Ridley Scott in Prometej - nov spektakel znanstvene fantastike

Sir Ridley Scott, sloviti režiser, ki je na novo zakoličil žanr znanstvene fantastike – z revolucionarno mešanico znanstvene fantastike in grozljivke Alien in nato z Blade Runnerjem, enim od najbolj cenjenih in vplivnih filmov žanra, – spet ponuja značilen splet akcije, srha in še česa v svojem novem filmu Prometej, ki na platna prihaja junija.

26. 5. 2012

S Prometejem je Scott ustvaril novo mitologijo, v kateri skupina raziskovalcev naleti na sled izvora človeštva na Zemlji; odkritje jih na krovu vesoljske ladje Prometej popelje na vznemirljivo popotovanje v najbolj temačne kotičke vesolja, kjer morajo skozi grozljive bitke rešiti prihodnost človeške rase.

Odpravo vodita sijajna mlada znanstvenika Shawova (Noomi Rapace) in Holloway (Logan Marshall-Green), ki ju za podvig motivirata dve povsem različni stvari. Shaw veruje in bi rada te 'bogove' srečala, da jih približa svojim precej bolj tradicionalnim verskim prepričanjem; Holloway pa namerava ovreči vsakršna duhovna prepričanja. Kot arheologa sta na jamskih poslikavah starodavnih zemeljskih civilizacij našla ključe, ki brez izjeme kažejo na isto mesto daleč v vesolju. Korporacijo Weyland Industries sta prepričala, da finančno podpre odpravo. Toda nihče od njiju ni pripravljen na nezamisljive grozote, ki čakajo odpravo.

Čeprav Scott že tri desetletja ni režiral znanstvenofantastičnega filma, njegovo zanimanje za žanr ni nikoli pojenjalo. Ker je posnel dva najbolj slovita žanrska filma vseh časov, je bilo jasno, da ga bo na režijski stolček znova privedla zgolj resnično velikopotezna zamisel. A zakaj Prometej? Režiser pravi, da je končno prišla zgodba, ki ima tri stvari: dovolj resnice, izvirnosti in silovitosti.

V Scottovih filmih odkritja glavnih junakov pogosto kljubujejo pričakovanjem – in tako je tudi v Prometeju.

"Prav zato je to odlična drama," pravi režiser.

"Naša zgodba se vrti okoli resnice o tem, kaj utegne biti daleč v vesolju; in prav v tem se skriva njen najsrhljivejši del. To, kaj vse je mogoče, vedno ustvari najbolj prefinjeno in najbolj nevarno dramo – zame pa priložnost, da vse prestrašim do kosti."

Močni glavni ženski liki

Filmi Ridleyja Scotta se ponašajo z močnimi ženskimi glavnimi vlogami:

  • Sigourney Weaver kot Ripleyjeva v Alienu,
  • Geena Davis in Susan Sarandon v filmu Thelma in Louise,
  • Demi Moore v GI Jane ...

Seznam je neskončen.

V Prometeju sta kar dve občudovanja vredni ženski junakinji. Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) je znanstvenica, ki jo navdajata vera in upanje in ki se pred obličjem nevarnosti prelevi v pravo bojevnico; Meredith Vickers (Charlize Theron) pa predstavlja interese velike korporacije, ki odpravo financira.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri