Prijavimo vsa divja odlagališča v Sloveniji!

Vsi vemo, da divja odlagališča močno škodijo našemu okolju ...

2. 2. 2011

Divja odlagališča predstavljajo grožnjo okolju in ljudem, saj odpadki, odloženi na njih, pogosto vsebujejo nevarne snovi. Te lahko prodrejo tudi v podtalnico in nepovratno onesnažijo vire pitne vode.

Raziskava iz leta 2006 je znotraj vodovarstvenih območjih v občini Ljubljana odkrila preko 1000 odlagališč! Odpadke na divjih odlagališčih se pogosto namerno sežiga (npr. sežiganje kablov, akumulatorjev in gum z namenom pridobivanja kovin), s čimer se v zrak in tla sproščajo izjemno strupene snovi.

Divja odlagališča kvarijo izgled krajine in s tem zmanjšujejo kvaliteto bivanja. Takšna odlagališča imajo tudi druge slabe učinke – zmanjšujejo privlačnost turističnih območij, zmanjšujejo vrednost nepremičnin in zahtevajo visoka sredstva za sanacijo – zgolj iz občinskih blagajn se vsako leto nameni več milijonov evrov za sanacijo divjih odlagališč. Samo s tem denarjem bi lahko vsako leto ustvarili nekaj sto novih delovnih mest!

Popišimo jih enkrat za vselej!

Nihče v resnici ne ve, koliko divjih odlagališč imamo v Sloveniji, kje so in kakšne odpadke vsebujejo. Zato tudi ni mogoče pripraviti načrta za boj proti njim.

Odlagališča se vsako leto čistijo v večjih in manjših prostovoljskih akcijah. Na stotine se jih vsako pomlad organizira po vsej Sloveniji. Žal prostovoljske čistilne akcije, kljub mnogim pozitivnim učinkom, problematike divjih odlagališč ne morejo trajno rešiti. Odpadki se vedno znova kopičijo.

Tudi izkušnje iz tujine kažejo, da je edini uspešen način spopadanja z nelegalnim odlaganjem odpadkov premišljeno in sistematično delo, ki zahteva dobro načrtovanje. S tem namenom je med lansko aprilsko akcijo nastal prvi vseslovenski popis divjih odlagališč. Zdaj pa lahko na pomoč priskočimo tudi prostovoljci!

Sodeluj v akciji popisovanja!

Z iskanjem in zbiranjem podatkov o divjih odlagališčih lahko po svojih močeh pomagamo, da se problematika divjih odlagališč začne reševati na učinkovit način.

Prostovoljske popise divjih odlagališč bo društvo Ekologi brez meja skupaj s partnerji organiziralo vsako pomlad. Prvič že v marcu 2011.

Več o tem tudi tukaj!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri