Praznuješ rojstni dan! Kaj pa tvoj god?

Si vedela, da včasih sploh ni bilo v navadi, da bi ljudje praznovali rojstne dneve? Nekoč so ljudje praznovali le godove.

23. 9. 2011

Takrat je bila navada, da sta o otrokovem imenu odločala zgolj boter in botra, mati pa glede imena ni smela izraziti niti svoje želje, pa tudi vprašali je niso o tem.

Prvorojenci so navadno dobili očetovo ime, prvorojenke pa materino ali pa ime enega od botrov.

Kasneje so otrokovo ime izbirali vsi člani družine, večkrat pa je prevladalo, da so novorojenčka krstili na ime svetnika, ki je godoval na dan njegovega rojstva, ali pa na ime znanega svetnika, čigar god je bil najbliže rojstnemu dnevu.

Kaj pravzaprav je godovanje?

Godovanje pomeni praznovanje osebnega praznika svetnika, na čigar ime je bil kdo krščen, in sega daleč v predantični svet.

Nekoč je bil god bolj intimna stvar godovnika.

Godovali so bolj skromno.

Otrokom je mati navadno za god skuhala njihovo najljubšo jed. Za darilo so dobili nekaj jabolk, pomarančo in rožiče. Odraslim je soseska pod oknom priredila 'larmo' ali 'ofreht' − glasen ropot z lonci, kuhalnicami, pokrovkami in kravjimi zvonci. Pripeljali so še vaškega harmonikarja. Bila je navada, da je godovnik povabil v hišo voščilce in jih pogostil z vinom in s kruhom. Dandanes godove častijo le redki, vse te lepe godovne navade so prešle na rojstne dneve.

Na podeželju so godove praznovali tako, da so jedli sezonske domače jedi.

Bolj imenitna so bila godovanja v mestih, danes pa je teh razlik vedno manj. Meščani so pripravili za god svečano kosilo ali večerjo z boljšim posodjem in priborom ter z najboljšimi jedmi iz svoje meščanske kuhinje. Napekli so potice, pletene štruce in piškote, tudi torta ni smela manjkati. Postregli so z bogatimi narezki, s pečenimi račkami, z gosmi in s purani ter z ocvrtimi kopuni in na boljše načine pripravljeno divjad.

Rojstni dan ali god?

Eno ali drugo ali kar oboje!

Držati se gre le enega - tako rojstni dan in/ali god - morata biti doživetje, veselo druženje in dobra jedača in pijača.

Prirejeno po prispevku iz oktobrske Lisa - Čarovnija okusov, ki ga je podpisal dr. Boris Kuhar.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri