Prebudi spečega metulja v sebi in bodi to, kar si

Kot kaže, nam bo letošnja jesen podarjena topla, prijetna in dokaj sončna. Zato izkoristi lepe jesenske dneve in pojdi ven na toplo sonce, na zelene poti, med drevesa, k potoku, na klopco v bližnji park, na hrib po lep razgled.

Prebudi spečega metulja v sebi in bodi to, kar si (foto: Profimedia) Profimedia
15. 9. 2015

To bo v tebi prebudilo ustvarjalnost, aktivnost in dobila boš nove ideje, kaj si želiš rensično zase. Dovoli tem občutkom, da pridejo na površje.

Pogumno pokaži vso svojo lepoto.

Da, vsak izmed nas je čudovit. Čudovit v svoji edinstvenosti, v svoji unikatnosti. Ker pa smo odraščali s pogledom samo navzven in se stalno primerjali z drugimi in iskali zunanje potrditve, da smo v redu, smo svojo edinstvenost pustili nekje zadaj, jo zakopali v nek skrit kotiček v sebi.

To, da sem bolj tiha in rabim več časa, da navežem stik z drugimi, ne pomeni, da je z menoj nekaj narobe in da se moram zgledovati po prijateljici, ki je vedno v središču pozornosti in tako mimogrede naveže nove stike.

Tukaj ne gre za ločevanje na "to je dobro" in "to je slabo" - ne gre za črno in belo. Zakaj bi se omejili le na dve barvi, ko pa imamo cel mavrični spekter barv: rumeno, oranžno, modro, vijolično, lila, zeleno, višnjevo rdečo, travnato zeleno, temno zeleno, ciklamno, čokoladno rjavo, svetlo rjavo, turkizno....Tako je tudi pri nas in naših lastnostih – vse smo, različni smo in zelo pisani.

Zato je pa tako čudovito, saj se lahko spoznavamo in uživamo v tej različnosti, sicer bi bilo popolnoma dolgočasno (in sivo), če bi bili vsi enaki, na primer vsi glasni in z željo po biti v središču pozornosti.

Če se vrnem k zgornjemu primeru - to pomeni le, da sem jaz tiha in bolj zadržana, ona pa glasna in bolj odprta. In nič drugega.

Poglej pri sebi, kaj so tvoje lastnosti – kaj je tisto, kar tebe določa, pa morda v tem trenutku misliš, da je to nekaj, kar ni družbeno sprejemljivo, nekaj, zaradi česar ne boš zanimiva za prijatelje, nekaj, zaradi česar ne boš privlačna za potencialnega partnerja. Prepričanja, misli in vzorce, ki jih nosimo s seboj, nas pa v resnici ovirajo, lahko spremenimo.

Nekaj primerov teh 'ovir':

  • "Moram se znati hitro vklopiti v družbo, sicer ne bom zanimiva."

Ker si bolj tihe narave in težko navezuješ stike, s tem izvajaš še večji pritisk nase in izpadeš nenaravno – rešitev: deluj na svoj način in si vzemi čas, ki ga potrebuješ, da k nekomu pristopiš (če ne bo že kdo drug prej pristopil do tebe), pogovarjaj se raje 'ena na ena', saj ti bo tako lažje.

  • "Moram izgledati vsaj približno tako kot ta in ta (stil oblačenja, zunanji izgled), da bom našla partnerja."

Če povzemaš stil od nekoga drugega (prijateljice, znane osebnosti) to pomeni, da želiš postati nekdo drug in ponovno izpadeš nenaravno pa še moškim daješ napačne signale, kdo si in na tak način ne moreš srečati partnerja, ki »paše« nate – rešitev: najdi svoj stil in ga samozavestno pokaži.

  • "Moram hoditi v fitnes/na zumbo/na pilates/na jogo itd. kot vse moje prijateljice, znanke in sodelavke."

Kljub temu, da ti bolj ustreza tek in sprehodi v naravi, hodiš 2x na teden v zaprto dvorano, ker si misliš »bolje tako, kot pa da me vidijo, da sama tečem oz. hodim po gozdu«, a v resnici si želiš, da bi lahko svoje telo razmigala na svežem zraku in soncu – rešitev: premagaj to prepričanje, da »je čudno, če tečeš sama« in se pogumno podaj na gozdne poti – prvič bo morda res nenavaden občutek, drugič bo že lažje, tretjič boš pa že komaj čakala.

Pri vseh teh primerih je rdeča nit ta, da bodi to, kar si v resnici.

Ne posnemaj drugih, ne jemlji prepričanj drugih za svoje, temveč izrazi to, kar si – tiha, zadržana, previdna, analitična, razmišljujoča, natančna, zaljubljena v rdečo barvo, čeprav trenutno ni v modi, a je tebi prav na kožo pisana, ukvarjaj se s tem, kar ti daje občutek zadovoljstva in bodi ustvarjalna.

Dovoli čudovitemu metulju, ki je v tebi, da pokaže svoja barvita krila in da svobodno poleti v življenje. Bodi to, kar si in zaljubila se boš v življenje.

Napisala: Tinkara Filač, svetovalka za zdrave odnose
www.zdraviodnosi.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri