Preden prižgeš petardo: Res ne znaš drugače izraziti svoje evforije?

Pred nami je vikend, ki odpira vrhunec božično-novoletnih rajanj, vsem ljubiteljem (in/ali lastnikom) živali pa gotovo ni ušlo dejstvo, da okoli nas poka kot za stavo praktično že cel 'veseli' december.

Preden prižgeš petardo: Res ne znaš drugače izraziti svoje evforije? (foto: shutterstock) shutterstock
28. 12. 2011

V luči bližanja bučnih zabav in veselih obdarovanj, kjer bodo najbrž tudi letos stalnica ognjemeti in najrazličnejše pokalice, v nadaljevanju posredujemo koristne namige Društva za zaščito živali Ljubljana o vsem, kar lahko storimo, da ne bo hrupen prednovoletni čas preveč stresen za živali?

Si vedela, da ...

... čeprav je po zakonu uporaba pirotehničnih sredstev dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem, po navadi takšna in drugačna verižna pokanja poslušamo že ves december. Globa, ki je predpisana za nepravilno uporabo pirotehničnih sredstev, sicer znaša od 400 do 1.200 evrov, a vedno se bo našel kdo, ki bo zakon ignoriral.

Za lastnike kužkov

Pesjak za garažo

Vsem, ki svoje pse sicer nameščate v pesjakih, svetujejo, da jim v prazničnem decembru odstopite nekaj prostora v svoji hiši. Verjemite, da bo vsak pes ob pokanju hvaležen za topel in varen kotiček na primer v garaži ali na hodniku, četudi ni vajen bivanja v zaprtem prostoru.

Sprehodi: da ali ne?

Pes potrebuje gibanje na svežem zraku, zato se v predprazničnem času ni smiselno izogibati sprehodom na prostem. Da bi svoji živali prihranili nepotreben stres, preverimo, katere sprehajalne poti so najbolj varne in kdaj. Če v bližini zaslišimo pokanje, ostanimo čim bolj mirni, da svoji živali ne damo dodatnega povoda za strah in paniko.

Ptice, hrčki, muce ...

Pokanje vznemirja tudi notranje živali

Hrup petard prestavlja stres tudi za tiste živali, ki so ves čas v varnem zavetju doma.

Najbolje bodo hrupne dni in noči prenesli ljubljenčki, ki bodo nastanjeni v dobro izoliranih prostorih, kjer se bodo lahko umaknili v zavetje stran od oken. Če je žival kjub temu zelo nemirna, ji lahko stres lajšamo s sintetičnimi feromoni, ob hujšem šoku pa priporočajo posvet z veterinarjem.

Če živite v centru mesta oziroma nekje, kjer hrupu ni mogoče ubežati, razmislite o tem, ali ne bi bilo mogoče bolje, da bi svoji živali zagotovili začasno varstvo na drugi lokaciji.

Javni poziv DZZZ Ljubljana

Vsem zabave željnim!

Preden prižgete naslednjo petardo ali drugačne vrste pokalico, pomislite na vse, ki v tem obdobju zaradi pokanja doživljajo hudo stisko. Ste res prepričani, da se novoletne evforije ne da izraziti na drugačen način?