Protesti proti Acti

Na protestnem shodu proti sprejemu mednarodnega sporazuma za boj proti ponarejanju (Acta) se je v Ljubljani pred dnevi zbralo okoli tri tisoč ljudi.

10. 2. 2012

Na Kongresnem trgu se je opoldne najprej zbralo približno 500 protestnikov, množica pa se je nato povečevala. V Mariboru se je protestnega shoda udeležilo približno sto ljudi.

Acto je doslej podpisalo 22 članic EU, tudi Slovenija, v nekaterih postopki še potekajo.

Dokument gre zdaj v obravnavo v Evropski parlament, ki ga mora ratificirati, nato pa bo sledila še ratifikacija v nacionalnih parlamentih članic unije, torej tudi v DZ.

ACTA je mednarodni sporazum za boj proti ponarejanju, katerega namen sta varstvo avtorskih pravic in boj proti piratstvu. V preteklih dneh ga je Slovenija podpisala tako rekoč v tajnosti, ne da bi prej pozvala civilno družbo k razpravi, kar je glavna zamera. Sporazum je podpisala večina članic EU, zdaj ga bo sprejel še parlament EU. Problem tiči v tem, da sporazum močno posega v varovanje zasebnosti in v preveliko reguliranost interneta.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri