Razstava: Antični grki na Hrvaškem

Mestni muzej Ljubljana nocoj odpira vrata izjemne gostujoče razstave Antični Grki na Hrvaškem, ki bo na ogled od 3. marca do 30. maja 2011.

3. 3. 2011

Razstava, ki pripoveduje o prvih stikih Grkov z vzhodno obalo Jadrana in kasnejši kolonizaciji, je nastala v okviru mednarodnega sodelovanja med zagrebško galerijo Klovićevi dvori, Hrvaškim restavratorskim zavodom, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije – Restavratorskim centrom ter Muzejem in galerijami mesta Ljubljane pod pokroviteljstvom slovenskega in hrvaškega ministrstva za kulturo ter Mestne občine Ljubljana.

266 izmenih eksponatov

Razstava je rezultat več kot dveletnega dela skupine znanstvenikov iz cele Hrvaške.

Razstavljeni eksponati (v Ljubljani jih je na ogled 266) so najlepši in najbolj pomembni predmeti iz časa od 12. do 1. stol. pr. n. št., zbrani iz več kot 30 hrvaških muzejev, institucij in privatnih zbirk (Split, Vis, Hvar, Pula in drugi). Med njimi izstopa kip Hrvaškega Apoksiomena, mladeniča - atleta, ki se po vadbi čisti s posebnim strgalom. Kip, ki je eden od osmih znanih primerkov na svetu in ga je leta 1998 naključno odkril turist potapljač jugovzhodno od otoka Lošinja, bo poleg Firenc prvič na ogled izven Hrvaške.

O Apoksiomenu

Hrvaški Apoksiomen je bronast kip atleta, morda rokoborca, ki si po vadbi z majhnim ukrivljenim strgalom čisti plast olja, peska in potu s telesa. Strgalo ni ohranjeno. Atleti so si telo pred vadbo običajno namazali z oljem, še posebej rokoborci in boksarji, ki so naoljeni lažje spolzeli iz nasprotnikovega prijema. Strganje telesa po vadbi (gr. apoxyesis) je bil v antični umetnosti priljubljen motiv za upodabljanje atleta; in odtod Apoxyomenos, Apoksiomen.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri