Priklon ženskam, ki bogatijo svet znanosti

Pet izjemnih znanstvenic bo danes, 4. marca, prejelo mednarodno nagrado L'oréal-UNESCO Za ženske v znanosti 2010.

4. 3. 2010

Na nocojšnji slovesnosti v Parizu bosta partnerja mednarodnega programa Za ženske v znanosti L'oréal in UNESCO nagradila pet izjemnih, svetovno uveljavljenih znanstvenic.

Kriterij izbora nagrajenk je bila njihova znanstvena odličnost in izjemni dosežki na področju znanosti o življenju, ki je tudi osrednja tema letošnjih mednarodnih nagrad. Denarne nagrade v višini 100.000 ameriških dolarjev je 18-članska komisija med 1000 kandidatkami za mednarodne nagrade podelila petim najodličnejšim (iz vsake celine po eno):

  • Rashika El Ridi (Afrika in arabske države): Profesorica na Univerzi v Kairu v Egiptu je nagrado prejela za svoje raziskave, v okviru katerih je razvijala cepiva zoper tropsko bolezen  Schistomiasis/Bilharzia.
  • Lourdes J. Cruz (Azija in Pacifik): Profesorica na Inštitutu za morske študije Univerze Philippines Diliman na Filipinih si je nagrado prislužila z odkritjem toksinov v morskih polžih, ki igrajo pomembno vlogo pri proučevanju delovanja možganov.
  • Elaine Fuchs (Severna Amerika): Profesorica na Univerzi Rockefeller v ZDA pa je prejela nagrado za svoj prispevek k boljšemu razumevanju biologije kože in kožnih celic.
  • Anne Dejean-Assémat (Evropa): Profesorica Inštituta Pasteur v Franciji si je nagrado prislužila z raziskavami, ki so pripomogle k boljšemu razumevanju levkemije in raka jeter.
  • Alejandra Bravo (Latinska Amerika): Profesorica na Inštitutu za molekularno biologijo Univerze Nacional Autonoma v Mehiki pa je nagrado prejela za svoje raziskovalno delo na področju bakterijskih toksinov, ki služijo kot močan insekticid.

Partnerja sta že razglasila tudi 15 mednarodnih štipendistk programa 'Za ženske v znanosti' v višini 40.000 ameriških dolarjev (po trem v vsaki UNESCO svetovni regiji).

P.S.

Program sicer živi še na nacionalni ravni in je od leta 2006 prisoten tudi v Sloveniji, namenjen pa je mladim raziskovalkam v zadnjem letniku doktorskega študija.

Doslej je nacionalno štipendijo prejelo 700 mladih znanstvenic iz več kot 35 držav, ki so vključene v program. Partnerji slovenskega nacionalnega programa - L'Oreal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija – pa so doslej nagradili deset izjemnih slovenskih znanstvenic. V začetku februarja so tako s štipendijami v višini 5 tisoč evrov nagradili biotehničarko Nežo Finžgar, kemičarko Niko Lendero Krajnc in biokemičarko Petro Brožič.

Nacionalni program 'Za ženske v znanosti' živi tudi na spletni socialni mreži Facebook v okviru skupine Za ženske v znanosti, ki se ji lahko pridruži vsakdo, ki ga tematika zanima.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri