Reci da besedi NE!

Ker si za svoje življenje in vse, kar se z njim dogaja, odgovorna sama, se nauči reči NE, še posebej če okolica izkorišča tvojo dobroto in pripravljenost za pomoč.

28. 8. 2008

Če sodiš v skupino ljudi, ki ne znajo reči NE, boš pri sebi verjetno prepoznala naslednje značilnosti. “Za ljudi, ki ne znajo reči NE, je po navadi značilno, da imajo nizko oziroma slabo samopodobo, ki jo uspešno skrivajo za podobo dobrega, prijaznega in ustrežljivega človeka. Ena izmed glavnih želja, ki jih vodi v njihovem načinu obnašanja, je želja po sprejetosti oziroma po tem, da bi jih ljudje imeli radi.

Pri tem dostikrat spregledajo sebe. Naučeni so, da dajejo, nimajo pa poguma zahtevati, ker se bojijo zavrnitve. Namesto da bi jasno izrazili svoje potrebe, pričakujejo, da jim bo okolje vrnilo tisto, kar mu sami dajejo. Tu pa prihaja do težav, ker se enačba redko izide. Druga pomembna značilnost je strah pred negativno reakcijo. Zaradi ljubega miru so pripravljeni delati stvari, ki jih nočejo. Ali drugače povedano – ubogajo,” pravi terapevtka Aleksandra Kralj.

Če si v teh besedah prepoznala sebe, v notranjosti verjetno skrivaš strah pred negativnimi posledicami lastnih odločitev, strah pred izgubo naklonjenosti tebi ljubih oseb ali pa morda celo ljubezni. “Ljudje, ki ne znajo reči NE, enostavno nimajo poguma zoperstaviti se ali pa ne razumejo, da imajo možnost odločitve oziroma izbire. V otroštvu jim ni bilo dovoljeno uporabljati besedico NE ali pa so bili kaznovani, če so se uprli oziroma niso ubogali,” pravi Kraljeva. Dobra novica: za to obstaja rešitev.

Živiš življenje drugega?

“Zdaj, ko si odrasla, imaš možnost izbire. Ni ti treba delati tistega, česar nočeš. Prvi korak k spremembi je razumevanje, da ti ni treba izpolnjevati tujih želja, potreb in pričakovanj. Vse, kar za nekoga narediš, naredi zato, ker sama tako želiš, ne zaradi tega, ker misliš, da moraš. Še prej pa sebe postavi na prvo mesto.

Dokler boš vse druge ljudi postavljala nad sabo, sebe pa izpuščala, boš v vlogi tistega, ki izpolnjuje želje drugih, svojih pa ne upa izraziti ali se mu ne zdijo dovolj pomembne, ker sam sebe ne ceni dovolj,” pravi Kraljeva, ki meni, da je glavna težava pomanjkanje samospoštovanja, kar je posledica nizke samopodobe. “Ker se posameznik ne ceni in ne spoštuje, dopušča, da mu drugi vsiljujejo svojo voljo, in ne zna postavljati meja.

Zaradi tega se zgodi, da dela tisto, kar drugi hočejo, ne tistega, kar bi sam želel. Ali drugače rečeno: živi življenje drugih, ne svojega.”

Čustveni kaos

Aleksandra Kralj meni, da ko se enkrat znajdeš v vlogi tistega, ki daje, je zelo težko iz tega priti ven. “Sčasoma čutiš jezo, razočaranje in si tudi čustveno izčrpan. Če se ti to dogaja v partnerskem odnosu, so ta čustva še intenzivnejša.

Živiš v pričakovanju, da bo partner prepoznal tvoje čustvene potrebe, pa jih žal ne, ker jih ne izražaš. Ali pa to delaš na zelo zapleten način, kar te še globlje potisne v razočaranje in nato v bes. Znajdeš se lahko v zelo zapletenem čustvenem kaosu.”

Spremeni miselnost

Da bi se izognila kopičenju negativnih čustev v sebi, moraš k reševanju težave pristopiti zavestno. “Vsaka sprememba se začne v glavi, in sicer z drugačno miselno naravnanostjo. Za uporabo besedice NE, ko tako čutiš, ni treba postati pogumen junak, ampak je treba spremeniti miselnost. Ona je tista, zaradi katere smo pogumni ali pa upogljivi.”

Kraljeva ti ob tem predlaga, da preden zapadeš v čustveni kaos, sama sebe zavestno zavrneš. “Vsakič, ko si pred tem, da narediš nekaj, česar ne želiš, reci najprej sami sebi NE, nato pa še na glas. Zaradi svojega glasnega NE se ti ni treba zagovarjati, opravičevati ali se ob tem počutiti, kot da delaš nekaj, česar ne bi smela. Pravico imaš reči svoj NE.”

Odzivi bodo različni

Kljub tvoji odločenosti obstaja verjetnost, da te bo zajel občutek krivde ali pa boš deležna negativnega odziva osebe, ki jo boš zavrnila. In ravno tega se ne smeš prestrašiti. “Po navadi ljudje težko sprejmejo besedico NE. Namesto da se tega bojiš, se boriš z občutki krivde in iščeš tehtno razlago ali opravičilo, sprejmi to, da se bodo ljudje različno odzivali na negativen odgovor. V zvezi s tem ne moreš storiti nič, tako pač je. Ko boš enkrat razumela to preprosto dejstvo, bo vse lažje,” pravi Kraljeva in dodaja, da imaš pravico sprejemati odločitve, ki so dobre zate, in ne za druge.

Tvoja iskrena izpoved

Seveda pa zavrniti prošnjo osebe, ki ti je blizu, ki jo spoštuješ in ceniš, ni ravno najlažja naloga. Kraljeva ponuja rešitev. “Zavrnitve manj bolijo, če so izrečene nežno, a ne boječe. Ljudje, ki so ti blizu, naj bi te spoštovali in upoštevali. Torej bodo razumeli, da jim ne moreš biti vedno na voljo.

Najprej je vsak odgovoren sam zase, šele potem za druge. Osebe, ki imajo težave z razumevanjem ljubezni ali prijateljstva, se bodo morale naučiti spoštovati in sprejemati tvojo voljo.

Drugače težko govorimo o ljubezenskem ali prijateljskem odnosu. V odnosu z drugimi bodi vedno iskrena. To je najboljši način, da pride do čim manj konfliktov. Ti pa vedno bodo, ker smo si ljudje različni,” meni Kraljeva.

Po korakih

Čeprav smo si ljudje različni, obstaja pot, na kateri se lahko po korakih naučiš uporabljati besedo NE.

  • 1. korak: Ne reci takoj DA, ampak si vzemi nekaj časa za razmislek. V tem času pretehtaj, kaj odločitev pomeni zate osebno. Na tehtnico postavi lastno ugodje in neugodje; če je slednjega več, mirne vesti reci NE.
  • 2. korak: Bodi pozorna, kolikokrat na dan okoli sebe slišiš besedo NE, in spoznala boš, da jo drugi ljudje uporabljajo pogosto. Zakaj je torej ne bi tudi ti?
  • 3. korak: Drugim daj vedeti, da ne bodo izkoriščali tvoje dobrote. Postavi prvo mejo in začni zavračati manj pomembne prošnje. Tako boš spoznala, da si sposobna izreči besedo NE in da se ob tem počutiš povsem normalno. Lažje se boš spopadla tudi z zavrnitvami večjih prošenj, ne da bi te pri tem razjedal občutek krivde.
  • 4. korak: Izrazi svoja čustva in nato odločno reci NE. Tako boš osebi dala vedeti, kaj ob tem čutiš in zakaj si se tako odločila. Nadaljnja razlaga ni potrebna, saj boš le občutila krivdo.
  • 5. korak: Vztrajaj pri svoji odločitvi, tudi če te kdo poskuša prepričati v nasprotno, ti vzbujati občutke strahu ali dolžnosti.
Ko boš prišla do zadnjega koraka, boš odkrila, da ima tudi besedica NE svoje prednosti. In še enkrat – ne pozabi, da imaš vso pravico reči NE

Kako se postaviti po robu …

… partnerju

V razmerju mora biti beseda NE premišljena in izrečena za to, da okrepi odnos, spoštovanje in ljubezen. Ljubeče pojasni, zakaj se ti prošnja ne zdi sprejemljiva, nato pa ponudi alternativno rešitev.

… prijateljici

Če misliš, da si slab človek, ko prijateljici odrečeš pomoč, se motiš. Si le oseba, ki ima svojo glavo in z njo zna razmišljati. Prava prijateljica bo razumela, ko ji boš odrekla pomoč, saj te spoštuje kot človeka.

… staršem

Starše je treba spomniti, da si odrasla oseba, ki živi svoje življenje in dela lastne napake. Bodi obzirna, spoštljiva in razumevajoča ter se obnašaj odgovorno – tako bodo prepričani, da so tvoje odločitve premišljene.

… sodelavki

Ustrežljivost te ne bo privedla do višjega položaja. Ker imaš pomem­bne delovne naloge, ki jih moraš opraviti v določenem času, sodelavki ponudi pomoč, ko delo končaš.

Metka Pravst

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri