Pravilno shranjevanje živil v hladilniku

Če boš pravilno napolnila svoj hladilnik, boš poskrbela za daljšo obstojnost živil, prihranila energijo in preprečila, da bi se živila prehitro pokvarila, še posebej poleti.

3. 7. 2009

V zadnji izdaji revije Lisa so pripravili dragoceno zbirko nasvetov glede pravilnega shranjevanja živil v hladilniku, mi pa njihov prispevek v nadaljevanju povzemamo ...

Vse ima svojo poličko

Sir in kuhane jedi shrani na najvišji polici hladilnika (7–8 °C).

Marmelade, maslo, jajca, omake in solatne polivke postavi v vrata hladilnika, prav tako tudi sadne sokove in napitke. Pomembno: za pripravo majoneze ali tiramisuja uporabljaj le sveža jajca. Ta vzemi iz hladilnika tik preden jih boš uporabila.

Mlečni izdelki naj bodo shranjeni na srednjih policah (4–6 °C).

Najhladnejši del je spodaj, nad predalom za zelenjavo (0–4 °C) in je zato idealen za meso, ribe in narezke. Surovo meso, zavito v prozorno folijo, je obstojno približno dva dneva. Nato ga je treba dobro prepeči. Zamrznjeno perutnino zaradi nevarnosti salmonele vedno odtajaj v hladilniku, najbolje na cedilu, ki ga postaviš nad krožnik – meso tako ne bo prišlo v stik z vodo odtajanega mesa.

Sveže sadje in zelenjava spadata v spodnje predale (približno 11 °C).

Izjeme: južno sadje, kumare in paradižnike shrani raje v zgornjih policah hladilnika in tako poskrbi za ohranjanje njihove arome.

Pri zamrzovalnem delu hladilnika bodi pozorna, da se ne tvorijo ledeni sloji. V tem primeru se temperatura dvigne, naprava pa stalno hladi in seveda porablja veliko energije.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri