5 popularnih turističnih krajev, ki jih kmalu ne bo več moč obiskati

Ta novica te bo verjetno spravila v slabo voljo, še posebej, če si si eno od teh destinacij izbrala, da bi tam posnela top Instagram fotko.

5 popularnih turističnih krajev, ki jih kmalu ne bo več moč obiskati (foto: Instagram.com/@ajdaajdika) Instagram.com/@ajdaajdika
21. 4. 2018

V zadnjih parih letih je turistična panoga močno zrastla. Na žalost pa smo turisti tudi krivi, da določene države razmišljajo, da bi omejile ali pa popolnoma zaprle dostop do nekaterih najbolj popularnih krajev.

Razlog?

Čeprav je zelo dobro, da ljudje vedno več potujejo in odkrivajo nove kraje, širijo svoja obzorja in spoznavajo nove kulture, pa vsi še vedno tega ne znajo početi na način, ki bi ohranjal naravo oziroma okolje.

Turisti za seboj še vedno puščajo ogromno smeti, poleg tega pa se že s samim obiskom nekaterih lokacij ruši naravni ekosistem in ogroža obstoj določenih naravnih znamenitosti.

Preveri, katerih pet krajev razmišlja o ukrepih, s katerimi bi omejili škodo, četudi to pomeni 'zaprtje vrat' turistom.

1. Cinque Terre

Prvo mesto se nahaja zelo blizu nas, in sicer v sosednji Italiji. Kraj, ki ga na fotografijah prepoznaš po slikovitih petih barvnih vasicah vkopanih v klife, je bil v preteklosti razglašen za nacionalni park.

Že od samega začetka beležijo veliko število obiskovalcev, kar pa je sedaj začelo puščati posledice na okolju (poti so načete zaradi erozije, sprožajo se plazovi, ...).

Italijani se bodo temu poskušali upreti s tehnologijo, in sicer z aplikacijo, ki bo sporočala, kdaj je na oglednih poteh preveč obiskovalcev.

2. Machu Picchu

Perujska vlada je že leta 2005 podala ukrep, s katerim so omejili število obiskovalcev, ki se lahko povzpnejo do tega starodavnega bisera. Zaradi priljubljenosti med turisti se namreč tudi oni borijo z onesnaženostjo, kampiranjem na nedovoljenih mestih in poškodovanimi potmi.

3. Caño Cristales

Kolumbija se ponaša s čudovito reko, ki so jo domačini poimenovali "tekoča mavrica". Čeprav število obiskovalcev še ne dosega milijonskih vrednosti, pa se vseeno ruši zelo občutljiv ekosistem.

Tega se Kolumbijci tudi zavedajo, saj so uvedli pravila, s katerimi prepovedujejo, da bi se na lokacijo vnašalo plastenke, sončne kreme, pršila proti insektom, saj negativno vplivajo na rastline, ki reki dajejo značilno barvo.

4. Maya Bay

Začasno bo za turiste zaprta tudi tajska plaža Maya Bay, ki je zaslovela v filmu Plaža (v glavni vlogi igra Leonardo DiCaprio).

Njihovem zgledu so sledile tudi filipinske oblasti, ki so začasno zaprle znan otok Boracay.

5. Benetke

Še eno mesto, ki se bori z množicami turistov. Mesto na vodi je namreč izredno obremenjeno in domačini so zaradi tega že pred dvema letoma protestirali. Navali tujih obiskovalcev namreč vplivajo na to, da domačini zapuščajo Benetke in tako mesto izgublja prebivalstvo.

Z visokim številom obiskovalcev pa se bori tudi Dubrovnik. Popularnost mesta je začela naraščati zaradi dejstva, da so tam snemali serijo Igra prestolov. Prenatrpanost pa je povzročila, da mu celo grozi odvzetje znaka Unescove dediščine.

Vir: bbc.com

Foto: Profimedia, Instagram.com/promotorabelisariomarin, Unsplash.com/Rebe Adelaida 

Preberi še: 9 neromantičnih stvari, ki se (v resnici) zgodijo, ko se zaljubiš v svojo sorodno dušo

Priporočamo tudi: Ivjana Banić je rodila sinčka in mu nadela posebno slovensko ime!