"Resnični ljudje niso popolni in popolni ljudje niso resnični!" - piše terapevtka za (telesno) samopodobo

"Kolikokrat na dan si rečeš, da si lepa, zanimiva, vredna? Dokazano je, da si ljudje veliko lažje pripisujemo kritike kot komplimente. Veliko lažje je namreč najti napake kot prednosti. Samovrednotenje je del naše samopodobe, ki kaže na to, kakšen odnos imamo do sebe," začenja svoj zapis dr. Lucija Čevnik.

"Resnični ljudje niso popolni in popolni ljudje niso resnični!" - piše terapevtka za (telesno) samopodobo (foto: Profimedia) Profimedia
30. 5. 2018

Kadar je naša samopodoba načeta, smo nagnjeni k iskanju lastnih nepopolnosti in napak. Izredno ranljivo se počutimo ob vsakem komentarju, opazki ali kritiki, ki jo dobimo s strani drugih. Počutimo se prizadete in nevredne.

Kako se izviti iz krempljev negativne telesne samopodobe, 'nabildati' svoje samospoštovanje in se požvižgati na mnenja drugih? TAKO!

1. Tvoje telo, je TVOJE telo!

Ni važno v kakšni obliki ali velikosti prihaja, to je tvoja edina hiša, za katero se resnično splača skrbeti.

2. Resnični ljudje niso popolni in popolni ljudje niso resnični!

Realno oceni, kaj resnično lahko spremeniš na svojem telesu.

Ljudje smo po naravi nepopolni. To nas dela unikatne in edinstvene. Tudi najbolj popolno telo, ki ga prikazujejo lepotni ideali, ima svoje posebnosti, ki jih ni moč spremeniti, le sprejeti. Kadar storiš kakšno napako, si reci: "OK, saj sem samo človek!" namesto, da se prepričuješ: "O, kakšna 'luzerka' sem!"

3. Skrb za zdravo in ne zgolj lepo telo!

Kadar je tvoja skrb fokusirana na zdrav življenjski slog, obenem poskrbiš, da bo tvoje telo zažarelo v vsej svoji naravni lepoti. Če pa si osredotočena zgolj na lepoto in doseganje lepotnih standardov, se lahko hitro ujameš v pasti lepotnih praks, s katerimi svojemu telesu bolj škodiš kot koristiš.

4. Ustavi negativne samokritične misli!

Zavedaj se, da se vrednost posameznika ne meri z njegovim telesnim videzom. Si veliko več kot le telo!

5. Vsak dan si podeli tri komplimente!

Sleherni večer pred spanjem poišči tri stvari, dogodke, lastnosti, ki so ti tisti dan narisali nasmeh na ustnicah in ti pričarali užitek. Lahko je karkoli: od glasbe, ki te je prevzela, sonca na licih, očesnega kontakta z 'Mr. Simpatikusom', bežnega nasmeha, …

Imej se rada, ceni se in se spoštuj!

Članek pripravila dr. Lucija Čevnik, predavateljica in svetovalka s področja (telesne) samopodobe, motenj hranjenja in čutne vzgoje (na fotografiji zgoraj)
Za splet uredila A. H. P.
Fotografije: profimedia in osebni arhiv

Preberi še: Če si zobe umivaš PO jutranji kavi, MORAŠ prebrati tole!

Priporočamo tudi: "Ja, sem brez moža in otrok, a kljub vsemu srečna!"