Prijateljice za vedno

Si predstavljaš osebo, ki te pozna do obisti,  ki ji lahko vse poveš in zaupaš, se vedno zaneseš nanjo, veš, da ti bo kadarkoli v oporo, skupaj pa sta doživeli najbolj divje trenutke v življenju? Ja, to je tvoja najboljša prijateljica. Toda ena ni nobena, zato je še bolje, če imaš dve!

17. 12. 2010

Na teh straneh predstavljamo tri skupinice prijateljic – vrstnic, ki se poznajo različno dolgo ter iz različnih obdobij svojega življenja in so podrobnosti svojega prijateljstva razkrile samo za Cosmo.

Prijateljstvo traja: 6 let

Ana Štrasner, Barbara Hočevar in Teja Pucelj iz Novega mesta so skupaj hodile v gimnazijo. Ana je natančna oseba z občutkom za modo, Teja je vedno aktivna, saj veliko svoje energije usmeri v šport, Barbara pa uživa v delu z otroki in je bolj umetniška duša. Vse vedo, kaj želijo doseči v življenju na svojem področju. Čeprav so se njihove poti nekoliko ločile, ko so začele študirati, si še vedno vzamejo čas za žuranje, šport in dobro kavo.

Modna navdušenka

Ana, 21 let, študentka prava na Pravni fakulteti v Ljubljani, status: v zvezi

“S Tejo se poznava že 14 let, saj sva bili sošolki tako v osnovni kot v srednji šoli. Barbaro pa sva spoznali v prvem letniku gimnazije. Ker smo hodile na športni oddelek, nas je vse združeval šport. Nekaj časa smo skupaj trenirale tudi atletiko.

Najbolj smo uživale na morju po koncu srednje šole. Tam smo imele dovolj časa, da smo se ukvarjale s samimi ženskimi zadevami: jutranji pilates, pitje koktajlov, eksperimentiranje v kuhinji, lakiranje nohtov in pogovori, ki so se zavlekli pozno v noč. Barbi in Teja sta vredni zaupanja in mi vedno pomagata, če potrebujem pomoč ali nasvet.”

Umetniška duša

Barbara, 21 let, študentka razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, status: samska

“Tudi me smo v srednji šoli doživele najstniške ljubezni, zato smo si velikokrat pomagale s preteklimi izkušnjami in nasveti. Z njima se mi nikoli ni bilo težko pogovarjati o svojih težavah in deliti izkušnje. Pomembne so bile tudi malenkosti, kot na primer pomoč pri domači nalogi, pri prepričevanju staršev, da bi lahko dlje ostale na žurih ...

Med nami tudi nikoli ni prišlo do večjih prepirov, manjše konflikte pa smo urejale sproti.

Najbolj pomembno se mi zdi, da me prijateljici znata poslušati in mi brez zadržkov povedati svoje mnenje. Čeprav so se naše poti ločile, odkar študiramo, si najdemo čas za druženje.”

Aktivna športnica

Teja, 20 let, študentka farmacije na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, status: v zvezi

“Barbi se iz srednje šole spominjam kot najbolj postavne rokometašice, Ane pa iz osnovne kot drobne gimnastičarke. Posebna se mi je zdela, ker je imela doma puščavske skakače, tako da sem bila redni gost pri njenem terariju. Na splošno imam na njiju same lepe spomine, saj smo skupaj preživele ogromno časa tudi zunaj šole. Najlepši del je bilo skupno pripravljanje na žuranje pri meni, kjer sta punci tudi velikokrat prespali.

Glede fantov nikoli ni bilo težav. Na srečo imamo različne okuse in si nikoli nismo želele istega. Držale smo se tudi nenapisanega pravila, da se prijateljičine bivše fante pusti pri miru. Menimo, da je prijateljstvo bolj pomembno od fanta, ki ti je le všeč.

Z Ano danes še vedno preživim veliko časa, saj sva sostanovalki v Ljubljani. Posebej radi hodiva skupaj na gledališki abonma. Z Barbi pa se velikokrat pokličemo in se dobimo na kavi, kosilu ali pa na žuru. Skozi tako dolgo obdobje prijateljstva sem spoznala, da sta to pravi punci, ki jima lahko zaupam.”

Prijateljstvo traja: 20 let

Tjaša Cujnik, Nina Mežan in Katja Žigante so se spoznale v vrtcu (dlje njihov spomin ne seže) in živele v istem naselju v Novem mestu – od takrat so nerazdružljive. Skozi vsa ta leta se je skupaj z njimi tudi njihovo prijateljstvo spreminjalo in se razvijalo, prešlo različna obdobja in se s časom le še krepilo. Danes jih najbolj povezuje skupno obujanje spominov, vsakdanji ženski problemi, občasni sprehodi, ‘koktajlčkanje’ in dolgi telefonski pogovori.

Resnicoljubna svojeglavka

Tjaša, 25 let, absolventka ekonomije na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, status: v zvezi

“Ob koncih tedna se vse tri dobivamo in blebetamo, razglabljamo ali plešemo ter skupaj ušpičimo veliko stvari. Naša skupna točka je hrana, razlika pa je, da sem jaz dobra in strpna poslušalka. Katja ima zavidljivo količino energije in življenjskega elana, a jo je prav zaradi tega težko dobiti oziroma jo ustaviti. Nino zanimajo drugi predeli sveta, kamor rada zaide in o katerih nam pozneje z entuziazmom na dolgo poroča, zato jo je treba občasno opozoriti, da skrajša razlago.

Zanimivo je, da se med seboj redko strinjamo. Ampak večkrat ko smo enotnega mnenja, manj je pestro, zato je bolje, kadar se naša mnenja krešejo. Probleme rešujemo tako, da ‘lomimo stole’. Ne glede na to pa bi težko izbrala en sam primer, ko sta mi prijateljici stali ob strani. Podam lahko le pust, toda resničen odgovor: večkrat.”

Radovedna popotnica

Nina, 25 let, grafična oblikovalka, status: samska

“Katja in Tjaša sta čisto pravi prijateljici, taki, na kateri lahko vedno računaš. Sta zabavni in iskreno povesta, kaj si mislita. Vedno si stojimo ob strani, vendar v določenih trenutkih bolj, kot si navajen.

Značajsko smo si kar podobne, čeprav se v določenih trenutkih zgodi, da na dan pridejo manjše razlike – ko na primer hoče vsaka imeti svoj prav pri kakšni stvari. Moti me, ko se Tjaša in Katja obremenjujeta zaradi teže in se ne zavedata, kako zelo lepi punci sta. Najbolj pa mi je všeč, da v njuni družbi vedno počutim super ne glede na situacijo. Dobimo se skoraj vsak vikend in uživamo v naših nepredvidljivih ženskih večerih, ki se na koncu spremenijo v najboljšo žurko.”

Dinamična ustvarjalka

Katja, 25 let, grafična oblikovalka ter učiteljica plesa in zumbe, status: v zvezi

“Toliko let se že poznamo, da natančno vemo, kaj od katere lahko pričakujemo. Vesela sem, da mi prisluhneta, ko tarnam za sto let naprej in nazaj – obe sta res izvrstni poslušalki. Sta tudi barviti, včasih skromni, potepuški, a vedno zanesljivi. Najboljši in neponovljivi. Ko sem odšla na študijsko izmenjavo, sta me podpirali pri vseh mogočih težavah in podvigih, kot da bi bili zraven, in ne tisoč kilometrov stran.

Precej podobne smo si pri ženskih zadevah, različne pa pri svojih hobijih in pri okusu za fante. Če smo že pri fantih ... Moti me, ko pri Tjaši pride na vrsto njen fant, in potem imajo njuni zmenki prednost pred skupnimi druženji. No, saj je tako prav. (Hm, mogoče gre že za ljubosumje z moje strani.) Nina pa ima tako rada živali, še posebej pasjo vrsto, da včasih nameni zares veliko pozornosti pasjim zadevam. Vseeno pa najdemo čas za druženje. Naša najljubša skupna aktivnosti je reševanje vsakodnevnih problemčkov in občasno reševanje svetovnih težav.”

Prijateljstvo traja: 22 let

Mojca Kutin, Vanja Šulc in Maja Veger iz Kranja so se spoznale v prvem letniku srednje šole, družiti pa so se začele v drugem letniku, ko jih je v neločljivo druščino povezal prihod edinega sošolca. Po značajih so si sicer zelo različne, zato skupnih hobijev niso imele, so se pa ujele v skupnem preživljanju počitnic in žuranju. Norih skupnih doživetij je bilo ogromno, najbolj pa so jim ostala v spominu tri, seveda povezana z zabavo: pustovanje, maturantski izlet in avtostop na morje.

Nasmejana umetnica

Mojca, 38 let, ukvarja se s ­svetovanjem in prodajo kuhinj, status: v zvezi, ima eno hčerko

“Naše druženje je temeljilo predvsem na prijateljstvu. Druga drugi smo vedno poskušale pomagati, bile smo si v uteho in v pomoč. Družile smo se praktično cele dneve, za rivalstvo in ljubosumje pa ni bilo ne povoda ne prostora. Tudi naši okusi za fante so bili zelo različni, zato do teh težav ni prihajalo, predvsem pa nam je bila v tistem času najbolj poimembna zabava – fantje nikakor niso bili na prvem mestu. Med nami nikoli ni bilo večjih prepirov, vse stvari smo reševale sproti. Še največkrat smo se sporekle zaradi oblačil, ki smo si jih redno izmenjavale.”

Skrbna organizatorka

Vanja, 38 let, komercialistka v manjšem zasebnem podjetju, status: v zvezi, ima dve hčerki

“Vse tri menimo, da je najpristnejše prijateljstvo, ki se začne v najstniških letih in se skozi leta dograjuje. Me tri se na primer poznamo do obisti. Danes se dobivamo za rojstne dneve, gremo skupaj v kino, v gledališče in na koncert. Povezujejo nas tudi športne aktivnosti: z Mojco skupaj plezava, z Majo pa hodiva na fitness ... Včasih prija tudi čvek ob tortici. Vežejo nas spomini, iskrenost in skupni prijatelji, še vedno pa ga tudi rade skupaj zažuramo. Občasno si pomagamo tudi z varstvom otrok, tako da imajo celo naši otroci skupne poti.”

Optimistična realistka

Maja, 38 let, zaposlena v večjem zasebnem podjetju, status: v zvezi,  ima enega sina

“Prijateljstvo, ki je temeljilo na zabavi in druženju, se je spremenilo s poroko in otroki. Prva je rodila Vanja in takrat sva jo z Mojco malo zanemarili, ker sva imeli druge interese. Potem sem rodila jaz, zato sva se z Vanjo začeli družiti z družinami. Skupaj smo hodili na gledališke in kinopredstave za otroke, izlete ... Mojca se je med tem malo izgubila, vendar se nama je pred štirimi leti, ko je rodila hčerko, pridružila tudi v tem smislu. V vsem tem času pa smo bile (in še vedno smo) iskrene druga do druge.”

Besedilo: Manca Kraševec, fotografije: Mimi Antolovič, Aleksander Štokelj, stilistka: Manca Čampa, ličenje: Nika Veger, frizura: Matjaž za MiČ Styling, Lea in Boštjan za Salon Sašo Mali Kranj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri