Ritka: naslednica umetnih prsi?

Ko tema naleti na žensko postavo, imajo prsi že dolgoletno prvo mesto pri ustvarjanju kompleksov. Ampak pozornost se zadnje čase seli navzdol, na zadnjo stran telesa. Preberi, zakaj ritka prevzema vso pozornost nase!

27. 7. 2006

Po dolgih letih garanja na fitnes napravah in vnetem hujšanju po najrazličnejših ločevalnih in sadno-zelenjavnih dietah z namenom zmanjšati obseg zadnjice se ženskam odpira nova možnost. Vse kaže, da se bo tiranija nad večjimi ritkami – majhne imajo le redke srečnice – končno končala! Novodobna ženska se ne obremenjuje več s tem, da ima malce obilnejšo zadnjo plat – če je lepo oblikovana, se je ne sramuje!

Čakalna lista

Največ znakov za korenito spremembo prihaja iz operacijskih sob lepotnih klinik, kajti trenutno najhitreje rastoče povpraševanje je mogoče opaziti čez lužo. V Ameriki se je povpraševanje po plastičnih operacijah zadnjic od leta 2002 povečalo kar za štirikrat, kar pomeni, da preoblikovanje ritke postaja eden izmed najpogostejših posegov – to dokazuje tudi upadanje števila povečav prsi. In kaj nekatere ženske žene, da gredo tako daleč? Morda bi pojav lahko preprosto pripisali ritastemu ‘J. Lo. Učinku’, vendar se za tem skriva veliko več ...

Opevana ritka

Na glasbenem prizorišču je čedalje več pesmi, ki opevajo obilno zadnjico. Hvalnico zadnji plati je že pred leti pel Sisqo v refrenu svoje pesmi Thong song, v videospotu pa so nastopale ženske, ki so imele kaj pokazati. Pred kratkim pa so o ritkah prepevali člani skupine Black Eyed Peas v pesmi My humps – moji hribčki.

Tudi v različnih kampanjah lepotnih izdelkov so z velikim veseljem in polne samozavesti nastopile ženske, ki ne ustrezajo idealom suhljatosti. Brez sramu so pokazale svoje prave obline in ponosno povedale, da se zavedajo svojih mer in so nanje ponosne. Je vse to končno pripeljalo do točke, ko bodo ženske naravne linije telesa končno sprejete, ali je to le še en način za zbujanje skrbi, da tvoja hribčka nista dovolj popolna?

Zvezdniška samozavest

Med modeli, igralkami in glasbenicami je vedno več različnosti telesnih krivin. Seznam zvezdniških bejbik, ki so poznane po obilnih zadnjicah, postaja z vsakim dnem daljši. Estradnice, kot so Beyonce Knowles, Shakira, Scarlet Johansson, Salma Heyek, Kelly Clarkson, Mandy Moore in vsa dekleta, ki noro migajo v glasbenih videospotih, z veseljem razkazujejo svoje obline.

Tudi modni svet počasi (ampak resnično počasi) sledi trendu. Lutke v izložbah butikov že dobivajo bolj okrogle zadnjice. Sprejemanje naravnih telesnih danosti se bo morda prijelo naslednje generacije deklic, ki se bodo v prihodnjih letih iz najstnic z otroškimi postavami spremenile v mlade ženske z lepimi oblinami. Še vedno bodo obstajale tiste, ki jih bo neidealna postava tako zelo motila, da si bodo zaradi tega parale živce in legle na operacijske mize.

Na srečo pa je vse več mladih deklet, ki se zavedajo svoje notranje lepote in se ne ukvarjajo s spreminjanjem svojih teles. “Zavedam se, da imam večjo zadnjico, in vem, da sem bila rojena taka z razlogom. Ni ga junaka, ki bi me prepričal, da bi na svojem telesu karkoli spremenila. Kdo bo pa potem pisal pesmi o večjih zadnjicah,” je dejala 19-letna Maja.

Nadomestek za zadnjico

Morda je vzrok za trenutno spreminjajoče se ‘ritne zadeve’ najgloblje človeško hrepenenje ... Antropologi se strinjajo, da so se pred davnimi časi ljudje parili kot danes vsi preostali sesalci – striktno od zadaj. Tako je bila ženska zadnjica odločilen del ženskega telesa, ki je neizmerno privlačil moško populacijo. Psihologi bi opisali ritko kot sredstvo za draženje, kar pomeni, da privlačna zadnjica izvabi posebno vedenje moške vrste: spolno prebujenje.

V zgodovini je bila zato velika zadnjica zelo opevana in za najbolj seksi ženske so veljale prav tiste z bogato zadnjo platjo. Nato pa je pri ljudeh prešlo v prakso drugačno spolno življenje. Vse pogosteje so se znašli v položaju iz oči v oči, kar je posledično privedlo do uporabe misijonarskega položaja, ki je moškega in žensko čustveno povezal.

Moški pogled pa se je v tem položaju znašel na drugi točki občudovanja – ženskih prsih. Občudovanje velikih prsi naj bi izviralo iz prepričanja, da je obilnost sinonim za plodnost. In ker sta bila spet na ogled dva hribčka, tokrat spredaj, so moški možgani nezavedno v prsih našli ‘nadomestek’ za zadnjico.

Krivda pripisana silikonu

In zakaj se pogled tako rad vrača na zadnjico? Krivdo lahko pripišemo ponarejenim prsim, ki so zaradi silikonskih vsadkov večje od naravnih. Ker pa so velike predmet občudovanja velikega števila moških, se številna dekleta odločajo za silikon. In ker so umetni vsadki dostopni tako rekoč skoraj vsaki mladenki, sta oba hribčka izgubila svoj čar, ki sta ga imela še v časih, ko so bile prsi manjše in predvsem bolj prikrite. Vse to je moške oči prisililo k pogledu na zadnjico. Ritka pa ima zdaj še eno prednost, dolgo je bila namreč skrita in zapostavljena, zato je zanimanje zanjo spet toliko večje.

Vzela bom J. Lo, prosim!

Predstavljaj si, kako mlada dekleta prihajajo s slikami zvezdnic in lepotnemu kirurgu pripomnijo: “Hočem tako, kot jo ima J. Lo.” Lepotna operacija zadnje plati je eden najtežjih posegov. Navsezadnje, na katerem kirurško povečanem delu telesa sploh sedimo? Vsadki so neudobni in včasih lahko celo izgubijo svojo prvotno obliko.

Nova metoda, ki je zajela Ameriko, omogoča povečanje s telesno maščobo, ki jo odvzamejo s predelov, kjer je je navadno največ – s trebuha, spodnjega dela hrbta in bokov. To maščobo postopoma vbrizgajo v zadnjico. Operacija je dolgotrajna, saj traja od štiri do osem ur – za primerjavo, operacija za povečanje dojk traja pičlih 45 minut – zato so stroški toliko višji in se gibljejo od 17 tisoč do 23 tisoč dolarjev. Z okrevanjem pa so povezane tudi dolgotrajne bolečine. Si predstavljaš dva tedna prepovedi sedenja ali ležanja na hrbtu?

Slovenske zadnjice

Pri nas ta trend še ni tako očiten, ker je tudi odprtost za lepotne posege v našo malo deželico prišla veliko pozneje, lahko pa predvidevamo, da naše lepotne kirurge veliko dela z ženskimi zadnjicami (in ne samo s prsmi) čaka šele v prihodnjih letih. Priznan slovenski specialist plastične kirurgije dr. Marjan Fabjan nam je zaupal: “Največje povpraševanje glede zadnjice je v smislu zmanjšanja in dviga.

Liposukcija je najpogostejša in je v kombinaciji z odstranjevanjem maščobe na stegnih zunaj in znotraj. Pred leti je bila liposukcija najpogostejša operacija pri nas, danes pa lipoliza v ustreznih primerih nadomešča liposukcijo. Danes tudi bolj vztrajamo na kombinaciji krepitve mišičevja, ki zadnjico dodatno oblikuje in jo dvigne ter tako odpravi morebitne posledice liposukcije, ki lahko zadnjico povesijo.”

Je ritni bum dosegljiv?

“Cena liposukcije zadnjice in bokov ter stegen – treba je napraviti vse troje, če hočemo uskladiti telo v tem delu – je od 360 do 480 tisočakov (1.500 do 2.000 evrov). V zadnjem času imamo na naši kliniki dobre izkušnje z novim pristopom, to je kombinacija liposukcije in lipolize s toniziranjem mišic. Če povzamemo, danes redko oblikujemo zadnjico samo z liposukcijo brez toniziranja zadnjičnih mišic,” nam je zaupal dr. Fabjan iz klinike Fabjan plastična kirurgija v Kranju in Ankaranu.

Smo pripravljeni?

Glede na bolečine, stroške in tveganje očitno nobena država ni pripravljena na tako perfekcionističen pristop do zadnjic. Čeprav so večje zadnjice trenutno modne v krogih popularne kulture, žensk to dejstvo ne osvobaja. Namesto da bi bil to povod za čaščenje različnosti ženskih teles, večje ritke privabljajo še večje težave, saj ustvarjajo nove želje. Ženska tako dobi nov cilj, za katerim stremi, in nov del telesa za primerjanje in ocenjevanje, saj ne gre za kar eno veliko rit – ritka mora biti ravno prav napeta, brez sledi celulita in ravno pravih linij – torej gre spet za novo modno muho.

In če se sprašuješ, kaj si moški mislijo o ritkah ... “Vsaka ritka je lahko lepa,”pravi 21-letni Matej. “Meni je všeč mehkejša in bolj okrogla ritka. Raje imam ženske s pravimi oblinami,” nam je zaupal 23-letni Dejan. “Jaz imam rad drobne,” pravi 28-letni Jan. Torej, okusi so različni in verjamemo, da vsaka ritka najde svojega občudovalca. Tudi tvoja!

Metka Pravst

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri