Prižgi svečko za boljši jutri

V soboto se po vsem svetu obeta globalna akcija prižiganja svečk za pravičen, ambiciozen in zavezujoč dogovor v Kopenhagnu.

11. 12. 2009

 

Mednarodna pogajanja o podnebnih spremembah so že v polnem teku, a izid dogovorov bo odvisen tudi od zahtev širše javnosti, ki bo ukrepe občutila v vsakdanjem življenju, zato bo akcijo, ki bo zahtevala ukrepanje svetovnih voditeljev, z najrazličnejšimi dogodki podprlo več kot 132 držav, med njimi tudi Slovenija – v Ljubljani bodo v ta namen zagorele svečke.

Naj zagori

Kot del globalne akcije, ki jo prek spleta vodi mednarodna aktivistična državljanska mreža Avaaz, se bo v soboto ob 17.30 odvil dogodek na Prešernovem trgu, organizira pa ga slovenska neprofitna organizacija EcoGuerilla. Zbrana množica bo istočasno s preostalim svetom prižgala svečke in s tem sporočila svetovnim voditeljem, da je treba že zdaj doseči pravi klimatski dogovor.

Tri zahteve

Strokovnjaki dogovor opredeljujejo s tremi zahtevami – biti mora:

1. pravičen – razvite države morajo zmanjšati emisije za najmanj 40 odstotkov do leta 2020, hkrati pa je treba revnim državam omogočiti financiranje za prilagajanje podnebnim spremembam v znesku 200 milijard ameriških dolarjev letno;

2. ambiciozen – emisije držav bi morale najvišje ravni doseči najkasneje do leta 2015, nato pa postopoma pasti na varno raven ogljika v atmosferi (350 delcev na milijon in manj);

3. zavezujoč – realno dosegljiv in pravno obvezujoč.

Pridi tudi ti

Globalni akciji, ki bo dosegla vrhunec s prižiganjem svečk pred sedežem klimatskih pogajanj v Kopenhagnu, se pridruži tudi ti – s seboj prinesi svečko, pripelji prijateljice in tako pokaži, da ti ni vseeno za usodo našega sveta.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri