Iz moških ust: Ženske, pustite nam, da smo pravi moški!

Tokrat iz moških ust, kaj lahko ženske naredimo za to, da moški ohranijo svojo moškost.

Iz moških ust: Ženske, pustite nam, da smo pravi moški! (foto: Shutterstock) Shutterstock
6. 11. 2015

Dejstvo je, da se vloge spolov v družbi spreminjajo in da smo že zdavnaj presegli ureditev, ko je moški služil denar ali pa se bojeval, ženske pa so doma skrbele za otroke in gospodinjstvo. V današnjem svetu za ‘moške’ zadolžitve ne potrebuješ več fizične moči, zato jih ženske lahko oprav­ljajo enako uspešno, če ne celo bolje. Kako pa to vpliva na zveze?

Moški smo zmedeni

Upam, da ne bom izpadel kot jokica, ampak za moške so danes težki časi. Ne vemo, kako se moramo obnašati, kako moramo čustvovati, kako moramo reagirati, ne vemo, kaj se od nas sploh pričakuje. Če se samo mi odločamo, smo tirani, če se ne, smo copate, če preveč čustvujemo, smo mevže, če premalo, nismo sodobni moški, če veliko delamo, zanemarjamo ženske, če manj, smo lenuhi, če nam je denar pomemben, smo materialisti, če nam ni, smo zgube.

In vsa ta dvopolnost nas bega. Ampak vse še gre, dokler ne stopimo v zvezo. Dokler si samski, si pač moški. Po svoje delaš vse, kar moški dela. Vse ti je poznano, domače, zagovarjati se moraš edino pred sabo. Ko v svoje življenje spustiš žensko, pa se začnejo problemi z ugotavljanjem, kakšen moški sploh si.

Danes ste ženske drugačne kot v času naših očetov. Brez problema več zaslužite, od nikogar niste odvisne, več se ukvarjate s svojimi željami, bolj veste, kaj hočete – in to si želite tudi doseči. Poleg tega pa ste obdržale še vse svoje ženske prednosti.

Ste lepše, ne bojite se svojih čustev, seksualno ste močnejše in zavedate se, da smo mi nori na vas. In med vsemi temi vašimi lastnostmi moramo zdaj mi, moški, najti način, da upravičimo svojo spolno vlogo. Težko delo, ki nas bega.

Še posebej pa je težko, ker ste tudi ve obdržale eno last­nost, ki nam ne pomaga pri izpolnjevanju vaših pričakovanj. Same ne veste, kaj pravzaprav hočete. Če že mislite, da veste, kaj od nas želite, se potem pokaže, da to sploh ni to. Potem dobite novo idejo in krog vašega nošenja hlač se ponovi.

Zakaj ste tako lahko glavne v zvezi

Seveda se najdejo izjeme, ampak vzemimo pač veliko večino. Če si moški to še tako neradi priznamo, vsi vemo, da je po navadi glavna v zvezi ženska.

Ona je tista, ki nosi hlače, ona je tista, ki določa, koliko bo njen moški sploh moški. Ve poveste, kam bosta šla na dopust, kje bi živela, kako bi uredila stanovanje, v kaj naj se oblači, kakšna imena bodo imeli otroci, kakšen avto bosta imela, s katerimi prijatelji se bosta družila, skratka odločate o vsem.

Sicer to tako obrnete, da deluje, kot da sta se skupaj odločila, čeprav je bil on že od vsega začetka pod vplivom vaših sugestij. In mi moški vse to vemo. Vemo, da skupaj sprejmemo vašo odločitev, pa čeprav je drugačna kot naša. In zakaj vse to počnemo?

Ne zato, ker bi bili tako neumni, no, malo tudi zato, predvsem pa zato, ker smo leni in manj vztrajni od vas in ker smo pod vplivom vaše vagine. Ve glede vseh skupnih projektov pokažete več pripravljenosti, več zanosa.

Nam se ne da. Ve greste že prej po letake za dopust, avto, stanovanje, skratka v vse že prej vložite trud, ker se nam ne da. S tem pa v naših glavah dobite neko pravico, da se potem o teh stvareh tudi odločite, ker mi itak nimamo konstruktivnega predloga, ker se nam s tem ni dalo ukvarjati.

Potem pač rečemo, na, tukaj imaš moje hlače, nosi jih. Ampak glede nekaterih stvari smo pa tudi mi strastni in imamo izoblikovan svoj konstruktiven predlog, ki pa ga, če ve niste za, zavržemo.

V tem primeru je razlog vaša vagina. Moški smo nori na seks, obožujemo ga, nikoli ga ni dovolj. Naučili pa smo se, da nezadovoljna ženska pomeni nezadovoljna vagina, nezadovoljna vagina pa pomeni nezadovoljen moški. Seks nam pomeni več kot naše ideje – in vam spet predamo svoje hlače.

Zdaj sem opisal ekstrem, v katerem ni prijet­no ne ženskam ne moškim. Prava pot je nekje vmes in nanjo nas spet lahko zapeljete – ve, ženske. Vaš moški bo toliko moški, kolikor dober občutek mu boste ve dajale.

Kakšen občutek bi radi imeli ob ženski

Obstaja čudna logika, da moški za to, da postane moški, potrebuje žensko. Tukaj ne mislim, da nas mora ženska roditi. Govorim o občutku, ki ti ga ženska lahko dá.

Po tem občutku moški hrepenimo. Vsi treningi, služba, obleke, avtomobili, glasba, izobraževanja in še vse drugo – vse to počnemo, da bi bili za vas primerni moški. Hrepenimo po tem, da bi ves ta napor, vse te lastnosti v nas prepoznale in jih vzljubile. Zato se moški ob ženski, ki jo ljubi, lahko brez težav spremeni.

Ona mu mora le dati vedeti, katere njegove moške lastnosti na njem občuduje in katerih ne mara ter mu to večkrat pokazati. Dobre se bodo okrepile, slabe bodo izginile. No, pa tudi ve se počutite toliko ženske in toliko seksapilne, kolikor vam damo mi to čutiti, zato gotovo točno razumete, o čem govorim.

Vse tiste, ki se pritožujete, da ni več pravih moških, kavalirjev, dobrih ljubimcev, da moški niso več moški … Kako naj vam to povem? Same ste krive.

Mi smo točno takšni, kakršne bi rade imele. Če vam ni všeč, da je vaš moški več v kopalnici kot ve, da bolj pazi na to, kaj jé, kot ve, da ima več kozmetike, da ne zna ničesar narediti sam, da ni samoiniciativen, no, potem pač tega ne vzpodbujajte več, ker ste za vse to krive ve.

Tako kot je naša krivda, da so ulice polne peroksidnih, preveč ‘posolarjenih’, gospodinjsko nesposobnih, površinskih, preveč naličenih, brez lastne originalnosti, le po nakupovalnih centrih hodečih, nikoli s seboj zadovoljnih deklet.

Koliko mu torej pustiš biti moški

Najboljši predstavniki svojega spola in s tem tudi najbolj primerni, da osrečimo vas, bomo, če nam boste pustile, da počnemo stvari, ki nas spomnijo, zakaj smo tako radi moški. Hočemo imeti občutek, da se ob nas počutite varne, pa čeprav imamo le 50 kilogramov.

Hočemo, da nam pustite, da mi načrtujemo pot na morje, da nam pustite, da stvari v stanovanju popravimo mi, čeprav jih ne znamo. Bomo že pozneje poklicali profesionalca, če res ne bo šlo, pomembno nam je, da nam ve zaupate, da bo stvar urejena, in nam ne težite, če vmes kaj polomimo.

Hočemo se dobivati enkrat tedensko s kolegi na pivu, ker nas moška družba sprosti na poseben način. Hočemo imeti aktivnost, kjer se pač družimo s kolegi in kjer vas ni zraven.

Ne zato, ker vas ne bi marali, ampak zato, ker ob takšnih priložnostih dobivamo starodavni občutek bojevnika, hkrati pa ugotovimo, kako zelo dobro je imeti doma žensko. Vsake toliko časa radi kaj ustvarimo. Takrat potrebujemo vašo vzpodbudo, in ne samih pomislekov.

Občasno se radi počohamo po družinskem nakitu. Če se ne bi vsakič zgražale, bi bilo super. Nič ne dvigne naše samozavesti bolj kot pohvala našega korenjaka, občasno mu daste lahko tudi lupčka. Najbolj moške pa nas naredi, če vidimo, da nas spoštujete in da ste na nas ponosne.

Kdaj se bo počutil, da je moški?

Moški v zvezi potrebuje določene elemente, da se počuti kot pravi predstavnik svojega spola:

  • stvari v stanovanju hoče popraviti sam, tudi če jih ne zna
  • enkrat tedensko hoče na pivo s kolegi, ne da bi ti nergala
  • vsaj eno aktivnost, ki jo ima brez tebe
  • ko hoče kaj ustvariti, pričakuje tvojo vzpodbudo, in ne pomislekov ter kritik
  • občasno se hoče počohati po družinskem nakitu
  • hoče, da se ob njem počutiš varno v vseh pogledih
  • ugaja mu, če kdaj pohvališ njegovega korenjaka
  • videti hoče, da si na njega ponosna in da ga spoštuješ

Simon Zajc

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri