Prestiž, ki se ga ne da opisati

Katero mesto ti pride na misel ob besedah prestiž, luksuz, blišč? Zagotovo Dubaj, ki je sinonim za bogastvo sedanjosti, združeno z lepoto prihodnosti.

28. 10. 2010

"Dubaj niti ni glavno mesto Združenih arabskih emiratov niti ni najbogatejši emirat, pa je vendarle najbolj znan. Zakaj? Morda zaradi najvišje stavbe na svetu ali največjega nakupovalnega centra, morda zaradi znamenitega hotela v obliki jadra in vseh drugih luksuznih hotelov ... ali preprosto zaradi mondenosti," za uvod pove Ana Belac, 25-letna Mariborčanka, ki v Dubaju dela kot stevardesa.

"Pred časom tu ni bilo drugega kot pesek, zdaj pa človek pomisli, da je v New Yorku. V rekordnem času so v Dubaju zgradili neverjetne stavbe, privabili ljudi k delu, predvsem pa navdušili množice turistov."

Ker je Dubaj zagotovo najbolj znan po luksuznem nakupovanju, hrani in zabavi, je Ana izbirala nekaj predlogov, ki smo jih oblikovali v tri tematske vodnike in ki bodo zanesljivo izpolnili tvoja pričakovanja.

Nakupovalni vodič

Dubaj je sanjska nakupovalna smer. "Tukaj je možno najti vse trgovine in znamke, ki si jih srce poželi, od evropskih, ameriških do azijskih in avstralskih. Nakupovanje pa ni nujno vedno poceni, zato je treba malce gledati na popuste – še posebej veliko jih je v času nakupovalnega festivala januarja in februarja," pravi. Kam moraš torej nujno zaviti, ne glede na to, kdaj boš tam?

"The Dubai Mall je največje nakupovalno središče, kjer lahko preživiš cel dan in še dlje. Ima tudi velik akvarij – poglej na www.thedubaimall.com."

Mall of the Emirates (www.malloftheemirates.com) se zdi Ani najbolj simpatičen. "Je drugi največji nakupovalni center, ki ima znamenito smučišče Ski Dubai." Poleg tega so tam tudi zabaviščni park, kinematografi in kulturni center.

"Obstaja še več nakupovalnih središč, ki so nekoliko manjša, ampak preprostejša za orientacijo," pravi Ana. To so recimo Dubai Marina Mall (www.dubaimarinamall.com), Dubai Festival City (www.dubaifestivalcity.com), BurJuman (www.burjuman.com) in Dragon Mart – kitajsko nakupovalno središče (www.dragonmart.ae).

Poleg vseh modernih trgovin pa v Dubaju vseeno najdeš tudi tradicionalne tržnice (souke), predvsem v dveh starih predelih, ki se imenujeta Bur Dubai in Deira. "Tam poišči Textile Souk, Gold Souk ali Spice Souk, kjer lahko dobiš spominke in arabske tradicionalne predmete. Tudi Al Karama je predel z najrazličnejšimi trgovinami in raj za ljubitelje barantanja."

Vodnik po restavracijah

"Dubaj je kulturno in narodnostno eno najbolj raznovrstnih mest na svetu, saj tukaj živi manj kot deset odstotkov domačinov, preostalo so pa priseljenci z vsega sveta. Temu primerna je seveda tudi pestrost hrane," zagotavlja Ana in našteje nekaj restavracij, ki so po njenem mnenju vredne poskusa:

More Café (www.morecafe.biz) na različnih lokacijah v Dubaju. Predvsem je zanimiva njihova restavracija v Dubai Mall, od koder je čudovit razgled na fontane.

The Butcher Shop & Grill je južnoafriška restavracija v Mall of the Emirates. Kot že ime nakazuje, imajo bogato ponudbo zrezkov, poleg tega pa tudi super solate.

Pachanga, argentinska restavracija, je v hotelu Hilton v Dubai Jumeirah. Postregli ti bodo z jedmi z žara, za sladico pa si obvezno privošči pregrešno dober čokoladni sufle.

Scarlett’s v Jumeirah Emirates Towers je ameriška restavracija s sproščenim vzdušjem in tematskimi večeri – torki so na primer rezervirani za 'Ladies Night'. Tako je tudi v marsikaterem drugem klubu, punce pa brezplačno dobijo dve pijači.

L’Auberge na Al Rigga Road je libanonska restavracija, ki te bo navdušila tudi s svežimi sokovi, koktajli in sadjem.

Il Rustico je italijanska restavracija v hotelu Rydges Plaza v Buru Dubaiu. Tja zavij, če ti zadišijo testenine ali pica – so odlične, prav tako kot njihov vinski izbor.

Flooka (www.flooka.com) ponuja morsko hrano in lep pogled na morje. Najdeš jo v luksuznem hotelu Dubai Marine Beach Resort.

Žurerski vodnik

"V Dubaju pestro nočno življenje poteka vse dni v tednu in žuranje ni prav nič tradicionalno arabsko ter konservativno," razlaga Ana in priporoča, da se odpraviš na katero od teh lokacij:

Cavalli club v hotelu Fairmont je nedvomno najboljši klub v Dubaju.

Sho Cho in Boudoir sta najbolj trendna v hotelu Dubai Marine Beach Resort. Sho Cho je japonska restavracija, kjer ob večerih glasbo vrtijo didžeji, Boudoir pa je nadvse elegantno urejen francoski klub.

Madinat Jumeirah je top žurerska lokacija, vredno pa jo je obiskati tudi čez dan. Vrhunsko se boš zabavala v klubih Bahri Bar, The Agency, Jambase in Trader Vic’s.

Barasti Bar poišči na plaži – v pomoč ti bo informacija, da je v bližini Dubai International Marine Club.

Buddha Bar v hotelskem resortu Grosvenor House te bo očaral z azijskim ambientom in sproščenostjo.

Zinc Nightclub v hotelu Crowne Plaza zvečer 'okupirajo' didžeji in množice ljudi, željnih zabave.

Carter’s je bar oziroma restavracija s pestro glasbeno ponudbo in plesiščem. Je v še enem nakupovalnem središču, Wafi City (www.wafi.com).

Rock Bottom Café v predelu Bur Dubai je prava izbira za tiste, ki bi radi videli pravi žurerski obraz Dubaja. Tu vlada rokerska 'pub' scena z malce manj prestiža.

Nepogrešljive informacije

Da tvojega oddiha v Dubaju ne bodo motili kulturno pogojeni zapleti, preberi naslednje vrstice.

  • V času ramadana (muslimanski mesec posta) je čez dan prepovedano jesti in piti v javnosti, ponoči pa v klubih ni glasbe, zato so doživetja manj intenzivna. Letos je bil ramadan med 10. avgustom in 10. septembrom, vendar se to vsako leto spreminja glede na luno.
  • Dubaju se izogni v poletnih mesecih, ko se temperature povzpnejo tudi do 50 ºC. Takrat je zunaj neznosno in ti za ogled preostanejo le nakupovalna središča.
  • V Združenih arabskih emiratih je vikend v petek in soboto – te dni je povsod največja gneča.
  • Pitje alkohola je sicer dovoljeno, vendar bodi previdna, ko sedeš v taksi. Če se taksistu zdiš vinjena, te lahko odpelje naravnost na policijsko postajo.
  • Objemanje in poljubljanje v javnosti sta prepovedana (kar spomni se Seksa v mestu 2), držanje za roke pa je sprejemljivo.
  • Glede oblačenja so liberalni, v nakupovalnih središčih pa moraš vendarle biti bolj pokrita (nikakor ne v 'hotkah' in majčki brez naramnic, da te varnostniki ne pospremijo iz trgovine).
  • Sicer pa so klime povsod nastavljene na tako nizko temperaturo, da je zelo hladno tudi sredi poletja.

Za pomoč pri pripravi članka in fotografije iz osebnega arhiva se zahvaljujemo Ani Belac.