Idealni prijatelj

Pravi (in torej idealni) prijatelj si bo vzel čas zate, če boš bolna, razvrvana zaradi razpada zveze, smrti v družini, če boš na vrhuncu ali na najnižji točki svoje kariere in celo odsotnosti le te. Vendar pa ...

15. 7. 2013

... bo njegova skrb primerna. Torej brez vsiljevanja pomoči, vsakršnih pretiravanj v skrajnosti in preobremenjevanja prijateljev.

Idealni prijatelj je skratka človek, ki zna poskrbeti sam zase ali pa je povezan z drugimi tako, da je prijateljstvo (naj si bo z drugimi prijatelji, družinskimi člani ali partnerjem) pozitiven dodaten odnos v življenju obeh:

  • "Idealnega prijatelja so starši in sorojenci verjetno ljubili, ga cenili in zanj skrbeli. Kljub temu so mu postavili tudi jasne in primerne meje med 'jaz' in 'ti'. Četudi je imel morda negativne starše in sorojence, je to razrešil, zato ga boleče zgodnje izkušnje ne ovirajo, da ne bi postal pozitiven prijatelj. Spoštovanje čustev, lastnine in odnosov mu je pomagalo, da je razvil sposobnost, da je prijateljem na voljo in v pomo, vendar ne tako, da bi bil preveč vmešan v njihovo življenje, odločitve ali v druge njihove odnose. Realistično, toda ljubeče spoštovanje vaših talentov, sposobnosti ali dosežkov pomaga vašemu idealnemu prijatelju, da zdržuje svoja tekmovalna in ljubosumna čustva pod nadzorom. Niso ga tako hvalili, da bi se bal drugih, ki bi se izkazali in ki imajo do tega tudi realno pravico, niti niso prezrli njegovih sposobnosti ali jih zmanjševali, da bi se zaradi tega na prijatelje odzival z ljubosumnimi ali zavistnimi čustvi, ki bi šla čez mejo. Idealen prijatelj je prepričan v svoje mnenje, vendar svojih notranjih vpogledov, še posebej glede odnosov, šole, dela ali starševstva, ne vsiljuje in ne podaja, razen če ga posebej ne vprašate za nasvet."

Prepoznaš v slednjem sebe ali kakšnega od svojih prijateljev? Če je odgovor pritrdilen, se lahko tega dejstva upravičeno veseliš.

Da pa je prijateljstvo s takšnim človekom - ki ga praviloma nikakor ni težko vzdrževati, saj v odnosu obstaja dovolj zaupanja in varnosti, da vesta, da je vse v redu, tudi če se nekaj časa ne slišita, in da bo eden od vaju slej ko prej stopil v stik z drugim - redka 'dobrina', ve povedati dr. Jan Yager, avtor knjige Ko prijateljstvo boli - Kako ravnati s prijatelji, ki vas izdajo, zapustijo ali ranijo.

Knjigo smo ob priliki na našem portalu že predstavili, zdaj pa v sodelovanju z založbo Cangura dva izvoda prav te knjige tudi podarjamo.

Podarjamo!

Ko prijateljstvo boli

knjigaZa enega od obeh izvodov knjige Ko prijateljstvo boli: kako ravnati s prijatelji, ki vas izdajo, zapustijo ali ranijo, ki jo je podpisal Dr. Jan Yager, ste se lahko potegovale z odgovorom na nagradno vprašanje:

  • Kako je naslov knjigi, ki se nahaja v posebnem kompletu s knjigo Ko prijateljstvo boli? Namig boš našla na povezavi cangura.com.

Žreb pa je bil tokrat najbolj naklonjen:

  • Mojci H. iz Ljubljane
  • Zdenki D. iz Celja

Čestitamo!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri