PROBIOTIKI: Adijo napihnjen trebuh!

Morda se ti zdi, da hiter tempo življenja ne vpliva na tvoje zdravje. Ampak verjemi, nezdrava prehrana, stres, premalo gibanja, bolezni in uživanje antibiotikov lahko zelo hitro porušijo tvojo prebavo. Si kdaj pomislil, da razlog za tvoje težave tiči ravno v črevesju? Črevesje je zelo pomemben del našega telesa, tako pomemben, da ga imenujemo tudi “drugi možgani”. Ravno v črevesju se namreč nahaja kar 80% našega imunskega sistema. Neverjetno, kajne?

11. 4. 2019 | Promocijsko sporočilo

In kaj so prvi znaki, ki te opozorijo, da tam spodaj nekaj ne štima? Pojavi se napihnjen trebuh, napenjanje, bolečine v trebuhu in težave z odvajanjem blata – zaprtost ali driska, pa veš kaj še? Tudi energije nimaš, si utrujen, še o več težavah pa si lahko prebereš tukaj.

Verjetno poznaš tisti občutek, ko so ti vsa oblačila kar naenkrat postanejo pretesna in se v njih enostavno ne počutiš več udobno, pa ne zato, ker bi imel nekaj kilogramov preveč. Napihnjen trebuh je neprijetna, včasih boleča težava, s katero se srečuje vse več ljudi. Pogosto ga spremljajo tudi vetrovi, kar je povsem normalno, saj se mora napihnjenost na nek način izločiti iz prebavnega trakta.

Napihnjenost izhaja iz neravnovesja črevesne flore

Črevesno floro sestavljajo različne glivice in bakterije. Med njimi so tako za telo dobri kot tudi škodljivi organizmi. Preko prehranjevanja v telo vstopajo različne snovi, tudi bakterije, ki niso dobre za zdravje. Dobre (probiotične) bakterije velikokrat že v samem prebavnem traku napadejo slabe bakterije in te tako ohranjajo zdrave. Ko pa je število slabih bakterij preprosto preveliko, se začnejo težave. Takrat pride do porušenega ravnovesja v črevesni flori ter posledično prebavne motnje, napihnjenega trebuha in zaprtosti.

Zakaj se počutiš kot balon?

Verjetno se sprašuješ, kako sploh pride do težav? Najpogostejši vzrok je seveda hrana: bodisi kombinacija določenih živil ali pa zgolj količina zaužite hrane. Tudi ti se verjetno ne počutiš najbolje, ko poješ preveč, kajne? Tako se počuti tudi tvoj prebavni trakt, takrat postane preobremenjen in se zato v telesu tvori več plinov kot običajno. Najbolj problematična je nezdrava hrana, ki vsebuje veliko maščob in sladkorja.

Seveda pa lahko pride do napihnjenosti tudi zaradi alergij (intolerance) na določeno sestavino. Najpogostejša krivca za težave sta mlečni sladkor v mlečnih izdelkih (laktozna intoleranca) in gluten (celiakija), ki ju črevesje ne more prebaviti.

Kako si lahko pomagaš?

Poslušaj in opazuj svoje telo. Kdaj se napihnjen trebuh pojavlja? Izogni se živilom, ki ti povzročajo neprijetne težave. Svojemu telesu boš najbolj pomagal, če boš na dan zaužil manjšo količino hrane, oz. jo razporedil na več obrokov. Poleg zdrave prehrane, ki naj vsebuje manjšo količino živil, ki povzročajo nastajanje plinov v črevesju (fižol, leča, cvetača, brokoli,..) in čim bolj aktivnega življenja, si lahko pomagaš s probiotiki.

Včasih so naše babice za zdravje jedle fermentirana živila, ki vsebujejo probiotike: kislo zelje, repa in fermentirani mlečni izdelki (jogurt, kefir, kislo mleko). Danes pa lahko na njihovo učinkovitost vplivaš zelo hitro. Verjetno si želiš, da ti to uspe v najkrajšem možnem času, kajne? No, za to ti bo v veliko pomoč kakovostno probiotično prehransko dopolnilo.

V boj proti napihnjenemu trebuhu s probiotiki

Probiotiki so živi organizmi, ki ob redni uporabi ugodno vplivajo na naše zdravje in počutje oz. na razmerje dobrih in slabih bakterij. Probiotiki namreč vzdržujejo bazično ravnovesje v prebavnem traktu, ki je predpogoj za delovanje prebavnih encimov in vzdrževanje uravnotežene črevesne flore.

Probiotiki so torej dobre bakterije, ki kot že sama beseda pove, delujejo »za življenje«. Te bakterije v zdravem prebavnem traktu izločijo vse slabe bakterije, ki nam lahko škodijo, hkrati pa iz hrane absorbirajo potrebna hranila, ki jim pomagajo ostati žive in aktivne.

Problem postane, ko se ravnovesje dobrih in slabih bakterij poruši. Si vedel, da je to vse zaradi nepravilne prehrane, pogoste uporabo antibiotikov ter stresnega načina življenja, namesto dobrih, na žalost hranimo slabe bakterije, ki se zato razmnožijo, prevladajo nad dobrimi bakterijami in začnejo slabiti naš imunski sistem, povzročijo napihnjen trebuh ter druge prebavne motnje?

Ukrepanje je nujno!

Za naseljevanje dobih bakterij v črevesju, ki bodo stabilizirale tvojo prebavo, te rešile napihnjenega trebuha in zaprtosti, lahko poskrbiš s kvalitetnimi probiotiki, ki vsebujejo tudi prebiotike. O tem, kaj so prebiotiki, si lahko prebereš tukaj: https://www.malinca.si/blog/probiotiki-s-prebiotiki-kaj-so-in-zakaj-jih-jemati, kjer najdeš tudi veliko pozitivnih izkušenj uporabnikov.

Pri napihnjenosti pomagajo probiotiki, ki vsebujejo dve vrsti mlečnokislinskih bakterij Lactobacillus acidophilus in Bifidobacterium lactis.

Probiotiki, ki jih je Malinca poimenovala Imunobiotiki, poleg omenjenih probiotičnih mlečnokislinskih vrst bakterij vsebujejo še 14 dodatnih probiotičnih bakterijskih sevov (torej skupaj 16 probiotičnih bakterijskih sevov), ki dokazano ugodno delujejo na prebavo in pomagajo vzdrževati zdravo črevesno mikrofloro, poleg tega pa krepijo tudi tvoj imunski sistem.

Malincini Imunobiotiki so koncentrirana kombinacija liofiliziranih probiotičnih bakterij v kapsuli. To pomeni, da so probiotične bakterije posušene in uspavane. Med sušenjem spremenijo obliko, mirujejo in čakajo na ugodno, vlažno okolje, kjer se ponovno aktivirajo. Poleg tega so tudi mikroenkapsulirane - mikrodelci prahu so preslojeni s posebnim slojem, ki omogoča večjo stabilnost probiotikov. Dodatno pa so zavarovani še s posebno DR HPMC kapsulo, ki jim omogoča, da se aktivirajo šele, ko prispejo v črevesje (Delayed Release). Torej učinkujejo točno tam, kjer so najbolj potrebni.

Pozitivnih učinkov s probiotiki ima že ogromno ljudi. 

Terapija s probiotiki

Probiotike je priporočljivo jemati redno, vsaj 2 meseca neprekinjeno, da se lahko ponovno vzpostavi naravno ravnovesje črevesne flore. Potem pa terapijo ponavljaj ob poslabšanju.

Se odpravljaš na potovanje in te je že sedaj strah kako bo sprememba okolja in prehrane vplivala na tvojo prebavo in odvajanje blata? Zaprtost je lahko resen problem in velik uničevalec zabave. Pred odhodom ti zato predlagam vsaj nekaj dnevno preventivno kuro s probiotiki. Tako boš svoje telo dobro pripravil na spremembni šok, ki sledi.

Si pogosto bolan oz. se ti zdi, da nenehno bolehaš za prehladi? Obstaja velika verjetnost, da je za tvoj oslabljen imunski sistem krivo predvsem pomanjkanje koristnih bakterij – probiotikov. Vsak zdravnik ti bo namreč priporočil njihovo jemanje tudi pri zdravljenju z antibiotiki. Zakaj? Antibiotiki poleg tega, da uničijo škodljive bakterije v tvojem telesu, uničijo tudi tiste zdrave, ki sodelujejo pri dobri prebavi in ti pomagajo ostati zdrav.

Ohrani črevesje zdravo

Zavedaj se, da je ravnovesje črevesne flore temelj tvojega dobrega počutja in splošnega zdravja. Recept za urejeno prebavo je kombinacija zdrave prehrane, aktivnega načina življenja in uživanje kakovostnih probiotičnih izdelkov. Ne pozabi pa tudi na prebiotike, ki probiotikom omogočajo večjo učinkovitost. Dobre bakterije se namreč razmnožujejo samo v primeru, da imajo podlago za rast – to pa so vlaknine.

Imunobiotiki Malinca vsebujejo edinstveno mešanico probiotičnih in prebiotičnih bakterij, ki v času uporabe zagotavljajo kar 20 milijard živih kultur na kapsulo. Torej, 20 milijard dobrih bakterij, ki ti bodo pomagale, da bo tvoje črevesje spet zaživelo in reklo »Adijo, napihnjen trebuh.«