Prvi vtis

Vsi si želimo narediti dober prvi vtis, saj ta pogosto usodno odpira in zapira vrata k pomembnim znanstvom. In zato se mnogi za dober prvi vtis še prav posebej potrudimo ...

6. 5. 2009

A kaj, ko po drugi strani globoko v sebi hrepenimo le in zgolj po tem, da bi nas ljudje sprejemali in imeli radi takšne, kot v resnici smo, in torej ne takšne, ko mi mislimo, da bi morali biti, če naj bi bili vredni njihove naklonjenosti.

Kako to uskladiti?

Je usodna že prva minuta in pol?

Starost, spol, videz, mimika, vonj in glas – to je nekaj dejavnikov, ki so odločilni za vtis o neki osebi.

Vsi avtomatsko ocenimo osebo, s katero se srečamo. To skeniranje traja največ 90 sekund, nato sledi naša sodba. Naši možgani z bliskovito hitrostjo seštejejo zaznano in še vse tisto, kar se skriva v predalčku izkušnje in ocenijo:

  • prijatelj ali potencialni sovražnik.

Ostanek evolucije

V tem procesu gre za dediščino naših starih prednikov – za njih je bila pravilna sodba življenjskega pomena, saj so morali svojega nasprotnika oceniti v delčku sekunde. Zato še danes, tako rekoč iz varnostnih razlogov, iščemo za ustreznimi predalčki, v katere radi pospravimo še nove znance.

Včasih tudi krivično.

Bistvo je očem skrito

Tu si velja zato zapomniti, da se ne pustiš zavesti ocenjevanju zunanjosti, saj je treba včasih z osebo spregovoriti samo nekaj besed in že boš spremenila mnenje o njej.

Zapomni si zlato pravilo prvega vtisa:

  • bodi takšna, kot v resnici si! Kako čutiš, kaj misliš – vse se odrazi v tvojem nastopu in pogovoru z drugimi ljudmi.

Pred razgovorom za službo mora posameznik na primer v miru razmisliti, zakaj želi to novo delovno mesto, kakšne nove kvalifikacije mu prinaša in s kakšnimi znanji razpolaga. Vse to poskrbi za neko zdravo samozavest, ki se odrazi tako v gestiki kot tudi v mimiki. Le tisti, ki je prepričan sam vase, lahko prepriča tudi druge.

Štirje šarmantni namigi za prvi zmenek

Prav gotovo si nervozna, ko se odpravljaš na prvi zmenek z novim znancem. To je povsem normalno in zdravo, poskrbeti moraš le za dobro pripravljenost.

  • Male sanje

Kdor je dobre volje, uspešneje flirta. Še preden se odpraviš na zmenek, se spravi v dobro voljo: zapri oči in si prikliči lep prizor iz svojega življenja. Ali pa si predstavljaj razburljiv večer z neznanim moškim – z vsemi čudovitimi podrobnostmi. Ta mala fantazija bo zadostovala – tvoji možgani se bodo preklopili na pozitivne dražljaje.

  • Dober začetek

Ti je všeč njegov glas? Potem mu to tudi povejte! Komplimenti so dober začetek – tudi in še posebej za žensko, ki tako pokaže svojo samozavest. Še bolje pa bo, če boš hvalo nadgradila s šaljivimi vprašanjem.

"Seksi glas. Ga posojaš Georgeu Clooneyju?"

  • Malce popra

Vedno eno in isto? Po prijetnem prvem večeru te tvoj zmenek pospravi v predal najboljših prijateljic, ti pa še dolge dni čutiš njegov poljub na svojih ustnicah? Preveč harmonije včasih tudi škodi. Začinita pogovor s ščepcem popra. Šarmantno mu oporekaj.

  • Jasen konec

Nič ni narobe, če boš malce zahtevna. Toda pazi, da se ne ujameš v past iskanja princa na belem konju. Ne išči sanjskega in idealnega moškega, ker takšnih ni. Če boš malce radovedna in počakala, da razodene še druge vrline, boš pri iskanju bolj uspešna in se tudi bolje zabavala.

Članek smo povzeli in priredili po prispevku v Lisi, več o psihologiji prvega vtisa pa si lahko prebereš tudi tukaj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri