Pravilno shranjevanje živil v hladilniku

Če boš pravilno napolnila svoj hladilnik, boš poskrbela za daljšo obstojnost živil, prihranila energijo in preprečila, da bi se živila prehitro pokvarila, še posebej poleti.

3. 7. 2009

V zadnji izdaji revije Lisa so pripravili dragoceno zbirko nasvetov glede pravilnega shranjevanja živil v hladilniku, mi pa njihov prispevek v nadaljevanju povzemamo ...

Vse ima svojo poličko

Sir in kuhane jedi shrani na najvišji polici hladilnika (7–8 °C).

Marmelade, maslo, jajca, omake in solatne polivke postavi v vrata hladilnika, prav tako tudi sadne sokove in napitke. Pomembno: za pripravo majoneze ali tiramisuja uporabljaj le sveža jajca. Ta vzemi iz hladilnika tik preden jih boš uporabila.

Mlečni izdelki naj bodo shranjeni na srednjih policah (4–6 °C).

Najhladnejši del je spodaj, nad predalom za zelenjavo (0–4 °C) in je zato idealen za meso, ribe in narezke. Surovo meso, zavito v prozorno folijo, je obstojno približno dva dneva. Nato ga je treba dobro prepeči. Zamrznjeno perutnino zaradi nevarnosti salmonele vedno odtajaj v hladilniku, najbolje na cedilu, ki ga postaviš nad krožnik – meso tako ne bo prišlo v stik z vodo odtajanega mesa.

Sveže sadje in zelenjava spadata v spodnje predale (približno 11 °C).

Izjeme: južno sadje, kumare in paradižnike shrani raje v zgornjih policah hladilnika in tako poskrbi za ohranjanje njihove arome.

Pri zamrzovalnem delu hladilnika bodi pozorna, da se ne tvorijo ledeni sloji. V tem primeru se temperatura dvigne, naprava pa stalno hladi in seveda porablja veliko energije.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri