Prihaja Najtemnejša ura

V biografski zgodovinski drami Najtemnejša ura bo v vlogi Winstona Churchilla nastopil Gary Oldman. Igralcu za odlično odigrano vlogo, v kateri se dobesedno zlije s karizmo in značajem politika, že zdaj napovedujejo oskarja.

29. 9. 2017

Pred nami je navdihujoča resnična zgodba umeščena na začetek druge svetovne vojne, ko se novo pečeni predsednik britanske vlade Winston Churchill zoperstavi mirovnim pogajanjem z nacistično Nemčijo in zahteva, da se okupatorju ne sme popuščati.

Najtemnejša ura (The Darkest Hour)

Preostalo vlado, ki je resno razmišljala o pogajanjih za mirovno pogodbo (Hitler je do junija 1940 osvojil že polovico Evrope), je postavil pred dejstvo, da se bo Britanija borila za svoje ideale in svobodo naroda. Že v svojem prvem govoru kot premier je 19. maja 1940 sodržavljanom ni obljubil »ničesar razen krvi, truda, solz in potu«.

Napovedal je, da se vojna lahko konča samo z zmago »za katerokoli ceno«. Njegova odločitev je spremenila tok zgodovine, saj je z uveljavljanjem takšne politikeokrepil samozaupanje in voljo do odpora Britancev in s tem ustvaril osnovo za končno zmago nad Hitlerjem.

NAPOVEDNIK:

O ZGODBI:

Winston Churchill (Gary Oldman) je bil pred začetkom 2. svetovne vojne član britanskega parlamenta. Veljal je za odločnega in tudi duhovitega politika, vendar je bilo zaradi njegove starosti malo verjetno, da bo postal kandidat za predsednika vlade.

Šlo je za obdobje, v katerem je bila situacija v Evropi izjemno zaostrena –na obali Francije je brez možnosti pobega obtičalo na tisoče vojakov zavezniških sil, Evropa je klonila v bojih z okupatorjem. Churchill je svoj mandat nastopil 10. maja 1940, star 65 let.

Najtemenjša ura (The Darkest Hour)

Njegovi prvi veliki nalogi sta bili evakuacija premaganega ekspedicijskega korpusa iz Dunkerqueja in obramba pred invazijo. Kmalu po nastopu mandata, je soočen z dilemo: skleniti mirovno pogodbo z nacistično Nemčijo ali se podati v (brezupen) boj. Njegovih odločitev mnogokrat niso podpirali niti člani stranke, katere član je bil, niti kralj George VI, ki je takrat vladal Veliki Britaniji.

Ob podpori svoje žene Clemmie (Kristen Scott Thomas), s katero je bil poročen 31 let, in neumorne tajnice  Elizabeth Layton (Lily James) je znal skozi pronicljive politične govore navdihniti svoje ljudstvo, da se postavi za svoje ideale in svobodo.

Najtemenjša ura (The Darkest Hour)

REŽIJA: Joe Wright

SCENARIJ: Anthony McCarten

IGRAJO: Gary Oldman, Kristen Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane, Ronald Pickup in Ben Mendelsohn

ŽANR: Biografska zgodovinska drama

Biografska zgodovinska drama NAJTEMENEJŠA URA bo v naših kinematografih na sporedu 11. januarja 2018.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri