Resnica o prijateljski zavisti

Vsi smo že bili v tem položaju: prijatel­jici gre naenkrat v življenju tako dobro, kot da bi se znašla v drugem svetu, medtem ko ti težje uspeš kot najdeš šminko, ki je ne prodajajo več. Vendar ni nujno, da prijateljsko zavidanje odnos uniči – malce zavisti lahko celo okrepi tako tebe kot tvoje prijateljstvo. Te zanima, kako?

12. 9. 2013

Evo sem spoznala pri dva­indvajsetih in takoj sva postali veliki prijateljici. Bili sva si zelo podobni: videz, način razmišljanja, bančna računa (enako prazna). Poleg tega sva obe izgubili nekoga, ki nama je bil za kratek čas zelo blizu, preden sva se spoznali. Velik del najine povezave je bil to, da sva skupaj iskali načine, kako se spopadati z nepravičnostjo življenja.

Pri šestindvajsetih je Eva spoznala sanjskega princa, ki je bil povrhu še nesramno bogat. Kmalu sta se poročila in dobila prvega otroka. Njuno skupno življenje je neverjetno – potovanja, počitnice kar tako, jadranja ... vse, kar sodi v takšno zgodbo.

Ko sta postala par, je zmanjkalo težav, ki so naju z Evo povezovale. No, vsaj zanjo. Medtem ko sta bila z Gorazdom pre­zaposlena z uživanjem dobrega ži­vljenja, se je moje življenje vrtelo okrog norih rokov za oddajo v službi, zapletenih ljubezenskih zvez in večkrat zlomljenega srca. Eva se je res potrudila, da bi me po najboljših močeh vključila v svoje načrte, vendar sva imeli tako različne urnike, da se je bilo težko uskladiti.

Po pravici povedano? Včasih si preprosto nisem želela biti v bližini njenega popolnega življenja.

No, prav. Morda sem ji zavidala in morda je ta zavist počasi uničila najino prijateljstvo. Izogibala sem se najinim načrtom in se izgovarjala ob njenih vabilih na večerje. Nisem ponosna na svoje obnašanje – ki ga nobena od naju nikoli ni niti omenila – vendar si nisem mogla pomagati, dokler se tudi meni ni življenje obrnilo na bolje. Ali sem grozna? Na srečo strokovnjaki ne mislijo tako.

Zaradi zavisti nisi slaba oseba

Napadi zavisti, celo ko gre za osebe, ki so ti res pomembne, ne pomenijo, da si slaba ali bedna oseba. Oh, še dobro! Zavidanje med prijateljicami ni zločin ali prekletstvo. Raziskave kažejo, da dobimo čustveni zagon, ko se nam zdi, da zmagujemo v življenju. Ko se nam torej zdi, da nismo kos trenutnim situacijam, bo prišlo do razočaranja. Pomembno je ločiti med trenutki bežnega obupa zaradi pri­jateljičinega sanjskega moškega in nečim, kar je bolj resno in vztrajno.

Breda, 31-letna direktorica trženja, prizna, da je bila na meji, da bi izgubila najboljšo prijateljico zaradi dolgih let nabiranja zavisti. "Njej je bilo vedno lahko, moje življenje pa je vedno imelo neke črne luknje. Zdaj se bo poročila s popolnim moškim in selita se v popolno hišo. Včasih sploh ne govori o ničemer drugem, ker je tako srečna. Vendar to zadnje čase res težko poslušam, ker sem samska in žalostna zaradi tega. Pred kratkim je zavist do Bredinega življenja priplavala na površje in na prijateljičinem rojstnem dnevu sem se grdo sprla z njo. Bila sem zlobna in zdaj me je sram.

V primerih, kakršen je Bredin, ko je zavist zelo močna, traja dolgo in se slabša, obstaja razlog za skrb. Ko si obsedena ali imaš izpade, to pomeni, da se v tebi dogaja nekaj globljega. Postani pozorna na svoje občutke: ali si osamljena ali pod stresom ali frustrirana zaradi česa v svojem ži­vlje­n­­ju? Breda je bila zelo ranljiva, ker je bila neprostovoljno samska, in nenehni pogovori o poroki in novi hiši so bili kot sol na njeno rano.

Nevoščljivost te lahko pozitivno motivira

Kako torej lahko preprečimo ekstremne napade zavisti med prijateljicami, ki nas vlečejo v prepad? Ali naj rečemo kaj in tvegamo, da bomo izpadle brezsrčne (ali še huje – pomilovanja vredne)? Ali naj svojo zavist zakopljemo globoko v sebi? Najprej se vprašaj, kaj te zares moti, potem pa zavist spremeni v gonilno moč, da boš izboljšala svoje življenje.

"Nekaj zdrave tekmovalnosti je vedno zaželene," pravi Aleksandra Kralj, terapevtka in ustanoviteljica Inštituta Simbioza (www.simbioza.si). "Ko občutimo zavist ob tujem uspehu, si ga zaželimo tudi sami. Vendar sama želja brez ukrepanja ni dovolj."

Petindvajsetletna Barbara, je naredila prav to: "Prijateljico sem zalezovala na Facebooku – vedno je imela nore načrte za družabno življenje, medtem ko jaz včasih nisem imela kaj početi. Mislila sem, da sem ljubosumna, a ko sem se poglobila v svoja čustva, sem ugotovila, da se v resnici počutim nepomembna." Barbara je napolnila svoj koledar z neprofitnim delom in kmalu ugotovila, da njena zavist popušča: "Zdaj sem jaz tista, ki leta okrog in se ves čas noro zabava, obenem pa so ti dogodki v moje življenje prinesli občutek namena."

Vidiš? Zavist ima lahko dobro plat. Poglej, kako jo lahko izkoristiš.

1. Priznaj si svoja čustva

"V redu je, če se za hip pomiluješ. Potem pa ugotovi, kaj te zares moti – ali se počutiš, kot da si obtičala? Ti je dolgčas? Se počutiš nepomembna?

2. Načrtuj, kako boš ukrepala

Ali bi morala govoriti s prijateljico, na katero si ljubosumna? Če si se grdo obnašala do nje, potem ja. Če si svoja čustva zadrževala v sebi, raje omeji čas, ki ga preživljaš z njo, dokler se ne boš počutila bolj pomirjeno, medtem pa naredi kaj, da boš izboljšala svoje življenje. (Namig: Se počutiš neprivlačno? Pripravi načrt telovadbe.)

3. Če se odločiš pogovoriti s prijateljico, bodi prijazna

Ves čas imej v mislih, da ni naredila prav nič narobe. Reci ji: "Tvoje prijateljstvo mi veliko pomeni, vendar sem imela zadnje čase težave s svojimi odzivi na tvoje dobre novice.  Če so bile zadeve med vama napete, bo pogovor najverjetneje veliko olajšanje za obe.

Tridesetletna Maja se je soočala z najboljšo prijateljico, ki je toliko govorila o svojem napredovanju, da se je Maja počutila bedno zaradi svoje službe, ki jo je sovražila! Posledica? "Imeli sva najboljši odprt pogovor, po katerem sem se počutila navdihnjena in polna moči ter sem se spomnila, zakaj ni ničesar boljšega kot prava prijateljica."

Ko tvoje prijateljice zavidajo tebi

Dvaindvajsetletna Sabina, je bila Brinina najboljša prijateljica še iz nerodnega najstništva. Ko sta se skupaj za zabavo prijavili na lokalno lepotno tekmovanje in se je Sabina uvrstila precej više kot Brina, je v prijateljstvu počilo.

"Ko sem prišla domov, me je dočakala dolga Brinina e-pošta, v kateri mi je napisala vse, kar sovraži pri meni. Vsako skrivnost, vsako mojo negotovost, ki sem ji jo zaupala, je obrnila proti meni. Bila sem strta." Auč! Nekaj namigov, kaj lahko narediš, če tvoja prijateljica kaže znake zavisti.

1. Ozri se vase

Vprašaj se, ali kaj počneš, da bi okrepila zavidanje svoje prijateljice. Ali ji je trenutno težko v življenju? Včasih nam je težko sočustvovati, če nam gre v življenju dobro. Poskusi se postaviti v njeno kožo, da se boš lažje poistovetila s tem, kako se počuti ona.

2. Prijazno se pogovarjaj

Pazi na svoj ton, da se ne bo počutila, kot da si pokroviteljska do nje. Poskusi ji povedati: "Čutim, da ti je malce neprijetno zaradi moje ... in bi ti rada povedala, da se lahko pogovoriva o tem, če želiš. Lahko se pogovarjava o čemerkoli."

3. Ne dovoli, da te potre

Če ne bo delovalo prav nič, ne dovoli zavistni prijateljici, da te ovira pri tvojem uspehu. Krasno je, če sočus­tvuješ, vendar lahko narediš le toliko, kot lahko. Ona mora živeti svoje življenje in ti moraš živeti svoje. Bodi ponosna na svoj napredek.

Prevedla in priredila: Petra Arula