Prehrana za pse - prigrizki, priboljški in diete

Tvoj kosmati štirinožec, ki v tvoje življenje prinaša toliko veselja in zadovoljstva, je kot polnovredni član tvoj družine. Drži?

Priboljški ravno pravih oblik in sestavin. Si prepričana? Industrijsko pripravljena pasja hrana v resnici pogosto ne izplni obljub, zapisanih na ličnih embalažah. (foto: profimedia) profimedia
10. 3. 2014

In če drži, ali poskrbiš, da so njegove potrebe resnično zadovoljene, ali pa enostavno zaupaš drugim, da bodo o tem razmišljali in za to poskrbeli? Na tem mestu imamo v mislih predvsem pasjo prehrano, saj se številni lastniki psov in kužkov po nakupu industrijske pasje hrane s fotografijami barvitih in slastnih jedi na etiketi s tem vprašanjem ne ukvarjajo več. Vsaj ne do takrat, ko ima kužek morda že zdravstvene težave.

Bi se morda morali?

"Mnogi ljubitelji psov ugotavljajo, da so njihovi psi bolj zdravi in tudi srečnejši, kadar jim kuhajo sami. Industrijska pasja hrana med predelavo izgubi veliko hranljivih snovih, zato jih je treba dodajati v obliki sintetičnih vitaminov in mineralov, ki pa ne morejo nadomestiti vseh hranil in svežih živil. Sestavine dvomljive kakovosti, umetna barvila, konzervansi in druge kemične snovi lahko povzročajo alergije in druge zdravstvene težave. Seveda pa lahko doma pripravljene obroke izmenjavamo s kakovostnimi izdelki priznanih proizvajalcev naravne pasje hrane."

Dodaten problem seveda predstavlja tudi suha pasja hrana v obliki popularnih pasjih briketov, saj pogosto vsebuje 50% in več ogljikovih hidratov, številni veterinarji in lastniki pa so opzili, da lahko povzroča vnetja kože, črevesja in sklepov, povezana z alergijami in artritisom.

Vse našteto postavlja doma pripravljene obroke zasluženo visoko na piedestal.

Razlogov za to, zakaj svojega psa hraniti z doma pripravljenimi obroki, je zares veliko - od tega, da je takšna hrana bolj prebavljiva, hranljiva in neprimerno bolj zdrava, pa do tistega, da bodo ti raznovrstni obroku psu tudi v veliko veselje.

Ker včasih zgolj dobri nameni niso dovolj in boš iz različnih razlogov svojega psa morda še naprej hranila (tudi) z industrijsko hrano, boš veliko dobrega naredili zanj že, če boš blagovne znamke pasje hrane vsake toliko časa zamenjala in mu vsaj občasno ponudila tudi kakšen doma pripravljen obrok ali prigrizek.

Domača kuha

Želiš poskusiti? Le brez skrbi, kuhanje za psa ni v resnici prav nič težkega. Nujno je le, da hrano pripravimo pravilno in mu ne ponudimo zgolj ostankov z družinske mize.

"Psu ponudimo najrazličnejšo hrano, da zadovoljimo njegove prehranske potrebe. Najbolje ga je hraniti z različnimi vrstami mesa in drugimi živili, vključno z ribami, drobovino, jajci in mlečnimi izdelki. Jetra so še posebno bogata s rhanii in bi morala predstavljati do približno 5% skupne prehrane, to je okrog 28 g jeter na 450 g drugega mesa. Psu jih ponudimo večkrat po malem, kajti večje količine naenkrat povzročijo redko blato. Od drobovine je priporočljivo tudi srce. Zdravi ostanki - hrana, ki jo tudi sami jemo - so dober dodatek k prehrani. Vsakemu obroku lahko dodamo jajce ali manjšo količino jeter ali pa obrok popestrimo z žlico jogurta ali skute, kar izboljša okus in zagotovi dodatna hranila."

V kolikor boš imela v mislih, da je za pse primerna in koristna predvsem visokobeljakovinska prehrana, prav tako pa se v nasprotju z ljudmi psom ne mašijo žile zaradi nasičenih maščob, bodo obroke, ki jih boš zanje pripravljala, najmanj do 50% vsebin sestavljala živila živalskega izvora (meso, jajca, ribe in mlečne izdelke) in le največ polovico rastlinskih živih (žita, zelenjava in stročnice).

Ogljikovi hidrati naj bodo v teh obrokih le zmerno prisotni, saj so pogosti vzrok nezdravega pridobivanja teže in so zgolj manjše hranilne vrednosti.

Nimaš dovolj časa, da bi kužku sama pripravljala zdrave obroke? Hrano lahko še vedno pripraviš tudi v večjih količinah in porcije zamrzneš. Preden mu enega takšnih obrokov potem vendarle postrežeš, ga tik pred 'serviranjem' le nekaj časa pusti na sobni temperaturi.

Dober recept?

Za več odličnih namigov in celo čisto pravi recept za pripravo kakšnega takšnega doma pripravljenega obroka za kužke malo preklikaj avtoritativne spletne strani s tega področja, preberi kakšen nasvet s tozadevno tematskimi forumi ali pa v roke vzami kakšno dobro knjigo s tega področja. Ena takšnih je prav te dni izšla tudi v slovenščini.

Zdrava pasja kuharicaZdrava pasja kuharica, ki sta jo napisali Jonna Anne, kuharica in ustanoviteljica spletne strani Copperpaws, in Mary Straus, nutricionistka za pse in lastnica spletne strani DogAware.com, pregledala in dopolnila pa Shawn Messonnier, doktorica veterinarske medicine in veterinarska svetovalka, vsebuje kar 50 receptov za hranljive in okusne jedi, ki se jim pes ne bo mogel upreti. So-avtorice knjige redno pišejo strokovne prispevke za veterinarske revije, dotična knjiga pa že dolgo ni več njihov knjižni prvenec.

Vsi recepti vsebujejo podatke o hranilni vrednosti, vključno s številom kalorij in drugimi prehranskimi informacijami, podatke o velikosti porcij, da boš glede na velikost svojega psa laže izračunala, kolikšen obrok mu ponuditi, komentarjev o zdravju in prehrani nutricionistke za pse.

Iz knjige si izposojamo tudi naslednji zanimivi recept ...

Preprosta sladka jetra

To preprosto jed z jetri bogati okus jabolka in buče

Kaj pravi veterinar: 'Jed vsebuje več maščob, kar je dobro za aktivne pse. Če jo pripravljamo za manj aktivnega ali pretežkega psa, meso po praženju dobro odcedimo.'

Porcija: Malo več kot pol skodelice za majhnega psa, skodelica in četrt za srednje velikega psa, dve skodelici in pol za velikega psa. Psu ponudimo dva obroka dnevno.

Kalcij: Dodamo 400 mg kalcija na skodelico (v obliki zmletih jajčnih lupin ali kupljenega dodatka) oz. 600 mg, če uporabljamo kostno moko.

Čas priprave: 20 minut

Količina: 8 skodelic

Sestavine: 1,3 kg puste mlete govedine, 225 g govejih jeter, 1 skodelica (225 g) buče iz konzerve, 1 srednje veliko jabolko, narezano na kocke, 1 skodelica (125 g) kuhanega in narezanega stročjega fižola ali oluščenega graha.

Kuhanje:

  • Mleto govedino v rahlo naoljeni ponvi na srednji temperaturi pražimo približno 15 minut, da porjavi. Pustimo, da se ohladi.
  • Jetra položimo v kozico in dodamo toliko vode, da so pokrita. Na srednji temperaturi jih kuhamo približno 20 minut al dokler niso povsem kuhana.
  • Ohlajena jetra razrežemo na kose in zmešamo z govedino.
  • Pretlačimo bučo, jo zmešamo z jabolkom in stročjim fižolom ter dodamo mesni mešanici.

Se tvojemu kosmatinčku nenavadno iskrijo oči in z gobčka simpatično cedijo sline? Vzemi to za ultimativen kompliment ;)