Res veš, kaj ti hoče povedati tvoj pes?

Malo smo pogledali po internetu in našli nekaj razlag ameriškega psihologa Stanleyja Corena, ki se je posebej osredotočil na psihologijo psov in celo ustanovil šolo za pse I Said Sit!

Res veš, kaj ti hoče povedati tvoj pes? (foto: profimedia) profimedia
20. 9. 2014

Poglejmo, kaj pravi mojster, ki zna klepetati s štirinožnimi prijatelji.

Se ta pes res smehlja?

Si kdaj pogledala svojega psa in si mislila, da se ti nasmiha. Saj se ti! Tako kot ljudje se tudi psi 'smehljajo', ko so zadovoljni. Mišice v njihovem telesu so sproščene, kar boš opazila, če boš dobro pogledala njihov obraz. Namesto da bi imeli stisnjene zobe, jim čeljust sproščeno visi, tudi jezik je sproščen in opleta. Oči so mehke in ušesa so poravnana. Torej, ko se vam ti nasmehne, vedi, da je zadovoljen in lahko si zadovoljna tudi ti.

Renčanje, ko vidiš več zob kot dlesni

Ko pes renči, ti da vedeti, da mu ni prijetno. Lahko je prestrašen ali pa želi pokazati svojo dominantnost. Dobro si poglej, kako ima odprt gobec. Če je odprt v obliki črke C in kaže veliko zob in malo dlesni, potem po navadi kaže svoje orožje. Pes pošilja jasno sporočilo: "Jaz sem šef tukaj. Umakni se in mi daj mir," pravi Coren. Najbolje bo, da se skratka prav počasi umakneš.

Renčanje z vidnimi dlesnimi

Če tvoj pes renči, pri tem pa se mu močno vidijo dlesni, potem je zagotovo preplašen in je pripravljen, da se brani. Prestrašen pes je po navadi bolj nevaren kot tisti, ki kaže dominantnost, saj se v njem oglasi instinkt nagon po preživetju. Najbolje je, da se od takega psa počasi umakneš, a pod nobenim pogojem mu ne pokaži hrbta.

Pokončni rep

Na splošno – rep dvigne v zrak vedno nekdo, ki želi sporočiti svetu: "Jaz sem glavni". Isto seveda velja za pse. Pes, ki ima željo po moči, bo dvignil glavo, stegnil noge in v zrak zavihtel rep – celo telo bo oddajalo vladavino v prostoru. Včasih pes enostavno z repom tudi malo opozori nase, da ga ja nihče ne bi spregledal.

Na hrbtu

Če gre dominantna žival visoko, potem je logično, da gre preplašena žival dol. Prestrašen pes bo znižal svoje telo in spustil rep – ne želi, da bi ga kdo opazil. Če je posebej tesnoben, se bo pes zvalil na hrbet in pokazal svoj trebuh in grlo. Želi sporočiti, da je le majhen kužek, naj ga nihče ne ubije. Če je tvoj pes pod takim stresom, ga naj vsi lepo pustijo pri miru, da se sam lepo umiri.