Pustite moškemu v sebi na dan

“Ste se naveličale delati nadure v službi? Vsak dan gospodinjiti in pospravljati? Se vsak tretji dan oglasiti pri starših? In to samo zato, ker so vam v glavo vcepili, da se za pravo žensko pač spodobi?”

25. 4. 2002

Pred več kot tisoč leti so Kitajci svet razdelili po teoriji, ki vse stvari in pojave razvršča v dve polarni entiteti. Nasprotujoča si principa, jin in jang, nista stalna atributa in ne nosita vrednostnih oznak. Sta soodvisna, relativna in vseskozi dinamična.

Se dopolnjujeta, nadzirata in soustvarjata. Jang je moški princip gibanja, energije in neba, jin pa ženski princip mirovanja, snovi in zemlje. Moški princip torej ni nekaj zunaj nas, ampak ga nosimo v sebi. Dopustite mu na plano in ga obrnite sebi v prid.

Ženska v moškem svetu

Na dekliščini najboljše prijateljice sem spoznala, da je zelo koristno, če se včasih vedeš kot moški. S kolegicami smo ji ves dan pomagale pri pripravah, pozneje smo se odpravile še na “nočni pohod” po pubih in diskotekah. Jaz pa sem bila že med pripravami povsem sestradana. Spraševala sem se, kaj naj storim. Naj stoično prenašam lakoto? Se izmuznem v trafiko po čips ali čokoladno rezino?

Preverim, ali je lačen še kdo drug, poberem naročila in se odpravim v trgovino? Namesto tega sem se vprašala, kaj bi naredil moj fant. V trenutku se mi je posvetilo. Pozabila sem na druge. Pozabila na etiketo. Ves dan sem tekala po opravkih in izpustila kosilo, zato se nisem izmuznila le po prigrizek. Brez pojasnila sem odšla do bližnje kavarne, si kupila sendvič in se vrnila v stanovanje.

Prav nič se nisem trudila z opravičili: “Tako mi je žal, da jem pred vami, veste …” Saj nisem storila zločina, zakaj bi torej pojasnjevala ali, še huje, stradala? Konec koncev moje malice nihče niti opazil ni. Tako kot je ne bi, če bi to storil moški. Na prvo mesto sem postavila svoje potrebe in se nisem zmenila za potrebe drugih. Dejanja nisem opravičevala pred seboj, nisem si postavljala neumnih vprašanj, denimo, ali me imajo kljub sebičnosti še vedno radi.

Prav takšnemu vzorcu mišljenja in vedenja ponavadi podležemo ženske. Res je sicer, da se nas je v službi in pri denarju veliko postavilo v enakovredno vlogo z moškimi, toda še vedno od nas pričakujejo, da se bomo poleg tega videle tudi v vlogi skrbnice. Se vam ne zdi to včasih preveč utrudljivo? Moramo sodobne ženske res nositi tradicionalno breme?

Potegujemo se za enake službe kot moški, zakaj ne bi smele imeti tudi nekaj njihovih privilegijev? Tudi pravico, da sem ter tja na prvo mesto postavimo sebe. Da se oziramo na svoje potrebe in ne le trudimo ustreči drugim. Seveda so takšne izjave morda slišati precej nevarno, da zgolj poudarjamo svoj ego. Toda na prvo mesto se moramo postaviti same, namesto nas tega ne bo storil nihče drug.

Precej laže je to načelo spoštovati moškim, saj njihova vzgoja poteka po drugačnih merilih. Nas pa so učili, da moramo vedno ugajati, ne smemo izzivati, bog ne daj ravnati sebično. Morebiti nam je z materinsko ekskluzivo nekaj takšnih značilnosti celo prirojenih. Nikjer pa ne piše, da moramo le zaradi tega prenašati kogarkoli ali karkoli v nasprotju s svojo voljo in občutenjem. In to ves čas.

Moška lekcija

“To je približno tako, kot da vprašaš moškega, ali ga napada občutek krivde, ker je pojedel preveč čokolade oziroma spil preveč piva,” pravi moja 30-letna prijateljica Lili. “Začudeno bi me pogledal in si mislil, da sem nora: ’Jaz, moški, naj bi se počutil krivega? Zakaj le?’” Moški se tega enostavno ne sprašujejo. S svojimi trebuščki in z denarnicami ravnajo precej bolj preprosto.

Dobro, mogoče jih občasno zaskrbi, kaj si misli njihova draga, zlasti takrat, kadar imajo občutek, da ljubezenski ogenj izgublja moč. Niti v sanjah pa jim ne pade na pamet, da bi se, na primer, pretirano obremenjevali zaradi hrane in pijače. Moški ponavadi mislijo najprej nase, ker jim je to dovoljeno. Vseh moških resda ne vzgajajo matere, ki obožujejo fantke, veliko pa jih.

Če imate brata, potem veste, koliko slabe volje vam povzročajo “krivice”. Stanovanje očistite vsak teden, toda tega nihče ne opazi, ker naj bi bilo to samo po sebi umevno. Brat pa se enkrat na mesec ponudi, da bo pomil posodo, in požanje salve odobravanja in hvaležnosti. Večina hčera pogosto obiskuje starše, jim prinaša darila in opravlja gospodinjska dela. In kolikokrat se doma oglasijo sinovi?

Vsake toliko, ob praznikih, na darila obvezno pozabijo, kaj šele, da bi ponudili kakršnokoli pomoč. Ljubeča mati pa je vselej presrečna, ko se doma oglasi sin, medtem ko jo nehvaležna, sebična hčerka pride pogledat le enkrat na teden! Se še čudite, da moški redko občutijo krivdo in jim je dokaj lahko najprej pomisliti nase? Navsezadnje so jih vse življenje učili, da je tako prav.

Ženske prednosti

Ena izmed naših najpomembnejših prednosti je zmožnost vživljanja v drugega, se pravi empatija. Naučene smo, da najprej pomislimo na drugega, si predstavljamo, kako se počuti. Obrnimo to v svojo korist. Vzemimo za primer službo, ki jo nameravate tako ali tako kmalu zamenjati. Šef išče ljudi, ki bi delali nadure. Takoj vas zamika, da bi se javile in pomagale. Toda če dobro pomislite, le kaj boste s tem pridobile?

Saj ne gre za vašo družino, fanta, prijatelje. Delate v trženju, kjer prijateljev ni! Saj vem, ponavadi bi vam ugovor povzročal kar nekaj težav. Težko je najprej zavrniti in potem še prenašati zoprni občutek krivde. Naredite tokrat drugače, naj puščica zadene glavo namesto srca.

Poglejte na zadevo čisto hladnokrvno in preračunljivo. Katere prednosti vam bo prineslo dodatno delo? “Zveni sebično, toda to naredijo moški, kajne?” pravi 27-letna modna oblikovalka Jana. “In to popolnoma nič ne škoduje njihovi karieri. Ženske pa tratimo prosti čas, delamo več, kot je treba, samo da so vsi srečni in zadovoljni. Dajte no, opravite že s tem!”

Neka visoko leteča floskula pravi, da se trg dela vse bolj feminizira. Da moški vse bolj delujejo v sozvočju s svojim ženskim principom, da postajajo mehkejši, če želijo ostati zmagovalci. Sicer bodo ostali zadaj. Halooooo! Res nisem opazila, da bi bil svet nenadoma v ženskih rokah, ste morda ve?

Res je, da bi moški končno že lahko uporabljali nekatere ženske spretnosti, toda zakaj bi jih? Verjemite mi, da se ne trudijo pretirano, če jim to ne prinaša koristi. Noči bodo še vedno raje preživljali ob pivu in moškem čveku kot v objemu in sočustvovanju.

Ženska "po moško"

Približali se nam bodo le, če imajo dober razlog. Marko, 31 let, mi je zaupal svoj pogled: “Vsi moški vemo, kako pri ženskah najlaže kaj dosežeš. Dekleta rada govorijo, še raje vidijo, da jih poslušaš. Če ti odkrito priznam, pogosto se pretvarjam, da sem prijeten, senzibilen fant. Da dosežem, kar želim. Res ne vidim razloga, zakaj se ne bi tudi ženske včasih obnašale tako.”

Ravno to nam (po svojem vzoru) očitajo moški – da se le pretvarjamo, v resnici nam je pa kaj malo mar. Da imamo v mislih le drage večerje, diamantne ogrlice, in podobno. Vendar to ne ustreza ideji obnašanja “po moško”. Namesto prijaznih nasmeškov, hihitanja in prilizovanja odkrito povejte, kako se počutite in kaj si želite.

“Res si želim, da bi bile ženske bolj podobne moškim,” nadaljuje Marko. “Precej preprosteje bi bilo, če bi ženska jasno povedala, ali jo zanimam. Celo bolj banalno, da bi se znala odločiti, kateri film si želi ogledati. Sovražim, ko mi v videoteki punca reče, da ji je vseeno in naj izberem jaz. Najbrž mi ni treba pojasnjevati, kakšen pogled dobim, če ne izberem pravilno!”

Ženske, ne bi vam smelo biti vseeno. Imeti morate svoje mnenje in ga tudi jasno izraziti! Le kaj vam preprečuje, da tega ne storite? Delovati po moškem principu ne pomeni, da postanete ostre in pohodite vsakogar, kdor vam stopi na pot. Ugotovite pa lahko, da je jasno izražanje misli in namer veliko boljše od slepomišenja.

Zato se prihodnjič, ko vas bo poklical šef, najprej potihoma vprašajte: “Kako bi se s tem soočil moški?” Če vas v službi prosijo za nadure in doma, da postorite več, kot je vaš delež, pomislite, ali bi to od vas zahtevali tudi, če bi bile moški. Moški niso popolni, toda tudi sovražniki niso, vsaj ne ves čas.

Od njih se lahko naučimo njihove jasnosti in enoznačnosti. Tudi me smo lahko takšne kot oni. Zatorej prihodnjič, ko boste v težavah ali ko ne boste vedele, kako bi rešile zapleteno situacijo, razmislite kot “moški”. Morda vam bo ravno to dalo odgovor, ki ga potrebujete.

Kako uslišati moškega v sebi

  • V službi vas prosijo, da delate čez delovni čas, vi pa že imate načrte za zvečer.

Ženski način: Strinjate se in odpoveste zmenek, nato pa tarnate prijateljem o krivicah, ki se vam dogajajo.

Moški način: Mirno poveste, da imate svoje načrte. Brez pojasnjevanja in opravičevanja. “Žal, ne bo šlo, sem zasedena.”

  • Mama vas že petič ta teden prosi, da pospravite stanovanje. Zdi se vam, da delate veliko več, kot je vaš delež.

Ženski način: Pritožujete se, da razdelitev ni pravična, in tarnate, zakaj vam nihče ne pomaga.

Moški način: Poveste, da ste naredile že dovolj. Odklonite. Če je treba, ponovite in jim daste vedeti, da mislite resno.

  • Pokvarjeno blago morate odnesti nazaj v prodajalno, vendar niste ravno pri volji za pregovarjanje.

Ženski način: Jecljaje in mrmraje se skorajda opravičite prodajalcu, ker vam je prodal napravo, ki ne deluje.

Moški način: Poveste, da je blago pokvarjeno, pokažete račun in zahtevate takojšnje povračilo denarja. Prodajalne ne zapustite, dokler vam denarja ne vrnejo.

Andrea Rozina

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri