Prvi korak ljubezni je ljubezen do ...

Nekoga moraš imeti rad, pravi Ivan Minatti v pesmi. Koga torej? 

Prvi korak ljubezni je ljubezen do ... (foto: Profimedia) Profimedia
3. 3. 2015

SEBE moraš imeti rad! Sebe v vseh oblikah, sebe celega, sebe točno takšnega kot si. Ko ljubiš sebe, lahko tudi drugega.

Ljubezen do sebe je prvi korak ljubezni.

Drugi korak je ljubezen do drugega, vendar brez prvega koraka ne moreš nareditii drugega. Ljubezen moraš torej najprej najti pri sebi, v sebi, saj jo šele tako lahko potem deliš z drugim.

Tistega, česar nimaš, ne moreš deliti, kajne?

Ljubezen do sebe pomeni, da se sprejmeš takšno, kakršna si – tudi žalostna, jezna, potrta. Tudi to si včasih. V takih trenutkih se ne 'potlačiti' oziroma utišati, temveč se vprašaj, zakaj si na primer jezna, kaj te je prizadelo.

Pomagaj si razumeti svoje čustveno stanje in odzivanje – tako boš spoznavala sebe, s tem pa si boš pokazala, da se sprejemaš tudi, ko si na primer jezna.

Da ni nič narobe s tem, da to ni sramotno, to so tvoji občutki. Če jih boš poskušala prikriti oz. ignorirati, boš trpela ti, nihče drug. Na tak način si pokažeš spoštovanje.

Ljubezen do sebe pomeni tudi, da se vedno in povsod spodbujaš in podpiraš, da z razumevanjem gledaš nase – da, včasih ti kaj tudi ne uspe, pa se zaradi tega ni potrebno obsojati, češ, kako sem neumna, da tega nisem znala narediti in podobno.

Včasih ti pač ne uspe prvič, pa ti bo drugič. Bodi potrpežljiva do sebe, saj se vendar ljubezni do sebe šele učiš, kajne?

Napisala: Tinkara Filač, svetovalka za zdrave odnose
zdraviodnosi.blogspot.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri