Risanje in slikanje - odkrij umetnika v sebi!

Si že imela priložnost opazovati umetnika pri njegovem delu? Te je takratna lahkotnost nastajanja portreta, krajine ali objekta po eni strani navdušila, po drugi pa pustila v prepričanju, da je takšna veščina tebi nedosegljiva?

Risanje in slikanje - odkrij umetnika v sebi! (foto: revija) revija
15. 7. 2012

Hazel Harrison, avtor knjižne novosti Risanje in slikanje, bi te znal prepričati, da temu nikakor ni tako. Zakaj bi se sicer lotil pisanja celovitega priročnika risanja in slikanja, ki bralcu korak za korakom razkrije vse skrivnosti tudi največjih umetnikov našega časa?

Tehnik ustvarjanja se je moč naučiti ...

Ne le za slikanje, tudi za risanje med ljudmi običajno velja prepričanje, da gre za poseben dar.

Pogosto se to zdi tako, ker nekateri posamezniki s prav neverjetno lahkoto zares čudovito rišejo.

Vendar pa je risanje, tako kot pisanje, veščina, ki se je lahko priučimo. Hazel Harrison je celo prepričan, da se z že nekaj želje in motivacije lahko večina ljudi nauči povsem pravilnega risanja.

... umetnika pa bo potrebno zbuditi!

A medtem ko se je tehnike kot takšne mogoče relativno hitro naučiti, pa za kakovostno ustvarjanje tehnika še zdaleč ni najpomembnejša. Še več. Zgolj razvijanje tehnik, ki bi bile same sebi namen, so v svetu resnične umetnosti popolnoma brez pomena.

Če se boš skratka želela naučiti zares dobrega risanja, se boš morala najprej naučiti dobro opazovati. Pravilno gledati (skozi perspektivo in proporce). Torej analitično in objektivno. Ali povedano bolj enostavno. Risati bi morala to, kar v danem trenutku dejansko vidiš, in ne to, kar misliš, da bi morala narisati - pa naj gre za avtoportret, jabolko na pladnju ali drevo pred hišo.

Od risanja do prave umetnine!

In čeravno se laikom zdi risanje zgolj nekakšen začetek in daleč od resničnega umetniškega ustvarjanja, pa risanja in risbe nikakor ne gre podcenjevati.

Risba kot takšna je namreč zares lahko že nekaj hitrih potez v skicirki, ki jih je umetnik nakracal zgolj zato, da ne bi pozabil pomembnih značilnosti motiva, po drugi strani pa risba že lahko predstavlja prvi korak v nastajanju slike in v tem primeru sama po sebi resnično nima pomena, saj jo bodo postopoma prekrili nanosi barv (olja, akrila, pastelov ali akvarelov), kaj lahko pa je risba dejansko (pa naj bo to s svinčnikom, barvicami, ogljem, kredo, pastelom ali tušem) tudi že sama po sebi končna umetnina - načrtovana, sestavljena in narejena s tolikšno mero premišljenosti kot slika.

Če te skratka kakorkoli veseli razvijati svoje morda še neodkrite tovrstne potenciale, potem je knjiga Risanje in slikanje zagotovo prava zate.

Knjiga je lahko čudovito darilo!

Risanje in slikanje je čudovit in celovit priročnik praktičnih in ustvarjalnih tehnik avtorja Hazel Harrisona, ki je pred dnevi izšla pri Tehniški založbi Slovenije.

Na podlagi številnih primerov različnih slogov in pristopov, ki razkrivajo skrivnosti že uveljavljenih umetnikov, pa tudi jasnih, a poglobljenih opisov, ki jih spremljajo nazorne fotografije, se bo bralec brez večjih težav postopoma približal k uspešnemu upodabljanju vseh klasičnih motivov - od portretov, človeških figur, zgradb, pokrajin, živali in cvetja.