Prislužite si dobro karmo

Včasih se zdi, kakor da se je vse zarotilo proti nam. Toda nikar se ne predajte fatalizmu! Čas je, da stvari vzamete v svoje roke in aktivno posežete v tok usode.

27. 6. 2002

Vsaka med nami je že kdaj šla skozi obdobja v življenju, ko se je vse, česar smo se dotaknile, sesulo v prah. Zle slutnje, da naključij slabe sreče kar ne bo konec, pa kot znanilci vraževernega strahospoš tovanja pred nečim neznanim, a vsemogočnim, že nakazujejo tudi možnost rešitve iz pogrezajočega se brezna.

Toda rešitve pogosto takrat ne zmoremo zares jasno videti. Ko ste v zadnjih treh dneh razbile že šesti kozarec, iz rok vam je ušla najljubša skleda za solato, pecivo ni vzhajalo, za nameček pa se je med belo perilo prikradla še rdeča nogavička, je bilo naključnih znanilcev, da se bo slabo le še stopnjevalo, preveč, da bi še verjele v naključja.

In ko je nepovezanih, a sorodnih dogodkov preveč, lahko le še resno dvomite o zgolj znanstveno razložljivem. Trenutek, da na vzročno-posledično verigo zle sreče vplivate kar same, je tu! O čem pravzaprav govorimo? O karmi, seveda! O vibracijah, ki jih oddajate in za katere nekateri verjamejo, da so ključen srečenosni dejavnik ali nasprotno: privlačevalec pogube.

Karma je pojem, ki ga poenostavljeno in dobesedno lahko razumemo kot zakon vzroka in posledice. Gre za starodavno filozofijo, ki trdi, da vsaki akciji sledi temu primerna reakcija, kar bi lahko ponazorili z nekoliko mističnim učinkom bumeranga ali po ljudskem izročilu z reklom: Vse se vrača, vse se plača! Ko nekaj svojega (misli, čustva, dejanja) pošljete v svet, to sproži verigo odnosnih dogodkov.

Po zakonih narave (karme) se to nazadnje v taki ali drugačni obliki vrne k svojemu izvoru. In krog je sklenjen. V svoji osnovi je princip torej preprost: če boste oddajale pozitivne vibracije, boste pozitivno tudi prejemale in se tako zasluženo veselile dobrega življenja.

Kar boste sejale, to boste žele

Še preden pa zamahnete z roko, češ spet neke novodobne traparije, premislite, ne glede na to, če verjamete ali ne v koncept karme: Ali niste v splošnem mnenja, da pozitivna dejanja prijaznosti in dobrodušnosti vendarle prinašajo temu primerno obarvane dobrobiti. In kakšne socialne in siceršnje usode se lahko nadeja večno negativno in sovražno nastrojen človek?

Povsem praktičnih primerov za preverjanje teh trditev boste našle dovolj že v svoji neposredni bližini. Prijateljica vaše mame ima hčer, ki je pravkar diplomirala. Ker imate poznanstva v njeni panogi, ji priskrbite prvi zaposlitveni pogovor. Zahvaljujoč vašemu posredovanju, se vse skupaj konča z vstopom v perspektivno delovno razmerje.

Navdušena nad možnostmi, ki se ji odpirajo, pripravi domačo zabavo, na katero ste seveda povabljeni. Seveda ste ponosni nase, ker ste ji lahko pomagali, zato se zabave z veseljem udeležite. In ker vam je iz srca hvaležna, se potrudi, da imate na zabavi status častne gostje, vam pa ta pozornost (če ste zares iskreni) godi. Suverene in samozavestne se na zabavi zaklepetate s čudovitim primerkom samca, ki vas na koncu večera zaprosi za telefonsko številko.

Nato se prijetno razburjene zaradi obetavnega znanstva zapletete v pogovor s parom iz soseščine in glej ga zlomka: prav te dni oddajajo luksuzno stanovanje za nadvse primerno ceno, ve pa že nekaj časa oprezate za prav tako priložnostjo. Nova strastna romanca, čudovito stanovanje in kar nekaj novih znanstev, ki vam bodo na poslovnem področju vašega delovanja v prihodnje še kako prav prišli – ni slabo, priznajte! In to zaradi ene same majhne usluge, ki ste jo pred kratkim naredile – samoiniciativno!

Nekaj bližnjic, kako do dobre karme

Postanite jutranja ptica – vedno vstajate prepozno in nato divjate v službo, upajoč, da ne bo nihče opazil, da spet zamujate? Nič čudnega, da je vaša karma v kritičnem stanju. Dan začenjate stresno in ste zagotovo na dobri poti, da ste do večera prava živčna razvalina. Modreci vzhoda so prepričani, da je prav jutro čas največje mentalne jasnosti.

Zato vstanite dovolj zgodaj, da izkoristite sveže energije jutra za kratko meditacijo o načrtih za današnji dan in si poglavitne cilje dneva tudi zapišite. Dan začnite umirjeno in osrediščeno, pa boste izžarevale pozitivno energijo ves dan.

Smejte se iz vsega srca – smejanje sprošča in oddaja nalezljivo pozitivne vibracije v okolje. Smeh “okuži” tudi druge ljudi, s katerimi prihajate v stik, in ker se ti počutijo bolje, so tudi v odnosu z vami lahko pozitivnejši. Smejanje učinkuje sprostitveno tudi na telesnem nivoju, saj se pri tem v možganih sproščajo endorfini. Preplavljene s hormoni sreče se počutite seveda še bolje, notranje zadovoljne in mirne. Zato se nikar ne zadržujte!

Ne skoparite s komplimenti – pozorneje in predvsem pozitivneje opazujte ljudi, s katerimi prihajate v stik. V vsakem najdite nekaj, kar je po vašem mnenju mogoče šteti za vrlino (slabosti, ki ne bodo ušle vašemu kritičnemu očesu, vsaj tokrat pustite ob strani), in nato to tudi povejte. Zaradi pozitivne notranje in dejanske naravnanosti boste oddajale vibrirajočo avro toplega in pozitivnega, na kar se bodo ljudje prav tako pozitivno odzvali.

Bodite racionalne, ne razdiralne – nikoli se ne odločajte o ničemer v razgretem stanju besa. Precej verjetno je, da boste delovale le razdiralno zaradi vročičnosti trenutka. Impulzivna dejanja iz jeze pogosto prinašajo negativne posledice, ki se jih še dolgo ne znebimo. Besede, izrečene v takšnem stanju, pa nas lahko preganjajo še leta: tako ali drugače, dejansko ali po naši vesti. Počakajte, da se najprej za silo umirite, nato pa reagirajte v duhu ugodnejšega karmičnega razpleta dogodkov.

Redoljubnost je vrlina – modrost vzhoda je glede čistoče in reda nedvoumna. Mnenje, da urejenost vašega okolja vpliva tudi na urejenost vašega mentalnega podstrešja, ni iz trte izvita. Urejeno, neprenatlačeno okolje z logično in lično postavljenimi izbranimi predmeti bo na vaš um delovalo pomirjevalno. Kaos v glavi pa nasprotno pomeni splošno neorganiziranost in nered v neposrednem okolju. Nato ste pod vplivom vibracij iz okolja še bolj raztresene in zmedene, namesto da bi bile notranje mirne in skladne. Velike odločitve pa sklepajo le slednji!

Ostanite v stiku s pozitivcem – zaposlite svojo najboljšo prijateljico ali prijatelja kot svojega angela varuha za primere krize. Takrat vam lahko na primer s pozitivnimi sugestijami po potrebi okrepi načeto samozavest. Takoj ko boste začutile, da vas bremena dneva vlečejo k tlom, vzpostavite z njo stik (na tisoč in en mobilno-elektronski način).

Rešitev je preprosta: vaše notranje samogovore lahko preseka in preusmeri že z nekaj pozitivnimi afirmacijami. S pravočasno intervencijo se zato ne boste več po nepotrebnem utapljale v mlakužah samopomilovanja. Še vedno boste v stiku s svojim ranljivim jazom, na koncu pa si boste lahko dejale, da ste bile dovolj močne, da ste si dovolile pomagati.

Ko udari bumerang

Življenje je polno primerov, ki potrjujejo obstoj univerzalnega karmičnega zakona:

“Poljubila sem prijateljičinega fanta. Ko je ta za to izvedela, je vplivala na strica, ki mi ji oddajal sobo, da mi ni podaljšal najemniške pogodbe. Tako sem ostala brez prijateljice in si morala poiskati novo stanovanje. Leto kasneje mi je prišlo na ušesa, da mi zdajšnja sostanovalka skače v zelje. Skupni prijatelji so mi povedali, da že nekaj mesecev spi z mojim fantom.” Sandra, 25

“Medtem ko sem hitela po nakupih, se je vame po nesreči zaletel neki fant, ki me ni videl, ker se je ravno takrat pogovarjal po mobilniku. Nadrla sem ga, naj že vendar gleda, kod hodi, ali pa si naroči nov par očal. Kasneje je zazvonil moj mobilni telefon. Ker me je presenetilo, sem se spotaknila, telefon pa mi je takrat iz žepa padel na tla in se razbil.” Maja, 27

“Na skrivaj sem se prijavila na razpis za isto delovno mesto kot moja takratna prijateljica, čeprav službe nisem tako nujno potrebovala kot ona. Ker sem imela več izkušenj, sem delo tudi dobila. Čez dve leti so jo v tem podjetju zaposlili kot meni nadrejeno: mojo nekdanjo prijateljico!” Katja, 32

“Ob kavi sem se skupaj z nekaj sodelavci norčevala iz malo preobilnega sodelavca. Ko so mi namignili, naj utihnem, je bilo že prepozno. Videla sem, da je vse slišal in videl. Vse, kar sem v tej nerodni situaciji lahko naredila, je bilo, da sem se mu patetično opravičila. Konec meseca smo šli na smučanje v Kranjsko Goro. Zlomila sem si nogo in se čez nekaj mesecev še vedno bojevala s trdovratnimi kilogrami, ki sem si jih pridobila zaradi dolgotrajnega ležanja v mavcu.” Mateja, 24

Nevtralizirajte slabo karmo

Nekaj Cosmovih primerov za nevtralizacijo slabih energij:

Slaba karma: Niste zadržali dvigala.

Nevtralizator: V lokalu, v katerem se pogosto zadržujete, pustite, da se nekdo vrine v vrsto za pijačo, čeprav bi morali biti na vrsti.

Slaba karma: Fotokopirni stroj pustite zamašen s papirjem.

Nevtralizator: Tokrat se javite, da kavo in opoldanske zapitke plačate vi, čeprav niste na vrsti.

Slaba karma: Brez dovoljenja ste si sposodili sostanovalkino bluzo.

Nevtralizator: Sami od sebe ji ponudite na posodo svojo obleko, ki ji je tako všeč, najraje tik pred pomembnejšim novim zmenkom.

Slaba karma: Potuhnete se in ne prikažete na zmenek.

Nevtralizator: Za svoje samske prijatelje in znance pripravite interno zabavo.

Slaba karma: Brez vseh zavor se spogledujete z drugimi, ko ga ni v bližini.

Nevtralizator: Ugriznite se za jezik, ko bo na prijateljskem kosilu s svojim nekdanjim dekletom.

Cosmov karmični test

Kaj sejete in kakšno karmo žanjete?

Pred kratkim sta se s fantom razšla in zdaj prebolevate:

Diva usode: Več ur preživim v fitnes centru, da izživim občutke jeze in žalosti. Nato si privoščim še obisk pri elitnem frizerju.

Mila jera: Več ur preživim ob limonadnih operah pred TV, z robčki na dosegu rok in kujem najnovejši scenarij maščevanja.

Nadrejeni vas je po e-pošti pohvalil za trud pri projektu, ki je delno tudi zasluga sodelavke:

Diva usode: Šefu se zahvalite za pohvalo in pri tem upravičen del zaslug za uspe- šen projekt pripišete sodelavki.

Mila jera: Šefu se zahvalite za pohvalo in priporočite za napredovanje na delovno mesto, kjer se je prav takrat pojavila potreba.

Sestra vas pokliče v solzah sredi noči, ker ji je ravno poginila najljubša zlata ribica v akvariju:

Diva usode: Pritečete s papirnato šatuljico, da jo bosta dostojno pokopali. Ostanete na skodelici vročega mleka, da do konca izjoka svojo bolečino.

Mila jera: Postavite jo na realna tla: da je dovolj stara, da vas s takimi neumnostmi ne obremenjuje sredi noči. Saj je samo zlata ribica, za božjo voljo!

Prva spolna izkušnja z novim fantom se konča z vašim razočaranjem:

Diva usode: Zadržite to zase. Na koncu koncev je bilo prvič in je bil morda le preveč nervozen. Ker se še ne poznata dobro in so bila pričakovanja prevelika.

Mila jera: Takoj mu daste košarico. Skličete zbor prijateljic in jim v detajle poročate vse o njegovih nerodnostih in pomanjkljivostih.

Standardno poročno darilo, s katerim se pokažete na vratih, je:

Diva usode: Foto album, tako da bo srečni par lahko uredil spomine na pomembni dogodek.

Mila jera: Podpišete se na voščilno kartico na darilu od nekoga tretjega.

Ko se pripravljate na zmenek na slepo, vedno:

Diva usode: Vzamete si čas za urejeno pričesko in si zmanikirate nohte. Oblečete najlepše kose garderobe in ne pozabite na prašička, ki vam prinaša srečo.

Mila jera: Še preden sploh pristanete na zmenek v takih okoliščinah, zahtevate njegovo fotografijo. Zakaj bi izgubljale čas z zmeneti?

Če bi vas prijatelj/ica pripeljala v lokalni bar …

Diva usode: Zanimala bi vas socialna dinamika v baru in kako se družijo ljudje, ki se dobro poznajo.

Mila jera: Me ne zanima! Zahtevala bi, da to beznico takoj zapustimo in se držimo svojih prvotnih načrtov.

Če bi morali svojo življenjsko filozofijo strniti v eno samo geslo, ali bi izbrali:

Diva usode: Življenje je lepo!

Mila jera: Zakaj jaz?

Nataša Zupanc