Preprosti načini, s katerimi si polepšaš življenje

Obstaja preverjena tehnika, s katero se lahko osrečiš in v svoje življenje vneseš več zadovoljstva: prepusti se trenutku in se nekajkrat na dan osredotoči nase ter na to, kar čutiš. Zveni preprosto?

26. 2. 2009

Če pomisliš na svoj vsakdanjik, boš zagotovo ugotovila, da večino dneva preživiš ali v preteklosti ali v prihodnosti. Kaj si na primer počela, tik preden si vzela v roke novi Cosmo in začela brati tale članek?

Če si ravnokar pila kavo in dala svoje misli na pašo, čestitamo! Zelo možno pa je, da si bila z mislimi daleč stran od tega trenutka. Morda si razmišljala o kakšnem dogodku iz preteklosti, tipu, ki se ti je pred dvema tednoma nasmehnil, ali pa o rajskem otoku, ki ga boš obiskala takoj, ko boš imela dovolj denarja in časa.

Brez panike: uhajanje misli v preteklost ali sedanjost je popolnoma normalna oblika bivanja in soočanja s svetom okrog nas. Toda če nikoli ne živimo v sedanjem trenutku, s tem zamujamo tiste male trenutke, v katerih se popolnoma sprostimo in nas čisto nevede osrečijo veliko bolj kot razmišljanje o fantastičnih počitnicah. še več: raziskave kažejo, da so ljudje, ki se znajo povsem osredotočiti na tukaj in zdaj, bolj optimistični, samozavestni in – srečni.

In kako lahko tudi sama dosežeš takšno stanje zavesti? Iskreno povedano, težko, toda tvoj trud bo zagotovo poplačan. Življenje vsake moderne mlade ženske je polno takšnih in drugačnih presenečenj, ki odvrnejo njeno pozornost od trenutka, kar še dodatno oteži njene poskuse, da bi bila osredotočena na sedanjost.

Toda ko boš vedela, kaj vse vpliva na to, da tvoje misli nihajo med preteklostjo in prihodnostjo ter se ne usidrajo v sedanjosti, se boš lažje izognila pastem, ki ti branijo živeti bolj zadovoljno in srečno življenje.

Pa še to: ko nisi obremenjena z vso mentalno navlako, ki se dan za dnem kopiči v tvoji glavi, lahko veliko jasneje vidiš svet okrog sebe in si tudi bolj odporna proti negativnim dogodkom okrog sebe. Zato naj ti spodnji nasveti pomagajo, da se osvobodiš nepotrebnih misli, ki ti preprečujejo, da bi bila srečna tukaj in zdaj.

Prvi cilj: Ceni drobne trenutke

Naša dvajseta in trideseta leta so polna življenjskih prelomnic. Vsak rojstni dan pomeni novo spremembo, kaj šele mala matura, matura, diploma, zaroka, poroka … In čeprav nam te prelomnice tako veliko pomenijo, da o njih razmišljamo veliko prej, preden se (če se) sploh zgodijo, je dobro, da veš, da vsi ti velepomembni dogodki niso nič drugega kot manjši cilji na naši življenjski črti.

Če boš torej vložila preveč svojih čustev v to, kako srečna boš, ko bo nekdo pred teboj padel na kolena in te prosil za roko, se boš potem, ko se bo to dejansko zgodilo, počutila nekako oropano čustev, ki si jih razdajala že toliko vnaprej.

Poleg tega si lahko zaradi prevelikih pričakovanj, ki si jih vlagala v tako pomemben dogodek, nazadnje zelo razočarana: podobno kot neveste, ki so tako obremenjene s tem, da bodo imele pravljično poroko, da nazadnje od vsega skupaj nimajo nič.

Razmišljati, kako lepo bo, ko se boš poleti lahko končno odpravila na počitnice in popolnoma sprostila, te lahko oropa drobnih sproščajočih trenutkov, kot so obisk savne, celonočna zabava s prijateljicami, kava s kolegico ali pa ogled dobrega filma. In če se bodo tvoje počitnice izkazale za čisto polomijo? No, na to si verjetno tudi pomisliti ne upaš.

Kako ti lahko uspe: Zavestno se potrudi, da boš tudi v najbolj navadnih dogodkih prepoznala nekaj, kar te navdaja z zadovoljstvom. In ker ti pri tem najbolj pomaga to, da vsa svoja čutila osredotočiš na sedanjost, še sama poskrbi, da boš pri tem uporabila vsaj enega izmed svojih čutov. Pomisli, kako lepo diši v kuhinji, ko tvoj dragi pripravlja kosilo, in s kakšnimi prijetnimi občutki te navdaja ta domačni vonj. Pomisli, kako prijeten in pomirjajoč je navsezgodaj zjutraj dotik tvojega partnerja.

Poleg tega ti priporočamo, da si vsak dan privoščiš tri stvari, ki te bodo osrečile in zaradi katerih ne boš imela slabe vesti. Na primer: prvič – s prijateljico pojdita na pedikuro, drugič – vsaj enkrat na dan pojdi mimo pisarne, v kateri sedi tvoj čedni kolega, in tretjič – kupi si novo računalniško miško, ki ti bo polepšala dan v pisarni.

Drugi cilj: Izogibaj se vprašanju Kaj pa če?

Se spomniš, ko si se zadnjič pripravljala na pomemben sestanek/zmenek/razgovor? Deset dni prej si že razmišljala o tem, kako se bo vse skupaj izteklo, s tem pa si si seveda ustvarila pravi pekel. Kaj bo, če bo šlo kaj narobe, če ne boš znala odgovoriti na kakšno vprašanje, če boš živčna in se ti bo tresel glas, če jim ne boš všeč in ti ne bodo ponudili službe, če …?

Prav noben problem, še posebej ne tisti, ki si ga že vnaprej ustvariš v glavi, se ne razreši s tem, da ves čas razmišljaš o njem. Kaj bo, če bo, je zato tako nesmiselno razmišljanje kot ugibanje o tem, kdaj bo prihodnjo zimo zapadel sneg. Pa ne samo nesmiselno.

Z negativno energijo, ki jo že vnaprej pošiljaš v prihodnost oziroma v dogodek, ki je zate povrh še zelo pomemben, samo še dodatno zaviraš pozitiven rezultat. In če razmišljaš o svojih napakah, ki bodo lahko prišle na dan ob tako pomembni priložnosti, jim s tem samo daješ možnost, da v ključnem trenutku zares priplavajo na površje.

Kako ti lahko uspe: Da pred pomembnim dogodkom ne bi razmišljala o tem, je skoraj nemogoče. Razen seveda, če si duhovno tako razvita in odprta, da lahko svojo glavo popolnoma očistiš od tako človeških misli, kot je ta, kako se boš odrezala na pomembnem intervjuju.

Vseeno pa lahko svojim mislim dodaš pozitiven predznak. Zakaj ne bi raje razmišljala o svojih prednostih, ki bodo prišle do izraza tudi na razgovoru? Pozitivne misli bodo dobro vplivale tudi na tvojo samozavest in ti polepšale dneve pred dejanskim ‘dnevom D’.

Tretji cilj: Počni samo eno stvar naenkrat

Ženske smo menda zelo dobre v tem, da počnemo več stvari hkrati, in mogoče si tudi ti v službi zvezda prav zato, ker lahko narediš 45 nalog naenkrat. Toda le zakaj bi morala takšna biti tudi doma? Če tudi ti kuhaš večerjo, medtem ko gledaš televizijska poročila in se zraven še po telefonu pogovarjaš s svojo mamo, naj ti prišepnemo, da hudo pretiravaš.

Ker se svet okrog nas tako hitro premika in spreminja, imamo vsi po vrsti slabo vest, če se osredotočimo samo na eno stvar, in namesto tega verjamemo, da bomo privarčevali ne vem koliko časa, če bomo obenem počeli še nekaj drugega.

Seveda pri tem ne pomislimo na to, kako to vpliva na naše počutje (predvsem stres) in varnost (zelo slabo, če med vožnjo v službo opraviš še deset telefonskih klicev). Poleg tega pa se konec dneva verjetno tudi ti ne moreš spomniti, koliko majhnih opravil si v naglici naredila kar tako, mimogrede, medtem ko si za kosilo stoje jedla sendvič.

Kako ti lahko uspe: Enkrat za vselej se znebi občutka, da moraš ves čas nekaj početi. Kaj pa dobro staro lenarjenje? Življenje ni samo tekanje od enega do drugega opravila in tekmovanje s celim svetom, predvsem pa s samim sabo. Super ženska si lahko tudi, če boš kdaj pa kdaj ure in ure presedela za računalnikom in si ogledovala najbolj bedaste posnetke na YouTubu ali pa s svojim dragim celo popoldne preležala na kavču. Si upaš?

Četrti cilj: Privošči si odklop

Teoretično gledano človek živi v trenutku takrat, ko ves čas beleži svoja razmišljanja in razpoloženja na družabnih spletnih straneh, kot sta Facebook in Twitter. Toda v resnici si zaradi večnega objavljanja svojih čustev bolj podobna bejbi, ki na zabavi ves čas klika s svojim fotoaparatom.

Si res želiš biti tako dolgočasna? In če si tako zaposlena z izpovedovanjem svojih čustev svojim prijateljem, kdaj sploh imaš čas za to, da tudi sama malo globlje pogledaš vase in razmisliš, kako določena razpoloženja in dogodki dejansko vplivajo nate?

Sicer pa je včasih pretirano spletno druženje in razpravljanje o svojih problemih velika izguba časa. Tisti dve uri, ko se ukvarjaš z opisovanjem nepomembnih novostmi iz svojega vsakdana, se zunaj dogaja življenje, ki ga zamujaš. Poleg tega je beleženje vsega, kar ti pade na pamet, lahko tudi izredno naporno, in to tako zate kot za tvoje prijatelje. Ko tvoja duša zahrepeni po osami, da bi se regenerirala, ji to tudi omogoči.

Kako ti lahko uspe: Predstavljaj si, da bi se ti pokvaril računalnik in bi morala nekaj dni živeti brez svojega najljubšega hobija. Kaj bi naredila? Če bi odšla k sosedi in okupirala njen prenosni računalnik, si lahko prepričana, da počasi postajaš odvisna od bloganja in drugih spletnih razvedril.

Zato ti priporočamo, da se vsaj za nekaj ur na dan odklopi od spleta in pošiljanja raznih sporočil sem ter tja. Brez občinstva, ki bi bralo in komentiralo tvoje vsakodnevne ugotovitve o tebi in svetu, bi se veliko lažje osredotočila nase in na to, kar se ti ta trenutek dogaja. In če boš začutila potrebo, da se nekomu zaupaš, to raje naredi po staromodni poti in telefoniraj.

Morda ti bo v pomoč tudi tale nasvet: na Facebook ali kakšno drugo spletno socialno mrežo se priklopi trikrat na dan. Tako se boš vedno znova veselila priložnosti, ko boš to lahko naredila, obenem pa ne boš zasužnjena in odvisna od tega.

Peti cilj: Osvobodi se preteklosti

Prav vsakega izmed nas življenje ali oseba, ki nam je blizu, kdaj pa kdaj pusti na cedilu. In ker si bistra punca, ki vse analizira, si po vsej verjetnosti nagnjena k temu, da si vedno znova razbijaš glavo s tem, kako hudiča si se lahko znašla v takšni godlji.

Kako sem se lahko zaljubila v takšnega bedaka? Le kaj mi je bilo, da sem naredila takšno neumnost? Zakaj so ljudje tako hudobni? Takšna vprašanja v naših glavah kar nočejo potihniti, in prav zato, ker niso nič manj negativna kot sami dogodki, ki so povzročili vsa ta samospraševanja, ti škodijo.

Žal ti ponavljanje enih in istih vprašanj ne bo dalo odgovorov nanje, pa tudi ne rešitve, s katero bi se znebila svojih problemov. To pa zato, ker z večnim premlevanjem ne posežeš aktivno v njihovo reševanje, temveč ostajaš popolnoma pasivna in prepuščena okoliščinam, ki se ne bodo spremenile, če jih ne boš sama začela spreminjati.

Kako ti lahko uspe: Ne dovoli, da te dogodki, ki jih povzročijo marsikdaj nerazložljiva dejanja drugih, tako zelo prizadenejo, še posebej, če ne moreš glede tega storiti nič drugega, kot da se umakneš in prenehaš obremenjevati z njimi. Prevzemi odgovornost za svoje življenje in ga živi tako, kot si želiš ti, ne pa tako, da lahko nanj vplivajo vsi, razen tebe.

Če te teži določen problem, najprej analiziraj, kaj bi lahko prihodnjič, ko se boš znašla v podobni situaciji, naredila drugače, potem pa preprosto pozabi na vse skupaj in živi naprej. In ko te bodo naslednjič obsedle negativne misli, se zamoti z nečim drugim.

Vzemi si pol minute časa, da nekajkrat globoko vdihneš in izdihneš. Že to bo dovolj, da ponovno uravnotežiš svoje misli in jih usmeriš v tukaj in zdaj, prav v tiste stvari, ki bi jih po vseh pravilih dobrega počutja morala početi.

Živiš v upanju na princa na belem konju?

Kot majhno dekle si verjetno tudi ti sanjarila ob zgodbah o Sneguljčici, Trnuljčici, Pepelki in drugih pravljičnih mladenkah, ki so na koncu spoznale svojega princa na belem konju. Toda če se tudi ti vnaprej veseliš srečanja z gospodom Pravim, ki se bo slej ko prej pokazal na tvojem obzorju, s tem svojo srečo v ljubezni vedno znova prestavljaš v nedoločen čas v prihodnosti, pri tem pa ostajaš slepa za tiste navadne moške smrtnike, ki nekako ne ustrezajo tvojemu idealu.

In ko smo že pri idealu: si kdaj pomislila, da se tudi ta z leti spreminja ter da je tvoj vzorec idealnega moškega že nekoliko zastarel in potrebuje prenovo? Zato si daj priložnost in dobro spoznaj vsakega moškega, ki bi rad bil s teboj, saj boš le tako lahko ugotovila, ali ustreza tvojim trenutnim kriterijem in ali te lahko osreči tukaj in zdaj, ne pa nekoč v prihodnosti.

Pozabi na to, kaj bi morala

Živeti v sedanjosti je težko, če si prepričana, da si presegla vse roke, ko bi morala uresničiti cilje. Nikoli ni prepozno:

Ovinkasta poklicna pot. Tisti del možganov, ki skrbi za pomembne življenjske odločitve, dozori v poznih dvajsetih letih. Zato se nikar ne krivi za to, da nisi že pri osemnajstih vedela, da bi bila rada igralka in si pet let zapravila za študij prava. Pomisli, kaj vse si se v teh petih letih naučila in kako ti te izkušnje koristijo zdaj, ko končno slediš svojim sanjam.

Idealiziranje bivše ljubezni. Idealizirana preteklost je vsekakor bolj rožnata kot sedanjost, ki je prav zato, ker vse svoje misli osredotočaš na to, kar je bilo, pusta in dolgočasna. Če ne gre drugače, prosi prijateljico, naj ti še enkrat našteje razloge, zakaj sta se z bivšim razšla. Če misliš, da je zdaj kaj drugačen in da bo s tabo ravnal kaj bolje, je zelo velika možnost, da se motiš.

Tvoja biološka ura ne tiktaka, temveč že kar doni. Namesto da objokuješ svojo nesrečo in si iz dneva v dan greniš življenje, pomisli na alternative. Če je skrajni čas, da imaš svoje otroke, ti zagotovo ni treba čakati na sanjskega moškega, s katerimi bi jih imela. Obstaja zelo veliko načinov, da dobiš otroka in da si v družbi otrok, ne nazadnje tudi s prostovoljnim delom v vrtcu ali socialnih centrih.

Janka Menart