Praznik kakijev

Jutri se bo v Strunjanu začel že tradicionalni 8. Praznik kakija in bo trajal vse do nedelje.

6. 11. 2008

Idejo za organizacijo praznika kakija sta pred leti predstavila predsednik Turističnega društva Solinar Franco Giassi ter član društva Silvano Knez, oba pridelovalca kakijev, ki sta želela širši javnosti predstaviti do takrat še dokaj neznan, a sladek in okusen sadež, in hkrati razkriti možnosti uporabe kakija v kulinariki.

Velja za hrano bogov

Kaki je eksotični sadež, ki izvira iz Kitajske. V Evropo so ga prinesli okoli leta 1870, v slovenskem primorju pa smo ga prvič okusili v letih pred prvo svetovno vojno. Njegovo botanično ime Diospyros pomeni – hrana bogov, kar nakazuje, da njegovo prehransko in zdravilno vrednost cenijo že od nekdaj.

V primerjavi z jabolkom

Kaki se lahko pohvali z bogato vitaminsko in mineralno vsebnostjo, ima veliko vlaknin ter malo beljakovin in maščob. Odlikuje ga vsebnost pektinov in taninov, od mineralov pa je bogat s kalijem, kalcijem, fosforjem in železom. Če bi ga primerjala z jabolkom, ki pri nas velja za izredno zdrav sadež, vsebuje kaki kar 5-krat več vitamina C in 30-krat več vitamina A.

Njegovi zdravilni učinki so številni

Kaki pripomore k razstrupljanju organizma, poživlja presnovo, znižuje holesterol, deluje proti utrujenosti in stresu ter krepi imunski sistem. Koristen je za ledvice, jetra, oči, kožo, lase, dlesni in zobe ter kosti …

Naravno pridelan!!!

Kaki pridelujejo na povsem naraven način, saj drevesa, ki zrastejo od 3 do 15 metrov, škodljivci ne napadajo, zato dreves ni treba škropiti s kemičnimi pripravki!

Zakaj Strunjan?

Strunjan je kraj kakija, saj je v Strunjanski dolini skoraj tretjina vseh nasadov kakija v Sloveniji, kajti k dobrim in kvalitetnim pridelkom prispevata blaga klima in dobra tla. A čeprav letošnje leto pridelovalcem kakija ni bilo ravno najbolj naklonjeno – nasade je prizadela avgustovska toča, potem pa še pozeba –, ljubitelji kakija ne bodo prikrajšani za svoj najljubši praznik.

Dogajanje bo pestro

Prireditev se bo odvijala na velikem peščenem parkirišču v Strunjanu, spremljal pa jo bo pester program, saj tridnevna prireditev vsako leto postreže z zanimivim dnevnim in večernim dogajanjem. Kot obiskovalka si boš lahko ogledala razstavo različnih vrst kakija, ga poskusila ali kupila na mini tržnici. Posebno pozornost bodo namenili slastnim domačim dobrotam, ženske namreč vsako leto navdušijo z novimi recepti in dobrotami iz kakija. Med več kot 30 recepti, kolikor se jih je v teh letih že nabralo, se lahko tudi sama poizkusiš v pripravi kakijeve marmelade ali celo kakijevega sladoleda, mmm! In še nekaj zelo pomembnega: organizatorji letos obljubljajo največjo kakijevo pito oziroma krosato. Kot vidiš, bo zares slastno!