Projekt Bob Dylan z osrednjim sporočilom 'Postani prostovoljec!'

V počastitev 70. rojstnega dne ameriške glasbene ikone Boba Dylana veleposlaništvo ZDA v Ljubljani pripravlja projekt, s katerim želi obeležiti Dylanov opus, obenem pa spodbuditi prostovoljstvo med mladimi v Sloveniji.

25. 5. 2011

Veleposlaništvo je glasbenikov rojstni dan 24. maja obeležilo z izdajo zgoščenke, na kateri se predstavljajo mnogi znani slovenski glasbeniki z različnimi Dylanovimi skladbami.

Zbir najboljšega, kar premore Slovenija

Zgoščenka, na kateri se predstavljajo nekateri najboljši slovenski glasbeniki, ponuja osupljiv pregled nad talentom in raznolikostjo glasbenih slogov v Sloveniji. Pri projektu so sodelovali Vlado Kreslin, Laibach, Katalena, Zoran Predin, Hic et nunc, Mia Žnidarič, Niet, 6 Pack Čukur, Severa, Chris Eckman & the Frictions, Brina, Peter Lovšin, Murat & Jose in svetovno znana sopranistka Sabina Cvilak. Vsak glasbenik si je izbral svojo Dylanovo skladbo iz njegove celotne 50-letne kariere in ji vtisnil svoj edinstven pečat. Ameriški glasbenik Chris Eckman, ki živi v Ljubljani, je bil glasbeni direktor projekta.

Vsaka skladba je posvečena drugi tematiki, spremljajoča brošura pa je namenjena ozaveščanju o vprašanjih, ki so ključnega pomena za slovensko družbo.

Film, festival in koncert

Neprofitni projekt, ki ga je zasnoval vodja oddelka za odnose z javnostmi Christopher Wurst, vključuje torej že omenjeno zgoščenko, pa tudi dokumentarni film, filmski festival in veliki koncert jeseni v Križankah.

"Naš cilj je bil predstaviti ameriško ikono, ki je skoraj tako slavna tudi v Sloveniji, obenem pa spodbuditi mlade v Sloveniji, da se aktivno posvečajo vprašanjem, ki vplivajo na njihova življenja – tako kot je to počel Dylan z generacijami Američanov in ljudi po vsem svetu," je povedal Wurst.

Dokumentarni film tako prikazuje glasbenike pri predelavi Dylanovih skladb, obenem pa poudarja zgoraj naštete teme in prikazuje delo slovenskih prostovoljcev na terenu. Dokumentarec 'Večno mlad', ki bo premierno prikazan septembra na Televiziji Slovenija, režirata večkrat nagrajena filmska ustvarjalca Maja Weiss in Peter Braatz.

Dokumentarec bo ameriško veleposlaništvo razdelilo tudi po slovenskih šolah.

Septembra bo v Slovenski kinoteki potekal tudi filmski festival o Bobu Dylanu, ki mu bo 21. septembra sledil veliki koncert v Križankah. Na koncertu, ki ga bo soorganiziralo veleposlaništvo ZDA v Sloveniji, bodo nastopili mnogi glasbeniki, ki se predstavljajo na zgoščenki, dogodek pa bo posvečen izključno spodbujanju prostovoljstva v Sloveniji.

Prostovoljstvo je osrednja tema

Projekt, katerega glavna tema je prostovoljstvo, je namenjen dviganju osveščenosti o široki paleti tematik, kot so boj proti trgovini z ljudmi, nasilju nad ženskami in zlorabi otrok, zdravje otrok, duševno zdravje in invalidnost, preprečevanje zlorabe drog med mladimi, aktivno državljanstvo, problematika prosilcev za azil, varstvo okolja, boj proti korupciji, razvojna in globalna vprašanja ter regionalno sodelovanje.

Pri projektu kot partnerji sodelujejo naslednje nevladne organizacije: Sloga, Slovenska filantropija, Pravno informacijski center, Društvo Integriteta, Društvo Ključ, Zavod Emma, Društvo SOS, Rdeči noski, aktivendrzavljan.si, Ekologi brez meja, Focus, Zavod Voluntariat, Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije in Zveza društev na področju drog Slovenije.