, kjer sprejema SMS sporočila s poljubno vsebino in jih nato verbalno sporoča mimoidočim. Z različnimi temami spodbuja k javni razpravi in izražanju mnenja.

Kdo ga je oživil?

Avtor projekta Robovox Martin B. Bricelj je medijski umetnik, grafični oblikovalec in kulturni aktivist, soustanovitelj Code.Sign-a, studia za vizualne komuniakcije in kulturne organizacije CodeEp, kjer deluje kot programski direktor. Aktiven je tudi na področjih medijskih umetnosti, audiovizualnih instalacij ter organizaciji dogodkov v Sloveniji in tujini. Navdih za projekt je skupaj z ekipo dobil v kultno znanstveno-fantastičnih literarnih in filmskih delih ter robotiki, ki jo avtorji glasbeno raziskujejo. Vsi sodelujoči so svetovno priznani glasbeniki in izvajajo spremljajoče nastope v živo ob vsakokratni postavitvi RoboVoxa.

Otvoritev v Ljubljani

Jutri ob 20. uri bo na ploščadi Ajdovščina v Ljubljani otvoritveni dogodek in predstavitveni koncert ob izidu zgoščenke RoboVox, za katero so glasbo za projekt prispevali slovenski in mednarodni glasbeni ustvarjalci. Ob glasbenem delu se bodo istočasno odvijale tudi vizualne projekcije na temo robotov in drugih znastveno-fantastičnih bitij. Nastopili bodo:

  • Vector Lovers (SOMA, IWARI REC)
  • Ichisan & Nakova (PIZZICO, DISCIPLE OF GROOVE)
  • Username (SIDECHAIN REC)
  • DJ Borka (CODEEP.ORG)
  • VJ Ozo (CODEEP.ORG)

Urbana postelja iz kartonastih tulcev

Poleg tega pa bodo vse do 22. junija potekale tudi spremljajoče dejavnosti. V okolici instalacije RoboVox bo namreč postavljena Urbana postelja – projekt poljskega industrijskega oblikovalca Tomeka Rygalika. Instalacija bo predstavljala oblikovano pokrajino sestavljeno iz kartonastih tulcev, na katerih se boš lahko kot obiskovalka oziroma naključna mimoidoča zadrževala, družila in počivala. Zanimivo, kajne?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri