Prijave na natečaj Slovenia Press Photo 2012 odprte!

Zavod za promocijo fotografije SPP letos že četrtič organizira festival novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo 2012.

6. 2. 2012

Odprte so prijave na natečaj Slovenia Press Photo 2012, prijava fotografij pa bo mogoča vse do 29. februarja in sicer prek elektronskega obrazca na spletnem mestu www.sloveniapressphoto.si.

Najboljša dela slovenskih fotografov in fotoreporterjev, ki jih bo izbrala mednarodna žirija, bodo ob zaključku festivala Slovenia Press Photo 2012 na ogled na razstavi.

Slovenia Press Photo 2012

Spremljevalni program

Po uspešno izvedenih festivalih Slovenia Press Photo v letih 2009, 2010 in 2011, ki so jih spremljale tudi velike razstave mednarodno priznanih agencij, so tudi letos pripravili bogat spremljevalni program, med drugim tudi številne delavnice priznanih mednarodnih fotografov.

Podrobnosti natečaja

Slovenski fotografi in fotoreporterji dnevno spremljajo mnoge dogodke in beležijo zanimive ter pretresljive zgodbe.

Natečaj Slovenia Press Photo 2012 je priložnost za pregled najboljših fotoreporterskih dosežkov preteklega leta in je namenjen vsem profesionalnim in zahtevnim amaterskim fotografom s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Žirija mednarodnih priznanih strokovnjakov s področij fotožurnalizma in fotografije  bo ob zaključku natečaja izbrala najboljša dela. Na slavnostni podelitvi bodo razglasili nagrade za najboljšo fotografijo leta 2011, za najboljšo reportažo 2011, zmagovalno fotografijo letošnjega natečaja in zmagovalno reportažo natečaja v petih kategorijah.

Fotografi se lahko za nagrade potegujejo v petih kategorijah - šport, novice, narava in okolje, zabava ter kultura in ljudje.

Napoved programa festivala

V okviru letošnjega festivala novinarske in dokumentarne fotografije Slovenia Press Photo 2012, ki se bo z otvoritveno razstavo pričel 21. februarja 2012, bodo organizirane tudi razstave mednarodno uveljavljenih fotografov in agencij.

Otvoritvena razstava letošnjega festivala je razstava neprofitne organizacije Art Work Projects, ki s pomočjo oblikovanja in umetnosti ozavešča in izobražuje javnosti o pomembnih človekovih pravicah in okoljskih vprašanji. Sestavljena je iz treh delov (Kongo/Ženske, Lakota v Afriškem rogu in Afganistanske ženske) in predstavlja dela številnih priznanih fotografov.

Druga bo razstava svetovno znanega ruskega fotografa Yurija Kozyreva, člana fotografske agencije Noor Images. V Ljubljano bodo pripeljali njegovo zadnjo in najaktualnejšo fotografsko razstavo z naslovom The Arab Spring – On Revolution Road, za katero je prejel tudi prestižno nagrado Visa d'Or News. Organizatorji so v razstavo povabili tudi Christopherja Morrisa, fotografa in ustanovnega člana prestižne fotografske agencije VII, ki bo predstavil svojo razstavo Fashion/Moda. Morris je izvedel kampanje za številne modne znamke, vključno z Roberto Cavalli, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Dior, Chanel in Prada. V okviru razstave bo predstavil tudi avtorske modne video posnetke.

Zaključni dogodek s podelitvijo nagrad Slovenia Press Photo 2012 (5.3.2012, ob 20.00, Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani) bo hkrati tudi otvoritev razstave nagrajencev Slovenia Press Photo 2012 in dobitnikov častnih omemb.

Datumi otvoritev razstav in dogodkov!

  • 21.2.2012 - ob 20.00 - Razstava: Art Work Project, Cankarjev dom, velika sprejemna dvorana (Prešernova cesta 10, Ljubljana)
  • 28.2.2012 - ob 20.00 - Razstava: Yuri Kozyrev/Noor Images – Arab Spring/Arabska pomlad    Cankarjev dom, velika sprejemna dvorana (Prešernova cesta 10, Ljubljana)
  • 29.2.2012 - ob 20.00 - Seminar: Yuri Kozyrev/Noor Images, Cankarjev dom, Kosovelova dvorana (Prešernova cesta 10, Ljubljana)
  • 1.3.2012 - ob 20.00 - Razstava: Christopher Morris/VII – Fashion/Moda, Desni atrij Mestne hiše Ljubljana (Mestni trg 1, Ljubljana)
  • 5.3.2012 - ob 20.00 - Podelitev nagrad Slovenia Press Photo 2012 in otvoritev razstave zmagovalcev in častnih omemb žirije, Cankarjev dom, velika sprejemna dvorana (Prešernova cesta 10, Ljubljana)