Preženi nočne misli

Če je zaradi težav, ki se nad teboj zgrinjajo podnevi, oviran tvoj spanec, je čas, da vklopiš alarmne sirene!

11. 8. 2009

Nisi edina, ki zvečer v postelji tuhtaš, kaj vse se ti je zgodilo čez dan in kaj zanimivega te čaka že naslednje jutro. Dokler se tvoja večerna razmišljanja ne zavlečejo pozno v noč, je vse v redu, v nasprotnem primeru pa …

Ukrepaj taktično

Če ne moreš nehati razmišljati o določeni stvari in se pol noči premetavaš po postelji, ukrepaj!

Taktika št. 1:

Misli na lepe stvari

Najprej poskusi misli preusmeriti drugam. To pomeni, da zavestno začneš razmišljati o drugih, predvsem prijetnejših stvareh, ki se dotikajo tvojega življenja. Če to ne deluje, poskusi z naslednjo taktiko.

Taktika št. 2:

Postelja ni pravi kraj za premišljevanje

Vstani in si vzemi deset minut časa za iskanje rešitve problema. Prestavi se v svetel prostor in na problem poskusi pogledati kar se le da široko.

Taktika št. 3:

Pomisli, če lahko kaj spremeniš

Razmisli, ali sploh obstaja rešitev za nastalo težavo oziroma če jo lahko ti sama sploh lahko rešiš. Če ne, nima pomena, da o njej razmišljaš in tuhtaš, saj s tem ne boš spremenila prav ničesar!

Taktika št. 4:

Problem spravi iz glave na list papirja

Svoja opažanja zapiši na list papirja – na tak način jih boš iz glave prenesla na papir in v trenutku ti bo lažje! Zdaj se lahko mirno odpraviš nazaj v posteljo in zaspiš.

Taktika št. 5:

Naslednji dan se zaupaj osebi, ki ti je blizu

Če se ti zdi, da sama ne boš prišla do rešitve, se posvetuj s partnerjem, mamo ali prijateljico. Olajšaj si dušo in zaupaj problem osebi, ki ji zaupaš. Verjemi, da ti bo pomagala poiskati rešitev, ki se verjetno skriva pred tvojim nosom. Če rešitve ni, pa ti bo zagotovo svetovala, da se ti s težavo ni treba obremenjevati (pre)več.