Razstava plakatov 'Razkriti obrazi rasizma' v septembru

Čez dober mesec se bo v Ljubljani med 16. in 20. septembrom odvijal drugi mednarodni Poster Festival Ljubljana '11, ki ga organizira Fundacija Brumen ob financni podpori Evropske Unije.

9. 8. 2011

Rastava plakatov avtorjev z vsega sveta na temo ‘Razkriti obrazi rasizma’ in razstava častnih gostov - izbranih oblikovalcev z družbeno-političnimi temami pa bosta v Narodni galeriji Ljubljana nato potekali vse do 14. oktobra.

Vstop na vse dogodke festivala je prost.

Festival posvečen temi rasizma

Letosnji festival je tako posvečen problematiki rasizma in poteka pod geslom ‘Razkriti obrazi rasizma’.

Fundacija Brumen se kot neodvisna ustanova zavzema za kakovostna vidna sporočila in si v okviru festivala s plakatom kot sredstvom množične komunikacije tokrat prizadeva širšo javnost opozoriti na različne oblike rasne diskriminacije ter hkrati tudi pozvati h kritičnemu premisleku in večji strpnosti.

V sklopu Poster Festivala Ljubljana '11 se bodo na temo etnične nestrpnosti odvila predavanja, okrogle mize in filmske projekcije. V ljubljanski Narodni galeriji pa bosta med 20. septembrom in 14. oktobrom potekali dve razstavi več kot 300 plakatov 250 avtorjev z vsega sveta, ki poleg oblikovalske nosijo tudi močno sporočilno vrednost.

Razstavni del Poster Festivala Ljubljana '11 bo tako ponudil vpogled različnih generacij iz različnih socio-kulturnih ozadij v problematiko rasne diskriminacije in z njo povezanih stereotipov.

Po zaključku Festivala v Ljubljani bosta razstavi Mojstrovine in Mladi, študentska dela na temo ‘Razkriti obrazi rasizma’ potovali še v Pariz, Groeningen in Varsavo, kjer jih bodo gostile partnerske akademije.

 

Okvirni program

petek, 16. september

10.00 Institucionalni rasizem: skriti obraz rasne diskriminacije, okrogla miza: Doreen Lawrence, dr. Gorazd Kovacic, Mirjana Ucakar; moderator Metka Naglic, Kinodvor

12.30 Kratki dokumentarni filmi na temo ‘Razkriti obrazi rasizma’, Kinodvor

15.30 Imitacija življenja/ Imitation of Life, film (r/d: Douglas Sirk, 1959), 125', Slovenska kinoteka

ponedeljek, 19. september

19.00 Moje delo, Častni gost, otvoritev razstave, Narodna galerija, Prešernova 24, Ljubljana

torek, 20. september

19.00 Mojstrovine; Mladi, študentska dela; Otroci, otvoritev razstav, Narodna galerija, Prešernova 24, Ljubljana

Razstave v Narodni galeriji potekajo do vključno 14. oktobra. Vstop je prost.