Cosmo blogosfera v okviru Cosmo mature 2012 je odprta!

Si letošnja maturantka ali maturant? Pridruži se velikemu nagradnemu izzivu na Cosmo maturi, ki je letos novinarsko obarvan.

10. 1. 2012

So zate časi maturitetnih izpitov že mimo? S pisanjem blogov lahko sodeluješ v nagradnih tedenskih izzivih.

Kaj nas čaka?

O tem, kaj čaka naše maturante in maturantke - novinarje in novinarke, smo že pisali v naši najavni novici Cosmo matura 2012. V njej si lahko prebereš, kakšne so letošnje glavne nagrade, a naj na tem mestu opozorimo, da bo nagrad (sprotnih in vezanih na mesečne izzive in naša srečanja, ki bodo potekala v živo) še veliko več. Dovolj, da se bo vsakemu od vas sodelovanje še kako izplačalo.

In seveda lahko maturantje in  maturantke sproti (po lastni želji) sodelujete tudi v naših siceršnjih tedenskih izzivih in se tako potegujete za preostale, sproti razpisane nagrade. V vseh teh izzivih boste vsi maturantje in maturantke lahko sodelovali tudi kasneje, torej tudi v primeru, da morda ne pridete v ožji izbor naših osmih finalistov, ki se bodo potegovali za letošnje glavne nagrade.

A letos je, kot že rečeno, Cosmo blogosfera odprta za vse!

Nagrade za vse!

V naslednjih nekaj tednih bomo med pišočimi (in torej v izzive tudi prijavljenimi - prijavi se!) blogerji bogato nagrajevali najboljše bloge, ki se bodo odzvali na naše tedenske izzive (prvi je ta trenutek že razpisan: Ti, astrologija in horoskop!), pa tudi tiste, ki bodo s svojimi blogi (na razpisane teme) najbolj navdušili našo spletno javnost. Enkrat na mesec bomo namreč razglasili po en blog, ki bo na spodaj razpisano temo bodisi generiral največ izmerjenega obiska (željeno viralnost oz. izdaten obisk na svojo objavo boste seveda najlažje dosegli z največ komentarji pod blogom, pa tudi s t.i. všečki in twitti). V kolikor bo takšnih blogov več, bomo za mnenje o zmagovalcu meseca poprosili žirijo, katere odločitev bo v tem primeru sama po sebi merodajna (namesto morebitnih pritožb jih raje prepričajte s še boljšimi blogi).

Pa nagrada za najbolje obiskan blog na razpisano temo? Polletna naročnina na Cosmopolitan (ali revijo v bogatem asortimanu Adriamedie po lastni izbiri) in 'hvalospev' v obliki novičke na glavnem, spletnem portalu Cosmopolitana, ki bo naknadno vodila na nagrajeni blog (tako bo tvoj blog, fotografijo ali video videlo še več ljudi).

Osnovne teme!

Teme, na katere boste (teme so obvezujoče zgolj za maturante in maturantke) lahko pisali v svojih prvih, predstavitvenih blogih, so zastavljene dovolj široko, da boste znotraj njih zlahka poiskali svoj lasten glas, izpostavili osebno mnenje, vizijo in prepričanje.

Za maturante in maturantke so odzivi na teme pomembni zato, ker boste z njimi lažje zbrali dovoljšnje število 'všečkov', komentarjev in objav (teh mora bi ti v obdobju kvalifikacij za glavni izziv vsaj tri), da boste prišli v ožji izbor za glavni izziv Cosmo matura - Cosmo novinarka (ali novinar) !

Vsi ostali (torej tudi nematurantska populacija) pa ste k pisanju na teme prav lepo vabljeni. Ker, nikoli se ne ve, morda bo prav blog na eno od spodnjih tem postal najbolj brani blog meseca ;)

Razpis osnovnih tem:

1) Moda: Moje Vintage modne impresije!

Namigi v pomoč: Zakaj je Vintage moda zadnje čase tako popularna? Kakšno je tvoje mnenje o nošnji in izmenjavi rabljenih oblačil, obutve, nakita ...? Ali kdaj sodeluješ na dogodkih takšnih izmenjav?

2) Ekologija: Nas res čakajo zime brez snega?

Namigi v pomoč: Kaj ima z vsem tem človekov odnos do okolja? Kakšno je tvoje mnenje o globalnem segrevanju? Si do teh tem kritična? Spremljaš tovrstne novice? Je za človeštvo še kaj upanja? Kaj lahko pri vsem skupaj stori posameznik? Kaj meniš o ločevanju odpadkov?

3) Družbeno: Recesija in solidarnost med ljudmi!

Namigi v pomoč: Ali globalna gospodarska kriza jenja ali se gre nadejati novih gospodarskih zlomov? Kako vse to vpliva na življenje slehernika? Si ljudje v kriznih časih pomagajo? Ali pa so vse bolj sebični in odtujeni. Morda celo ignorirajo pomoči potrebnih? Lastne impresije zaželene.

4) Revolucija: Protestnik!

Namigi v pomoč: Za osebnost leta 2011 so v revije Time izbrali Protestnika. Kakšno je tvoje mnenje o tem? Ali zgolj demonstracije in protesti (tudi globalni, kot je Occupy, ali lokalni, kot je Trenirka) lahko spremenijo svet? Popravijo in opozorijo na krivice? Kaj imajo facebook in twitter s tem? Se jim pridružuješ ali si zgolj tihi simpatizer? Te kaj dosti niti ne ganejo?

5) Problematika mladih!

Namigi v pomoč: Kakšno je tvoje mnenje (ocena) stanja na tem področju? Negotove službe, študentsko delo, štipendije, stanovanjska problematika? Kako vidiš svojo prihodnost? Je diploma danes sploh še kaj vredna? Morebitne rešitve?

6) Lepota: Vsake oči imajo svojega malarja!

Namigi v pomoč: Kaj je lepota? Je to nekaj zunanjega, notranjega ali kombinacije večih dejavnikov? Kakšen je po tvoje lep obraz? Lepo telo? Kaj meniš o dietah? Kako v tem oziru vidiš samo sebe? Si zadovoljna s svojo pojavnostjo ali pa bi marsikaj spremenila v tem pogledu (če bi le lahko)? In kaj imajo z vsem tem opraviti mediji? Pri slednjem ne pozabi, da si z vstopom na blogersko sceno postala medij tudi ti ;)

7) Zdravje: Varna spolnost!

Namigi v pomoč: Poznaš nevarnosti spolno nalezljivih bolezni? Katere so? Kako se jih ubraniš? Kaj meniš o avanturah za eno noč? So akcije rdeče pentlje zgolj same sebi namen ali nas pač uspejo ozavestiti o nevarnostih, ki na nas prežijo? Bi morali storiti več? Kaj nas na to temo učijo v šolah? Kaj se učimo od vrstnikov? Vloga medijev?

8) Ljubezen in razmerja: Različnosti bogatijo!

Namigi v pomoč: Ali verjameš v še kako živ popularni mit o ženskah, ki da so z Venere, in moških, ki da so z Marsa? Smo si zares tako različni? Nas to razdružuje ali bogati? Kaj pa podobnosti? Kdaj je v razmerju česa premalo ali česa preveč? Idealen par? Ljubezen vs. zaljubljenost? In kaj ima strast opraviti z vsem tem?

9) Moj hobi: ... vstavi poljubno!

Namigi v pomoč: Predstavi kakšno od svojih prostočasnih aktivnosti. Športaš, slikaš, igraš kakšen instrument, si prostovoljka ali aktivistka, veliko bereš ali fotografiraš? Te zanima alternativna medicina ali okoljevarstvena gibanja? Morda celo ... politika? Svoj hobi ali zanimanje predstavi tako, da morda zanj navdušiš še koga drugega!

10) Aktualno: ... vstavi poljubno!

Namigi v pomoč: Ker v uredništvu nismo jasnovidci - ali pa so naše tovrstne sposobnosti zelo omejene ;) - puščamo dotično temo odprto. Poljubno se lahko torej odzoveš na vsakršno aktualno dogajanje, ki bo polnilo časopisne in spletne naslove v naslednjih nekaj tednih. Pišeš torej lahko o vsem, kar zintrigira tvojo pozornost: od nadvse resnih in prečih do povsem zabavnih tem, od srečnih do manj srečnih velikih dogodkov, od tvojega pogleda na vsebino najbolj branih člankov do najbolj klikanih youtube videov tisti hip ...

Bo šlo?

Ne dvomimo ;)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri